Ολυμπιακός: Ο «παλιός» θα το παράταγε, ο «νέος» έβγαλε χαρακτήρα!

Ο Ολυμπιακός έδωσε στην Κωνσταντινούπολη το απόλυτο «κρας τεστ». Να δει που βρίσκεται, να μετρήσει δυνάμεις. Τον ριμάξανε λάθη και Λάρκιν, αλλά πίσω από το τελικό σκορ βλέπεις πως ο Ολυμπιακός του Μπαρτζώκα… βγάζει ξανά χαρακτήρα! Γράφει ο Θεόφιλος Τυριντζής.

Ολυμπιακός: Ο «παλιός» θα το παράταγε, ο «νέος» έβγαλε χαρακτήρα!

Ας μην γελιόμαστε, η Εφές είναι ομαδάρα, έχει φοβερή ποιότητα και τον καλύτερο παίκτη στην Ευρώπη τα δύο τελευταία χρόνια. Δεν πιστεύω πως περίμενε κανείς κάτι διαφορετικό εκεί μέσα, ιδίως μετά την ήττα της από τη Μακάμπι. Το ζητούμενο ήταν άλλο. Να δούμε το πως θα αντιδράσει η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα απέναντι στην ισχυρότερη της Euroleague. Το πώς θα διαχειριστεί καταστάσεις.

Αναντολού Εφές- Ολυμπιακός 91-79: Μπαρτζώκας «Δεν ήμασταν σκληροί, τεράστιο νούμερο τα λάθη»

Γνώμη μου είναι πως αυτό μόνο είχε σημασία και ουσία. Τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα από το απόλυτο «κρας τεστ», για μια ομάδα που «χτίζεται» τώρα για… του χρόνου! Μέτρησε τις δυνάμεις του σε υπερθετικό βαθμό, απέναντι σε μια ομάδα που τιμωρεί κάθε λάθος, κάθε κακή αλλαγή στην άμυνα, κάθε έλλειψη συγκέντρωσης. Και έμαθε… Έμαθε πολλά!

Ρεαλιστικά και μόνο…

Δεν είναι χάϊδεμα στα αυτιά, ούτε χρυσώνει κανείς το χάπι. Ρεαλιστής να είναι κανείς λίγο αρκεί να καταλάβει. Ο Ολυμπιακός είναι νέα ομάδα, με καινούριους παίκτες που προσπαθεί να βρει τη φιλοσοφία και να παίξει το μπάσκετ της και σιγά-σιγά να (ξανά)βρει την ταυτότητά της. Προσθέστε σε όλα αυτά και τις σοβαρότατες απουσίες που έχει (Μιλουτίνοφ, Σπανούλης).

Μάστιγα τα λάθη

Ναι, κάτι πρέπει να γίνει με τα λάθη. Ο Ολυμπιακός είναι η πρώτη ομάδα στα λάθη στα τελευταία τρία παιχνίδια έχοντας πάνω από 17 μ.ο. (53 σύνολο). Και είναι χαζά, είναι ανόητα. Είναι από αυτά που η μπάλα καταλήγει στα χέρια των αντιπάλων και δίνουν εύκολους και ξεκούραστους πόντους. 24 πόντους έδωσε στην Εφές από τα 19 λάθη του και το κυριότερο αφύπνιση και αυτοπεποίθηση. Γιατί ο Ολυμπιακός χωρίς άγχος ξεκίνησε τον αγώνα με 5-13. Δεν είχε κανείς την εντύπωση και την πεποίθηση ότι θα συνέχιζε έτσι, σε αυτόν τον ρυθμό, αλλά αδικαιολόγητα χάθηκε στην πίεση της Εφές και θόλωσε το μυαλό του.

Λάρκιν: «Είχα ένα λόγο παραπάνω για να παίξω δυνατά»

Έλειπε η σκληράδα…

Κενά στην άμυνα, γιατί δεν είναι μόνο τα τρίποντα του Λάρκιν, πήγε… περίπατο στη ρακέτα του Ολυμπιακού και τον κοίταγαν, κακές εκτελέσεις στην επίθεση. Είδε και αποείδε ο Γιώργος Μπαρτζώκας και σταμάτησε να σχεδιάζει στο πινακάκι του, παρά ζήτησε τα αυτονόητα: «Πόσα λέι απ θα επιτρέψουμε ακόμα; Σπρώξτε τους, βγάλτε τους από την αγαπημένη τους θέση. Εκτελέστε τα play μας στο σετ παιχνίδι». Γι αυτό λέμε πως χάθηκε εντελώς στην ορμή της Εφές ή του Λάρκιν πιο σωστά που ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής (40 πόντους με 10/15 τρίποντα). Γιατί πέρα από τα λάθη, δεν ήταν σκληρός. Να τον νιώσει λίγο ρε παιδί μου η αντίπαλη άμυνα. Μόνο στο 4ο δεκάλεπτο το έκανε.

Ο «νέος» Ολυμπιακός έβγαλε αντίδραση

Εκεί που είχε πάει η διαφορά στους 19 πόντους (72-53), εκεί πληγώθηκε ο εγωισμός και μάλλον έφυγε παντελώς κάθε άγχος, κάθε νευρικότητα. Χαμένο το έχεις, απλά ρίξε τη διαφορά. Αυτό σκέφτηκαν και αυτό έκαναν και μάλιστα παίζοντας μπάσκετ στις περισσότερες των περιπτώσεων. Είχε καλές συνεργασίες, κυκλοφόρησε τη μπάλα και «διάβασε» πιο σωστά το παιχνίδι, με τον Μπάικς να συνεχίζει να οργανώνει σωστά (8 ασίστ) και να «συστήνεται» στην ομάδα και τον κόσμο της, τον Βεζένκοφ να βοηθάει και τον Έλις να είναι ο αποδέκτης των περισσότερων επιθέσεων και να τις τελειώνει και σωστά.

Αναντολού Εφές - Ολυμπιακός 91-79: Τον «σκότωσαν» λάθη και Λάρκιν

Βγάζει ξανά χαρακτήρα

Το μεγαλύτερο κέρδος του Ολυμπιακού είναι αυτό και όχι απλά πρέπει να το κρατήσει, αλλά να το αναπτύξει, βελτιώσει και εμφανίσει ξανά. Ο Ολυμπιακός βγάζει και πάλι χαρακτήρα. Ο «παλιός Ολυμπιακός» από το -19 θα είχε πάει στο -29 και θα περίμενε να τελειώσει το ματς. Όπως είχε κάνει στη Μαδρίτη μην προσπαθώντας να παίξει καν μπάσκετ. Στο «Σινάν Ερντέμ», απέναντι στην κορυφαία ομάδα της Euroleague αντέδρασε και της έβαλε πίεση. Της κτύπησε καμπανάκι. Ασχέτως αν έκανε βιαστικές επιλογές και μπήκε και πάλι ο «δαίμονας» Λάρκιν που με τρία ακόμα τρίποντα, κάθε φορά υπενθύμιζε στον Ολυμπιακό πως δεν μπορεί να προσδοκά σε κάτι περισσότερο.

Προετοιμάζει το «αύριο»

Ο Ολυμπιακός θα γαλουχηθεί μέσα από τέτοιες καταστάσεις, όλη η ομάδα και οι παίκτες του ξεχωριστά, όπως και ο ΜακΚίσικ που δεν ένιωσε άνετα (5 πόντους με 2/7 σουτ). Τον γνώριζαν αυτόν, τον περίμεναν, καθώς την τελευταία φορά τους είχε βάλει 38 πόντους (με τη φανέλα της Μπεσίκτας). Ο Ολυμπιακός έχει μόνο να μάθει μέσα από τέτοιες καταστάσεις. Μην ξεχνάτε τι έχει περάσει φέτος. Έφτασε να έχει 22 παίκτες από τα πήγαινε-έλα, άλλαξε τρεις προπονητές... Το θέμα είναι να βλέπει τώρα τα κακώς κείμενα, να παθαίνει και να σφυρηλατείτε για… του χρόνου. Γιατί μην ξεχνάτε σε αυτή τη διαδικασία βρίσκεται. Προετοιμάζει το αύριο στο «σήμερα»!