Σπανούλης και του χρόνου - Ο ρόλος του Μπαρτζώκα

Ο Βασίλης Σπανούλης θέλει μία ακόμη ευκαιρία την ερχόμενη σεζόν ώστε να τελειώσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό με ψηλά το κεφάλι και ενδεχομένως με ένα τρόπαιο. Αγγελόπουλοι και Μπαρτζώκας θα του την προσφέρουν. 

Σπανούλης και του χρόνου - Ο ρόλος του Μπαρτζώκα

O Bασίλης Σπανούλης διανύει φέτος στον Ολυμπιακό την 10η σερί σεζόν του στον Πειραιά. Μία «χρυσή» δεκαετία στην οποία έβαλε περίτρανα την «σφραγίδα» του τόσο στο ελληνικό, όσο και στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Κατά γενική ομολογία, χαρακτηρίζεται ως ο κορυφαίος και πιο πετυχημένος μπασκετμπολίστας σε επίπεδο Ευρωλίγκας. Κατάκτησε το τρόπαιο δύο φορές (2012, 2013) έχοντας ηγετικό-πρωταγωνιστικό ρόλο. Συμμετείχε σε τέσσερις τελικούς Φάιναλ Φορ με τους Πειραιώτες, πραγματοποίησε εκεί εμφανίσεις που έγραψαν ιστορία και πήρε το βραβείο του MVP στα τουρνουά δύο φορές.

Το 2013 αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος παίκτης της διοργάνωσης, ενώ βρέθηκε τρεις φορές στην κορυφαία πεντάδα της λίγκας (2012, 2013, 2015). Παράλληλα, κατέκτησε τρία πρωταθλήματα Ελλάδας (2012, 2015, 2016), έχοντας χαρακτηριστεί ως ο μεγαλύτερος ηγέτης που έχει περάσει από τα ευρωπαϊκά γήπεδα τα τελευταία χρόνια. Απέκτησε χιλιάδες θαυμαστές, άπαντες αναγνώρισαν και εκθείασαν την ικανότητά του να κάνει την διαφορά στα δύσκολα, όταν η μπάλα... καίει, ενώ είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Λούκα Ντόντσιτς για εκείνον, ο οποίος πλέον διαπρέπει στο ΝΒΑ με τους Ντάλας Μάβερικς. «Επέλεξα να φοράω το 7 στη φανέλα λόγω του Βασίλη Σπανούλη».

Πρώτος σε πόντους, ασίστ και σύστημα αξιολόγησης

Στην Ευρωλίγκα συνεχίζει να γράφει ιστορία, αποτελώντας πλέον παίκτη-θρύλο της διοργάνωσης. Ξεπέρασε τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο (4152) στους πόντους, έχει σταματήσει στους 4239 και πλέον αποτελεί τον κορυφαίο σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης. Παράλληλα, είναι πρώτος τόσο στον τομέα των ασίστ (1516), όσο και στο σύστημα αξιολόγησης των παικτών (4023 βαθμούς), κάτι που σημαίνει πως είναι ο καλύτερος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών στην διοργάνωση.

Τα επιτεύγματα του τεράστια, ο μύθος του δεδομένος, η καριέρα του σπουδαία, λαμπρή, γεμάτη, αλλά ο αρχηγός του Ολυμπιακού θέλει ακόμη μία ευκαιρία! Ενδεχομένως άλλοι παίκτες, στην θέση του, στην ηλικία του (γίνεται 38 ετών τον ερχόμενο Αύγουστο), θα ένιωθαν γεμάτοι, ολοκληρωμένοι και πιθανότατα δεν θα έχουν άλλο κίνητρο για να συνεχίσουν. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο και για τον Βασίλη Σπανούλη. Δεν θέλει ούτε να σκέφτεται πως η τρέχουσα σεζόν μπορεί να είναι και η τελευταία της καριέρας του. Να δούμε βέβαια πως και αν ολοκληρωθεί η φετινή αγωνιστική χρονιά, η οποία έχει «παγώσει» λόγω της έξαρσης του κορονοϊού σε ολόκληρη την υφήλιο.

Προς το παρόν ο πολύπειρος γκαρντ παραμένει εκτός δράσης, έχοντας υποστεί τραυματισμό (υπέστη ρήξη περονιαίων τενόντων δεξιάς ποδοκνημικής) με αποτέλεσμα να κάνει επέμβαση που θα τον κρατήσει εκτός τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Απρίλη.

Ο Θρύλος του Θρύλου θέλει ακόμη μία ευκαιρία

Ξεκινήσει ή δεν ξεκινήσει και πάλι η σεζόν, όμως, ο Βασίλης Σπανούλης θέλει ακόμη μία ευκαιρία. Μία ευκαιρία ώστε να τελειώσει την σπουδαία καριέρα του με τον Ολυμπιακό (αλλά και γενικότερα) όπως θα ήθελε και του αξίζει. Με ψηλά το κεφάλι, με μία πετυχημένη σεζόν και κυρίως με ένα τρόπαιο. Αυτό είναι στο μυαλό του το ιδανικό φινάλε. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του για το συγκεκριμένο θέμα, λέγοντας τα εξής: "Ο κάθε παίκτης θέλει να πετυχαίνει, να βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο, να κατακτά τίτλους. Δεν υπάρχει πιο ωραίο πράγμα. Ήμουν ευλογημένος μέσα στη ζωή μου από αυτή την άποψη. Για μένα, δεν μετράει πόσους τίτλους θα πάρεις, αλλά με ποιον θα τους πάρεις. Και για μένα αυτό έχει τη μεγαλύτερη αξία. Θα με στεναχωρήσει και θα με τσαντίσει, αν δεν τελειώσω όπως το έχω στο μυαλό μου, αλλά θα προσπαθήσω να μη το επιτρέψω αυτό με όλες μου τις δυνάμεις».

Το συμβόλαιο του Βασίλη Σπανούλη ολοκληρώνεται με τον Ολυμπιακό το ερχόμενο καλοκαίρι, αλλά θεωρείται δεδομένο πως η πειραϊκή ΚΑΕ και οι Αγγελόπουλοι (που έκαναν την μεταγραφή που άλλαξε το ρου της ιστορίας του ελληνικού μπάσκετ και όχι μόνο το 2010) θα του δώσουν έναν ακόμη χρόνο συνεργασίας, προσφέροντάς του την ευκαιρία να ολοκληρώσει την καριέρα του όπως επιθυμεί. Τον χρόνο δεν τον νίκησε κανείς, αλλά είναι τέτοια η εργατικότητα, ο επαγγελματισμός, η θέληση, το πάθος και το κίνητρο που έχει ο αρχηγός των "ερυθρολεύκων", που τον διατηρούν για την ηλικία του (πάντα) σε εξαιρετικό αγωνιστικό και σωματικό επίπεδο. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την συγκλονιστική του εμφάνιση τον περασμένο Γενάρη κόντρα στη Ζενίτ στην Αγία Πετρούπολη, όταν σε 32 λεπτά μέτρησε 31 πόντους (5/5 δίποντα, 5/7 τρίποντα), σκίζοντας μέχρι και την φανέλα του από τα νεύρα του, που η ομάδα του δεν μπόρεσε να φτάσει στη νίκη.

Η σχέση του Σπανούλη με τον Μπαρτζώκα

«Θα τον θέλει όμως ο Γιώργος Μπαρτζώκας στο ρόστερ του την επόμενη σεζόν;» ενδεχομένως κάποιοι θα αναρωτηθούν. Είναι χαρακτηριστική η ατάκα του Έλληνα τεχνικού στη συνέντευξη Τύπου της ομάδας πριν μερικές εβδομάδες: "Η ομάδα θα είναι του Σπανούλη, όσο είναι ο Σπανούλης εδώ. Έτσι είναι. Η ομάδα είχε πάντα παίκτες που μπορούσαν να υποστηρίξουν το ιδιοφυές του παιχνίδι, όπως για παράδειγμα καλοί ψηλοί και σουτέρ». Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής. Ο Έλληνας τεχνικός έχει σε τεράστια εκτίμηση και υπόληψη τον μπασκετμπολίστα Βασίλη Σπανούλη. Δεν είναι μυστικό πως στο παρελθόν υπήρξαν στιγμές που ήρθαν σε... ρήξη, αλλά οι καλές στιγμές μεταξύ τους είναι ξεκάθαρα περισσότερες και πιο ισχυρές. Υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός.

Ενδεχομένως στη νέα σεζόν, ο Γιώργος Μπαρτζώκας να φτιάξει έναν Ολυμπιακό που δεν θα είναι επικεντρωμένος στο παιχνίδι του Λαρισαίου γκαρντ, αλλά σε καμία περίπτωση η παρουσία του αρχηγού των "ερυθρολεύκων" δεν θα είναι... βαρίδι δίπλα του, όπως κάποιοι κακεντρεχείς μπορεί να σχολιάσουν. Επί ημερών επιστροφής του Γιώργου Μπαρτζώκα στο μεγάλο λιμάνι, κόντρα σε Άλμπα, Μπάγερν, Ζενίτ και Μπασκόνια, ο 37χρονος γκαρντ μέτρησε 16.8 πόντους (81.2% δίποντα, 50% τρίποντα) και 5.3 ασίστ σε 29 λεπτά συμμετοχής. Αριθμοί εντυπωσιακοί! Δείγμα τόσο της εξαιρετικής κατάστασης μέχρι πρότινος που βρισκόταν ο Βασίλης Σπανούλης, όσο και της εμπιστοσύνης που έχει ο Έλληνας κόουτς στο πρόσωπο του παίκτη του.

Η εμπειρία, η ποιότητά, η κλάση και ο ηγετικός του χαρακτήρας, είναι στοιχεία που δεν βρίσκονται αλλού. Θα έχει τον ρόλο του, και ας μην είναι αυτός που είχε τα προηγούμενα χρόνια. Θα έχει όμως την ευκαιρία του, εκείνη που αξίζει και πρέπει να έχει. Και όταν αποφασίσει να βάλει «τέλος», τότε θα δει τη φανέλα του με το «7» στην οροφή του ΣΕΦ. Όπως και αρμόζει στον Θρύλο του Θρύλου.