Βλέπουν την επόμενη μέρα - Τα «θέλω» του Μπαρτζώκα και τα «καυτά» θέματα

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει πάρει τις αποφάσεις του για το υπάρχον ρόστερ του Ολυμπιακού - Αυτά είναι τα δεδομένα ενόψει της νέας σεζόν. 

 Βλέπουν την επόμενη μέρα - Τα «θέλω» του Μπαρτζώκα και τα «καυτά» θέματα

Στον Ολυμπιακό ολοκληρώνουν την προετοιμασία τους για το παιχνίδι κόντρα στη Χίμκι, το οποίο θα είναι και το τελευταίο ματς των Πειραιωτών τη φετινή σεζόν. Οι «ερυθρόλευκοι» τέτοιες μέρες, την προηγούμενη δεκαετία, ετοιμάζονταν να δώσουν μεγάλες μάχες στα προημιτελικά, συνεχίζοντας για τα φάιναλ φορ, αλλά έτσι όπως εξελίχθηκε η χρονιά, πλέον θα βάλουν άδοξα τέλος στη σεζόν από… μήνα Απρίλη!

Οι «ερυθρόλευκοι», όμως, έχουν αρχίσει ήδη να κοιτάζουν την επόμενη μέρα. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει βγάλει συμπεράσματα για το ποιοι θα παραμείνουν στην ομάδα, για το ποιοι θα αποχωρήσουν, ενώ υπάρχουν και υποθέσεις ανοιχτές. Όπως δήλωσε πρόσφατα «Τις έχω πάρει τις αποφάσεις μου, όμως πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να γίνει μία συνάντηση με τους προέδρους για να τους κάνω τις εισηγήσεις μου».

Παράλληλα, υπάρχουν ήδη και παίκτες που απασχολούν τους Πειραιώτες. Όχι, δεν είναι νωρίς. Άλλωστε, το μόνο θετικό για τον Ολυμπιακό αυτήν την περίοδο είναι πως θα έχει χρόνο να ασχοληθεί γρήγορα με την ενίσχυση του ρόστερ του, προλαβαίνοντας υποψηφίους αντιπάλους… μνηστήρες για μπασκετμπολίστες που τους απασχολούν. Ας αναλύσουμε όμως πώς έχουν τα δεδομένα…

1) Αυτοί θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό

Το σύγχρονο μπάσκετ αλλάζει, αλλά υπάρχουν και ορισμένα στοιχεία και χαρακτηριστικά που χρειάζεται να έχει η κάθε ομάδα για να διακριθεί και να πετύχει. Ένα από αυτά είναι και ο βασικός κορμός. Ο Ολυμπιακός θα τον έχει. Είναι δεδομένο πως θα συνεχίσουν στη νέα σεζόν στην ομάδα οι Κώστας Παπανικολάου, Κώστας Σλούκας, Σάσα Βεζένοφ, Χασάν Μάρτιν, Σακίλ Μακ Κίσικ, Γιαννούλης Λαρεντζάκης, ενώ θα παραμείνει στο μεγάλο λιμάνι (δικαιολογημένα) και ο Λιβιό Ζαν-Σαρλ. Άλλωστε, τα πήγε αρκετά καλά στον ρόλο του τρίτου παίκτη στο «4» και στο «5». Υπάρχει προβληματισμός για την (μη) εξέλιξη του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου, αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι πως θα συνεχίσει στον Πειραιά, ειδικά στην περίπτωση που ο σύλλογος επιστρέψει στο πρωτάθλημα της Α1.

2) Εκείνοι θα... κουνήσουν μαντίλι

Όσον αφορά τις αποχωρήσεις που θα υπάρξουν στον Ολυμπιακό, είναι δεδομένο πως δεν θα συνεχίσει στην ομάδα ο Άαρον Χάρισον. Ξεκίνησε ικανοποιητικά τη σεζόν, αλλά από τη μέση και μετά παρουσιάστηκε κατώτερος των περιστάσεων. Λύγισε στα δύσκολα, έχασε την επαφή του με το αντίπαλο καλάθι και απέδειξε πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο βάρος της ερυθρόλευκης φανέλας.

Ο Τσαρλς Τζένκινς θα αποχωρήσει, καθώς στόχος είναι να αποκτηθεί ξένος γκαρντ με έφεση σε σκορ και δημιουργία, ενώ δεν πρόκειται να ανανεωθεί το συμβόλαιο (μένει ελεύθερος) του άτυχου Αντώνη Κόνιαρη, ο οποίος τραυματίστηκε. Θα αποχωρήσει από το μεγάλο λιμάνι και ο Οκτάβιους Έλις, καθώς παρουσίασε αρκετά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του φέτος, ενώ είναι λίγες οι πιθανότητες παραμονής του Κώστα Κουφού. Και αυτό κυρίως γιατί το κασέ του είναι πάνω από 1.000.000 δολάρια...

3) Τα «καυτά» θέματα Σπανούλη και Πρίντεζη

Το συμβόλαιο του Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος θα γίνει 39 ετών τον Αύγουστο, ολοκληρώνεται φέτος το καλοκαίρι, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον 36χρονο Γιώργο Πρίντεζη. Θεωρείται δεδομένο πως ο έμπειρος φόργουορντ θα παραμείνει στην ομάδα και τη νέα σεζόν. Τόσο γιατί παραμένει σε καλή κατάσταση όχι μόνο αγωνιστικά (8.4 πόντοι, 60% δίποντα, 42.6% τρίποντα, 2.7 ριμπάουντ, σε 17.5 λεπτά συμμετοχής) αλλά και σωματικά όσο και γιατί έχει αποδεχτεί τον νέο ρόλο του στην ομάδα (έχει μειωμένο χρόνο παρουσίας στο παρκέ), ως παίκτης πίσω από τον Σάσα Βεζένκοφ.

Όσον αφορά τον αρχηγό του Ολυμπιακού, η επιθυμία του Λαρισαίου γκαρντ είναι να συνεχίσει για μία ακόμη σεζόν, λέγοντας ένα περήφανο «αντίο» μπροστά στο κοινό και όχι (όπως φέτος) σε κενές εξέδρες. Το θέμα, όμως, είναι τι θέλουν η διοίκηση αλλά και ο προπονητής. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και αυτό είναι ένα καυτό θέμα το οποίο και θα κουβεντιάσουν μεταξύ τους οι Αγγελόπουλοι, ο Μπαρτζώκας και ο Σπανούλης. Ο Έλληνας κόουτς, πάντως, έχει δείξει έμπρακτα φέτος τις προθέσεις του στον κορυφαίο μπασκετμπολίστα της Ευρωλίγκας για τη δεκαετία που μας πέρασε.

Ολυμπιακός: Τα μάτια όλων στον Σπανούλη - Ο τελευταίος χορός;

4) Έναν ξένο γκαρντ, σουτέρ και ψηλό

Ο Ολυμπιακός θα επιχειρήσει να ενισχύσει το ρόστερ του με έναν ξένο γκαρντ πρώτης γραμμής με έφεση σε σκορ και δημιουργία, ο οποίος θα διαθέτει εμπειρία σε επίπεδο Ευρωλίγκας. Ένας από αυτούς είναι ο Τάιλερ Ντόρσεϊ της Μακάμπι (11.1 πόντοι, 38.9% τρίποντο), ο οποίος διαθέτει ελληνικό διαβατήριο, με τους Ισραηλινούς να εκτιμούν πως θα μείνει ελεύθερος. Για τη θέση ουσιαστικά του Τσαρλς Τζένκινς που θα αποχωρήσει. Παράλληλα, στο μεγάλο λιμάνι έχουν εδώ και καιρό σε περίοπτη θέση την εξαιρετική περίπτωση του Αμερικανού σκόρερ (17.6 πόντοι, 3.3 ασίστ, 3.6 ριμπάουντ, 1.2 κλεψίματα) Τζόρνταν Λόιντ, ο οποίος αγωνίζεται στον Ερυθρό Αστέρα. Μένει ελεύθερος, έχει δεχτεί αρκετές προτάσεις, αλλά οι Πειραιώτες παραμένουν μέσα στο παιχνίδι για την απόκτησή του.

Υπάρχει και ο Αμερικανός πλέι μέικερ Πιέρια Χένρι, ο οποίος κάνει σούπερ σεζόν με την Μπασκόνια (10.2 πόντοι, 7.3 ασίστ, 3.2 ριμπάουντ, 1.7 κλεψίματα), αλλά φημολογείται πως είναι κοντά στη Ρεάλ. Ο Ολυμπιακός κοιτάζει για και ψηλό ώστε να αντικαταστήσει τον Οκτάβιους Έλις. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας διέψευσε το σενάριο για τον αθλητικό σέντερ Τζόρνταν Μίκι της Χίμκι (βέβαια κάτι παρόμοιο είχε κάνει και με τον Γιόργκι Σερμαντίνι το 2013, αλλά τελικά αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό), με τους Πειραιώτες να λαμβάνουν ήδη αρκετές προτάσεις για την φροντ-λάιν τους από ατζέντηδες.

Οι Πειραιώτες, βέβαια, ρίχνουν πάντα ματιές και σε Έλληνες παίκτες (παρακολουθούν διακριτικά την περίπτωση του Νίκου Ρογκαβόπουλου που αποχωρεί από την ΑΕΚ), ώστε να ενισχύσουν το ελληνικό στοιχείο στο ρόστερ τους.

Aυτοκριτική μέχρι τέλους

Ολυμπιακός: Περιμένοντας τους Αγγελόπουλους

Ολυμπιακός: Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο Μπαρτζώκας