Ολυμπιακός: Τα τρία «θέλω» του Μπαρτζώκα για τη νέα σεζόν

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει ήδη στο μυαλό του το πλάνο για την ομάδα που θέλει να φτιάξει στον Ολυμπιακό για την αγωνιστική χρονιά 2020-21. Έμφαση στην απόκτηση πρωτοκλασάτου γκαρντ και στο στοιχείο της αθλητικότητας. 

Ολυμπιακός: Τα τρία «θέλω» του Μπαρτζώκα για τη νέα σεζόν

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει αγωνιστική δράση στην Ευρωλίγκα, ούτε καν προπονήσεις, με όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις (και τα γυμναστήρια) να έχουν κλείσει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, άπαντες στο μεγάλο λιμάνι τηρούν με ευλάβεια το «Μένουμε Σπίτι». Ο Γιώργος Μπαρτζώκας όμως δεν αφήνει τον χρόνο του να περάσει άσκοπα. Αντιθέτως, προσπαθεί να λειτουργεί δημιουργικά. Ο προπονητής του Ολυμπιακού, όπως και ο ίδιος δημόσια σχολίασε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Eurohoops, παρακολουθεί σε βίντεο αρκετούς παίκτες, μπασκετμπολίστες που αναμένεται να απασχολήσουν την ομάδα του Πειραιά ενόψει της νέας σεζόν.

Ο Έλληνας τεχνικός ήδη οραματίζεται τους «ερυθρόλευκους» της σεζόν 2020-21. Έχει φτιάξει το μοτίβο του, το οποίο έχει ήδη συζητήσει με τη διοίκηση. Ας μην ξεχνάμε πως όταν επέστρεψε στο μεγάλο λιμάνι, οι Αγγελόπουλοι του προσέφεραν ένα κλειστό συμβόλαιο 2,5 ετών. Στόχος των προέδρων δεν ήταν μόνο να βρουν έναν κόουτς ώστε να ολοκληρώσει τη σεζόν, αλλά να συνεργαστούν με έναν τεχνικό ο οποίος θα έχει ως κύριο στόχο να χτίσει τον Ολυμπιακό της νέας εποχής, βάζοντας ορισμένες βάσεις από τώρα. Ναι, το ρόστερ που έχει να διαχειριστεί αυτή τη στιγμή ο Μπαρτζώκας δεν είναι αυτό που πραγματικά θα ήθελε να δουλέψει, αλλά για αυτό ήρθε από τώρα, τον περασμένο χειμώνα, και όχι από το καλοκαίρι. Για να κρατήσει τους παίκτες που εκτιμά πως μπορούν να λειτουργήσουν στο πλάνο του ενόψει της νέας σεζόν και να απομακρύνει εκείνους που θεωρεί ότι δεν μπορούν να ταιριάξουν σε αυτό.

Και πολύ καλά κάνει και κοιτάζει ο Γιώργος Μπαρτζώκας, μαζί με τους συνεργάτες του, από τώρα παίκτες για τον Ολυμπιακό της νέας σεζόν. Και να μην υπήρχε το πρόβλημα της πανδημίας, σας είχαμε επισημάνει εδώ και καιρό πως αν οι Πειραιώτες θέλουν να χτίσουν κάτι αξιόλογο για τη νέα αγωνιστική χρονιά, αποκτώντας κάποιους πρωτοκλασάτους παίκτες, θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα και έγκαιρα και όχι την τελευταία στιγμή. Γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα κινδυνέψουν να πάρουν παίκτες από το... δεύτερο και το τρίτο ράφι. Ακόμη και να μην υπογράψεις από τώρα κάποιον αθλητή, είναι σημαντικό να τους έχεις ξεχωρίσει και να κάνεις μία πρώτη διερευνητική επαφή, στέλνοντας το μήνυμα στον κάθε μπασκετμπολίστα πως «να ξέρεις, σε βλέπουμε και μας ενδιαφέρεις».

Πρώτος στόχος: γκαρντ υψηλού επιπέδου και η περίπτωση Σλούκα

Τι είναι το πρώτο ζητούμενο για τον Γιώργο Μπαρτζώκα; Να δημιουργήσει μια ομάδα που θα έχει τουλάχιστον έναν πρωτοκλασάτο πλέι μέικερ. Πλέον, στο σύγχρονο μπάσκετ, αποτελεί την πιο κομβική θέση και γύρω από τον «άσο» χτίζονται οι περισσότερες πρωτοκλασάτες ομάδες. Είναι δεδομένο πως ο Ολυμπιακός θα κινηθεί για (τουλάχιστον) έναν γκαρντ υψηλού επιπέδου με έφεση σε σκορ και δημιουργία. «Με κλειστά μάτια θα έπαιρνα τον Κώστα Σλούκα» σχολίασε ο Έλληνας τεχνικός (οι δυο τους είχαν εξαιρετική συνεργασία στην κοινή διετία τους 2012-14 στο μεγάλο λιμάνι), με τον 30χρονο γκαρντ να διαθέτει τα ιδανικά στοιχεία για αυτό που θέλει να φτιάξει.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως πως έχει συμβόλαιο με τη Φενέρμπαχτσε και για του χρόνου. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του προπονητή των «ερυθρολεύκων» για εκείνον: «Αν είχα και πολλά λεφτά στα χέρια μου στο μπάτζετ, και πάλι θα τα έδινα για εκείνον, όσα και να αξίζει». Και δεν έχει άδικο! Να δούμε όμως πώς ενδέχεται να αλλάξουν τα δεδομένα, καθώς η τουρκική ομάδα διανύει αγωνιστική αλλά και οικονομική κρίση, σε αντίθεση με τους Πειραιώτες, οι οποίοι έχουν αναθαρρήσει από θέμα χρημάτων. Τα πάντα λειτουργούν πλέον στην εντέλεια σε αυτό το κομμάτι, με τις πληρωμές να γίνονται στην ώρα τους, όπως και όλες οι υποχρεώσεις.

Ομάδα με αθλητικότητα!

Το δεύτερο ζητούμενο για τον Γιώργο Μπαρζώκα είναι να διαμορφώσει ένα ρόστερ το οποίο θα διαθέτει υψηλό βαθμό αθλητικότητας. Στο σύγχρονο μπάσκετ αυτό το στοιχείο παίζει σημαντικό ρόλο. Όποιες ομάδες ξεχωρίζουν και διακρίνονται έχουν μεγάλη γκάμα από παίκτες με αθλητικότητα. Δεν είναι τυχαίο πως στις αλλαγές που έκανε στο ρόστερ του Ολυμπιακού αυτό το διάστημα πήρε τον Οκτάβιους Έλις, ένα αθλητικό «πεντάρι» με ικανότητα στην άμυνα και στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη, συν τον αθλητικό γκαρντ-φόργουορντ Σακίλ Μακ Κίσικ, ο οποίος δεν σταμάτησε να καρφώνει την μπάλα στο καλάθι στο περίφημο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ.

Δείγμα της φιλοσοφίας του, να θυμάστε, πώς έχτισε τους Πειραιώτες το καλοκαίρι του 2014, οι οποίοι στη συνέχεια με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο έφτασαν έως τον τελικό του φάιναλ φορ της Μαδρίτης το 2015. Είχε στο «5» τους αθλητικούς Μπράιαντ Ντάνστον και Οθέλο Χάντερ, τον... αέρινο Μπρεντ Πέτγουεϊ στο «4» και τον σκληροτράχηλο Τρεμέλ Ντάρντεν στο «2-3». Κάτι παρόμοιο θα επιχειρήσει να φτιάξει και τώρα για του χρόνου. Αυτά είναι τα βασικά!

Και ένα τρίτο; Να βρει παίκτες οι οποίοι θα έχουν κίνητρο, «δίψα» και επιθυμία για διάκριση και όχι... ξεζουμισμένους.