Ολυμπιακός: Με το ίδιο μπάτζετ, αλλά με σωστές κινήσεις

Ο Ολυμπιακός στη νέα σεζόν δεν θα αυξήσει ιδιαίτερα το μπάτζετ του, αλλά το σημαντικό είναι να γίνουν εύστοχες κινήσεις, κάτι που δεν συνέβη το καλοκαίρι με την ανορθόδοξη στελέχωση του ρόστερ που έκανε ο Ντέιβιντ Μπλατ.

Ολυμπιακός: Με το ίδιο μπάτζετ, αλλά με σωστές κινήσεις

Το μπάτζετ στο χτίσιμο μιας ομάδας, με στόχο να πρωταγωνιστήσει και να διακριθεί, αναμφισβήτητα παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όποιος σύλλογος υστερεί, ταυτόχρονα δεν έχει και... τύχη στη διοργάνωση. Το εξίσου σημαντικό είναι να γίνουν σωστές, ορθολογικές και εύστοχες κινήσεις στη διαμόρφωση του ρόστερ.

Ο Ολυμπιακός άλλωστε αυτό έκανε πράξη τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας στο σημείο να συμμετάσχει σε τέσσερις τελικούς φάιναλ φορ (2012, 2013, 2015, 2017) μέσα σε έξι χρόνια. Προφανώς και είχε στα ντουζένια του τον παίκτη-θρύλο της διοργάνωσης, Βασίλη Σπανούλη, έναν ποιοτικό κορμό γηγενών παικτών, αλλά είχε κάνει -κατά κύριο λόγο- και πετυχημένες κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι, αποκτώντας ξένους μπασκετμπολίστες με δυνατότητες, προοπτική και εξέλιξη, διαθέτοντας τα απαραίτητα αγωνιστικά χαρακτηριστικά ώστε να ταιριάξουν στο σύνολο.

Θυμηθείτε τις κινήσεις με τους Κάιλ Χάινς (ήρθε από την Μπάμπεργκ), Έισι Λο (Παρτιζάν), Τζόι Ντόρσεϊ (Μπασκόνια), αλλά και τους Ματ Λοτζέσκι (έπαιζε στη βελγική Οστάνδη), Μπράιαντ Ντάνστον (Bαρέζε) και Οθέλο Χάντερ (Σιένα), με τους τρεις τελευταίους να αποτελούν εμπνεύσεις του Γιώργου Μπαρτζώκα. Όλοι οι προαναφερόμενοι έκαναν μεγάλες καριέρες, γνωρίζοντας σημαντικές επιτυχίες τόσο με την ερυθρόλευκη φανέλα όσο και με τους επόμενους συλλόγους τους όπου αγωνίστηκαν.

Ολυμπιακός: Τα τρία «θέλω» του Μπαρτζώκα για τη νέα σεζόν

Ο Μπλατ διαχειρίστηκε λάθος το διαθέσιμο μπάτζετ

Ξέρετε, το φετινό μπάτζετ της ομάδας του Ολυμπιακού δεν είναι τόσο υψηλό όσο εκείνα των Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Εφές, Φενέρμπαχτσε και ΤΣΣΚΑ, καμία αντίρρηση, αλλά δεν είναι και μικρό... Το πρόβλημα το περασμένο καλοκαίρι ήταν ο τρόπος που δόθηκαν τα διαθέσιμα χρήματα, πώς επενδύθηκαν. Για παράδειγμα, όταν έχεις στο «3» έναν παίκτη όπως ο Κώστας Παπανικολάου, ο οποίος αμείβεται με περίπου 1.000.000 ευρώ ετησίως, για ποιον λόγο να πάρεις στην ίδια θέση τους Μιντάουγκας Κουζμίνσκας (περίπου 900.000 ευρώ..) και Μπράντον Πολ (κοντά στα 800.000 ευρώ); Είχε πρόβλημα η ομάδα στη θέση των φόργουορντ ώστε να ξοδευτούν αρκετά χρήματα στις συγκεκριμένες θέσεις;

Εκεί που οι Πειραιώτες «πονούσαν» και «δίψαγαν» ήταν στη θέση του πλέι μέικερ, στη γραμμή των γκαρντ. Και πώς αντέδρασε-λειτούργησε ο Ντέιβιντ Μπλατ; Αποφάσισε να ποντάρει στον άγουρο Ουέιντ Μπάλντγουιν, ο οποίος θα ερχόταν να παίξει μπάσκετ στην Ευρώπη για πρώτη φορά, στην παραμονή τού περιορισμένων δυνατοτήτων Ουίλ Τσέρι, συν στο ταλέντο του Κέβιν Πάντερ, ο οποίος ναι μεν διέπρεψε στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά θα έπαιζε για πρώτη φορά στην καριέρα του στην Ευρωλίγκα! Είναι διαφορετικό το επίπεδο, η δυναμική των αντιπάλων, ακόμη και τα κορμιά των παικτών. Μέχρι και ο Κεστούτις Κεμζούρα διαπίστωσε το μέγεθος του προβλήματος, με την ομάδα να τρέχει και να μη φτάνει για πλέι μέικερ, παίρνοντας (σε ευκαιρία) τον Τέιλορ Ρότσεστι. Πάλι καλά!

Είχε και την «έμπνευση» ο Αμερικανός τεχνικός να «βαφτίσει» τα «4άρια» σε «5άρια», όπως έκανε με την περίπτωση του πάουερ φόργουορντ Όγκουστιν Ρούμπιτ, αλλά και με τον σμολ φόργουορντ Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, τον οποίο επιχείρησε να καθιερώσει ως τον παίκτη πίσω από τον Γιώργο Πρίντεζη... Τα βλέπαμε από πριν και καταγράφαμε τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις μας, με το αποτέλεσμα να φαίνεται στην πράξη πως η ομάδα δεν τσουλούσε. Και κάπως έτσι ήρθαν συνεχόμενες προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ και αλλαγές προπονητών μέχρι την επιστροφή του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Μπαρτζώκας: «Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να φτιάξουμε καλή ομάδα με το ίδιο μπάτζετ»

Ο Ολυμπιακός λοιπόν στη νέα σεζόν δεν θα κληθεί να ξοδέψει αρκετά παραπάνω χρήματα για να φτιάξει μια ποιοτική ομάδα. Το τόνισε και ο ίδιος ο Γιώργος Μπαρτζώκας σε πρόσφατη συνέντευξή του με χαρακτηριστική δήλωση: «Με το μπάτζετ που έχουμε τώρα, το φετινό, είμαι πεπεισμένος πως ο Ολυμπιακός μπορεί να φτιάξει μια εξαιρετική ομάδα του χρόνου. Δεν θεωρώ πως θα πρέπει να δαπανήσουμε πάρα πολλά λεφτά για να φτιάξουμε καλή ομάδα. Με σωστές κινήσεις μπορούμε να φτιάξουμε μια καλή ομάδα για του χρόνου. Το πιστεύω αυτό». Στο τέλος της φετινής σεζόν ολοκληρώνονται τα συμβόλαια των Πρίντεζη και Σπανούλη, είναι δεδομένο πως θα τους γίνει πρόταση ανανέωσης, αλλά θα τους ζητηθεί να γίνει και μία μείωση στο ετήσιο κασέ τους. Όχι φυσικά σαν δείγμα... προσβολής, καθώς υπάρχει τεράστιος σεβασμός στις δύο «σημαίες» της ομάδας, αλλά ώστε να εξοικονομηθούν και ορισμένα έξτρα χρήματα προκειμένου να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο το έμψυχο δυναμικό των Πειραιωτών.

Ο Μπαρτζώκας θα κοιτάξει να κάνει και άλλες εύστοχες-έξυπνες επιλογές, όπως με τις περιπτώσεις των Σακίλ Μακ Κίσικ και Οκτάβιους Έλις, αλλά είναι δεδομένο πως θα ζητήσει και τουλάχιστον μία μεταγραφή πρωτοκλασάτου παίκτη στους γκαρντ. Ενδεχομένως και για δύο! Ας μην μπούμε σε διαδικασία ονοματολογίας, σε μία περίοδο που δεν ξέρουμε ούτε καν πότε θα ξεκινήσει πάλι η Ευρωλίγκα, αλλά είναι και εκείνος της άποψης ότι το ρόστερ του Ολυμπιακού «διψάει» για τουλάχιστον έναν γκαρντ υψηλού επιπέδου, με έφεση σε σκορ και δημιουργία

Άλλωστε η θέση του πλέι μέικερ είναι η πιο κομβική στο σύγχρονο ευρωπαϊκό μπάσκετ και όσες ομάδες πρωταγωνιστούν τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη έχουν χτιστεί γύρω από τους κοντούς. Η Εφές βασίζεται στους Λάρκιν - Μίτσιτς, η Ρεάλ στους Γιουλ - Καμπάτσο, η Μπαρτσελόνα στους Ντιλέινι - Χίγκινς, η ΤΣΣΚΑ στους Τζέιμς - Χάκετ, η Μακάμπι στους Ουίλμπεκιν - Ντόρσεϊ, η Φενέρμπαχτσε στους Ντε Κολό - Σλούκα. Ο Ολυμπιακός;

Σπανούλης και του χρόνου - Ο ρόλος του Μπαρτζώκα