Η μεγάλη αλήθεια που ξεστόμισε ο Κουζμίνσκας

Ο Λιθουανός φόργουορντ του Ολυμπιακού σε δηλώσεις του είπε μια μεγάλη αλήθεια που αναμένεται τα επόμενα χρόνια να γίνει και πράξη.

Η μεγάλη αλήθεια που ξεστόμισε ο Κουζμίνσκας

Είναι πολλές οι φωνές τα τελευταία χρόνια που θέλουν την Ευρωλίγκα να διοργανώνει δική της λίγκα με ομάδες που δεν θα αγωνίζονται στα εγχώρια πρωταθλήματα, αλλά μόνο στη δική της διοργάνωση.

«Ενώ είμαι υπέρμαχος των εγχώριων πρωταθλημάτων και είναι ωραίο να βλέπω το λιθουανικό πρωτάθλημα να εξελίσσεται, νομίζω ότι εάν έχουμε καλή χρονιά (στην EuroLeague), περισσότερες ομάδες θα ακολουθήσουν αυτή την οδό, να παίζουν μόνο στην EuroLeague. Θα είναι ενδιαφέρων πείραμα, μία καινοτομία.

Με ακόμα περισσότερες ομάδες στην EuroLeague, αυτό θα σημαίνει περισσότερες διπλές εβδομάδες. Θα υπάρχει επίσης το πλεονέκτημα της καλύτερης προετοιμασίας για τον επόμενο αντίπαλο, τακτικά και σωματικά», είπε ο Λιθουανός παίκτης του Ολυμπιακού και προστέθηκε στη λίστα όσων «φωνάζουν» ότι αργά ή γρήγορα η Ευρωλίγκα θα βαδίσει στα πρότυπα του NBA.

Ήδη φέτος οι ομάδες αυξήθηκαν στις 18, ενώ τα επόμενα χρόνια ο αριθμός αναμένεται να μεγαλώσει περισσότερο και να πάει στις 20! Είναι δεδομένο ότι για μια ομάδα η οποία αγωνίζεται τόσο στο πρωτάθλημα της χώρας της, όσο και στην Ευρωλίγκα, αυτό θα είναι πρόβλημα, αφού αν υπολογίσει κανείς τους αγώνες που θα πρέπει να δίνει ανά σεζόν ένας σύλλογος, ο αριθμός φτάνει τους 70!

Καταλαβαίνει κανείς ότι η σωματική καταπόνηση των αθλητών θα αυξηθεί κατακόρυφα σε σχέση με τα τωρινά δεδομένα, αφού οι ομάδες θα έχουν συνεχώς αγώνες, προπονήσεις και ταξίδια.

Το παράδειγμα του Ολυμπιακού ο οποίος φέτος στήνει ομάδα μόνο για την Ευρωλίγκα είναι βέβαιο ότι θα το ζηλέψουν κι άλλοι σύλλογοι. Αν μάλιστα οι «ερυθρόλευκοι» καταφέρουν να πετύχουν τον στόχο του Final Four, τότε να είστε σίγουροι ότι μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και θα ζητήσουν να αποχωρήσουν από τα εγχώρια τους πρωταθλήματα. Ο Κουζμίνσκας προχθές έκανε μια πρόβλεψη. Για να το λέει αυτό ένας παίκτης με τη δική του εμπειρία, σημαίνει ότι δεν είναι μια δική του σκέψη αλλά προϊόν ευρύτερης συζήτησης. Μάλιστα, το γεγονός αυτό επιβεβαιώνουν και οι δηλώσεις του προέδρου της Μπασκόνια!

Την ώρα που κάποιοι πανηγυρίζουν στην Ελλάδα επειδή τη νέα σεζόν δεν θα έχουν αντίπαλο στο πρωτάθλημα, στην Ευρωλίγκα τρίβουν τα χέρια τους. Επειδή θεωρούν ότι όλοι οι «δυνατοί» σύλλογοι, αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των Πειραιωτών.