Ολυμπιακός: Το δέντρο της πρόκρισης και το δάσος του αύριο...

Ο μπασκετικός Ολυμπιακός της σεζόν 2019-2020 απέδειξε γι’ άλλη μια φορά ότι είναι η πιο… τρελή ομάδα του πλανήτη, ωστόσο η νίκη επί της ΤΣΣΚΑ του Ιτούδη είναι πιο χρήσιμη στην εξίσωση του μέλλοντος παρά στον κοντόφθαλμο στόχο της πρόκρισης στους «8» της Euroleague. Γράφει ο Γιώργος Ξανθόπουλος.

Ολυμπιακός: Το δέντρο της πρόκρισης και το δάσος του αύριο...

Ήμασταν από τους λίγους (προφανώς θα το έλεγαν και ορισμένοι ακόμα, αλλά δεν γνωρίζουμε κάποιον απ’ αυτούς!) που έλεγαν πριν από τη «διαβολοβδομάδα» που τελείωσε το βράδυ της Πέμπτης για τον Ολυμπιακό, ότι οι «ερυθρόλευκοι» του Μπαρτζώκα θα έχαναν εύκολα στο Κάουνας και θα νικούσαν ξανά την ΤΣΣΚΑ στο ΣΕΦ.

Αυτό δεν το δηλώνουμε με διάθεση… αυτοαποθέωσης, αλλά επειδή παρακολουθώντας εδώ και δεκαετίες τον μπασκετικό Ολυμπιακό, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να πιάνουμε το «vibe» που βγάζει η ομάδα και να κατανοούμε σε τι… φεγγάρι βρίσκεται. Αν λάβεις κάθε φορά υπόψη και τον αντίπαλο που αντιμετωπίζει, δεν θέλει και πολύ να καταλάβεις πάνω-κάτω τι θα συμβεί.

Ολυμπιακός - ΤΣΣΚΑ Μόσχας 72-59: Και οι εννέα ήταν υπέροχοι!

Ένα κλασικό στοιχείο του Ολυμπιακού, λοιπόν, το οποίο εξακολουθεί να χαρακτηρίζει την ομάδα μπάσκετ παρά την αλλοίωση του DNA της -ελέω Ντέιβιντ Μπλατ-, είναι ότι λατρεύει να είναι αουτσάιντερ. Πιο συχνά θα κάνει την έκπληξη που ελάχιστοι περιμένουν, παρά θα επιβεβαιώσει τον ρόλο του φαβορί. Ιδίως, μάλιστα, όταν πρόκειται για παιχνίδια στα οποία οι περισσότεροι την έχουν ξεγραμμένη.

Τέτοιο ήταν το ματς κόντρα στην ΤΣΣΚΑ το βράδυ της Πέμπτης. Είχαμε ακούσει πολλά για διαφορές δυναμικότητας και ρωσικές… παρελάσεις, όμως ο Ολυμπιακός απέδειξε ότι υπάρχει μεγάλος δρόμος από τη θεωρία στην πράξη. Και παρά τον πρωτοφανή αποδεκατισμό του ρόστερ εξαιτίας τραυματισμών, στην πράξη φάνηκε ότι οι Πειραιώτες μπορούν να μεταμορφωθούν σε μπασκετικά «λιοντάρια».

Αρκεί να υπάρχουν οι προϋποθέσεις να γίνει αυτό. Μια από αυτές είναι οι απώλειες των δύο μεγάλων αρχηγών, του Βασίλη Σπανούλη και του Γιώργου Πρίντεζη, για τους οποίους και έπαιξαν όσοι στέκονται ακόμα στα πόδια τους, όπως δήλωσε μετά το ματς και ο MVP της συνάντησης, ο συγκινητικός Κώστας Παπανικολάου.

Παπανικολάου: Ο αρχηγός της επόμενης μέρας

Άλλη μία προϋπόθεση είναι να υπάρχει κάποιος στον πάγκο ο οποίος θα εμπνεύσει τους παίκτες και θα καταφέρει να βγάλει από μέσα τους το πνεύμα μαχητή που δεδομένα υπάρχει. Αυτός υπήρχε το βράδυ της Πέμπτης στον πάγκο και το όνομά του είναι Γιώργος Μπαρτζώκας.

Ο κόουτς του Θρύλου δήλωσε ότι ο Ολυμπιακός θα συνεχίσει να παλεύει μέχρι το τέλος και θα κυνηγήσει την πρόκριση στους «8» της Euroleague. Θα συμφωνήσουμε στο ένα σκέλος αυτής της δήλωσης: Ο Ολυμπιακός φυσικά και θα πρέπει να συνεχίσει να παλεύει, αλλά με το βλέμμα στο δικό του αύριο και όχι στο σήμερα της Euroleague.

Μπαρτζώκας: «Θα παλέψουμε για την πρόκριση, να είστε σίγουροι»

Οι μάχες που θα δώσουν στα εναπομείναντα παιχνίδια της Euroleague οι Πειραιώτες, θα πρέπει να αποτελέσουν βήμα προς την οικοδόμηση ενός στιβαρού συνόλου την επόμενη σεζόν. Όχι να αναλωθούν στον κοντόφθαλμο στόχο της πρόκρισης στις οκτώ κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης.

Εννοείται πως αν έρθει η πρόκριση, πολύ καλώς να έρθει. Δεν θα πει κανείς όχι. Όμως θα συμφωνήσουμε με αυτό που έχει γράψει πολλάκις ο καλός συνάδελφος και μετρ του είδους Νότης Ψιλόπουλος: Ας θυσιαστεί η φετινή σεζόν, αν είναι να υπάρξει αγωνιστική αναγέννηση και ανάταση στην επόμενη.

Εκεί είναι το μεγάλο «στοίχημα» και γι’ αυτό προσλήφθηκε για την άκρη του πάγκου ο Μπαρτζώκας. Για να δουλέψει χωρίς άγχος από τώρα σε μια χρονιά που θεωρείται εδώ και καιρό χαμένη -τουλάχιστον από πλευράς άμεσων αποτελεσμάτων και βραχυπρόθεσμων στόχων-, ούτως ώστε τη σεζόν 2020-2021 να δούμε ξανά τον Ολυμπιακό όπως τον ξέραμε εδώ και χρόνια: Μαχητή, νικητή και φόβητρο στην Ευρώπη!

Υ.Γ. 1: Πολλοί λένε ότι οι παραδόσεις είναι απλά αφορμή για ανούσιες συζητήσεις. Στην περίπτωση, όμως, του Ολυμπιακού με την ΤΣΣΚΑ, δεν γίνεται να μην παραδεχθεί κανείς ότι η παράδοση των «ερυθρόλευκων» κόντρα στη ρωσική ομάδα είναι κάτι πέρα για πέρα υπαρκτό.

Πράγματι, η ομάδα του Πειραιά έχει πλέον καταφέρει να κερδίσει την ΤΣΣΚΑ με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Στα ημιτελικά της Euroleague, σε τελικό Euroleague, στο Φάληρο, στη Μόσχα, με απουσίες και χωρίς απουσίες, με ανατροπή, με buzzer beater. Τώρα τη νίκησε (για την ακρίβεια την αποτελείωσε) με το τρίποντο του Αντώνη Κόνιαρη στο 65-56, όταν η ομάδα του Ιτούδη είχε το μομέντουμ και πίστεψε ότι μπορεί να διεκδικήσει κάτι από το παιχνίδι.

Υ.Γ. 2: Μέχρι την προώθησή του στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού, δεν είχαμε παρακολουθήσει τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη να αγωνίζεται. Ωστόσο, τα πρώτα δείγματα του πιτσιρικά είναι άκρως θετικά, ενώ και οι πληροφορίες που πήραμε από άτομα που γνωρίζουν, λένε ότι πρόκειται για σπουδαίο ταλέντο.

Πέρα από το ταλέντο, όμως, ο νεαρός έδειξε ότι έχει και ψυχή, έστω και στα λίγα λεπτά που έχει αγωνιστεί με τα ερυθρόλευκα στη Euroleague. Ένα στοιχείο που ταιριάζει «γάντι» στη μπασκετική φιλοσοφία του Ολυμπιακού και το οποίο θα λειτουργήσει τόσο υπέρ του πιτσιρικά όσο και υπέρ της ομάδας στο μέλλον. Ιδίως με τον Μπαρτζώκα στον πάγκο…