Euroleague: Τελικά, είναι καλός ο Μπόλντγουιν; (vids)

Η μεταμόρφωση του Ουέιντ Μπόλντγουιν στη Μπάγερν. Οι εμπειρίες και η «κρυάδα» στον Ολυμπιακό. Τι είδε ο Ντέιβιντ Μπλατ και τι άρεσε στον Γιώργο Μπαρτζώκα. Τα «γαλλικά» του Αντρέα Τρινκιέρι.  

Euroleague: Τελικά, είναι καλός ο Μπόλντγουιν; (vids)

Το ερώτημα που τίθεται στον τίτλο του κειμένου δεν έχει απάντηση. Ή μάλλον έχει πολλές –διαφορετικές-απαντήσεις. Το θέμα είναι να μιλάμε πάνω στην εικόνα που έχουμε την κάθε δεδομένη στιγμή, τις συνθήκες, τις καταστάσεις αλλά και τα «θέλω» του εκάστοτε προπονητή και της ομάδας. Σε κάτι που ουδείς μπορεί να εκφέρει αντίθετη άποψη είναι για τα αθλητικά προσόντα του Ουέιντ Μπόλντγουιν, ο οποίος πραγματοποιεί μια εξαιρετική σεζόν με την 3η στη βαθμολογία της Euroleague Μπάγερν Μονάχου, αντιστρόφως ανάλογη με αυτήν που είχε ως ρούκι στην Ευρώπη, με τον Ολυμπιακό.

Άρεσε στον Μπαρτζώκα, αλλά…

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ήθελε τον Μπόλντγουιν για το μέγεθός του και τα αθλητικά του προσόντα, αλλά την ίδια ώρα είχε αμφιβολίες για το μπάσκετ που έχει μέσα του. Για τη φιλοσοφία του και το «ινδιάνικο» στυλ, το απολύτως ελεύθερο που δύσκολα μπαίνει σε καλούπια και συστήματα. Ο Μπόλντγουιν για παράδειγμα δεν έχει στο αίμα του να κάνει φάουλ για λόγους τακτικής, κάτι που στοίχισε στον Ολυμπιακό τη νίκη στο ΟΑΚΑ επί του Παναθηναϊκού, ενώ και φέτος ο Αντρέι Τρινκιέρι αρκετές φορές έχει κάνει… έκρηξη με τα λάθη του Αμερικανού. Η πλέον χαρακτηριστικά στιγμή ήταν στο ΣΕΦ, ύστερα από τραγικό λάθος που έκανε κόντρα στον Ολυμπιακό. Τον απέσυρε στον πάγκο και του φώναξε «τελείωσες…» με ολίγον από… γαλλικά.

Άλλος παίκτης φέτος

Ο Ουέιντ Μπόλντγουιν στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, την 18η νίκη των Βαυαρών στη φετινή Ευρωλίγκα, είχε 27 πόντους (για 2ο συνεχόμενο παιχνίδι) 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 34 πόντους στο σύστημα αξιολόγησης. Κι όμως… Δεν σημείωσε κανένα ρεκόρ στην μικρή καριέρα του στην Ευρωλίγκα, καθώς έχει 41 βαθμούς στο ranking απέναντι στην Μπαρτσελόνα και 29 πόντους στο ίδιο ματς με τους «μπλαουγκράνα». Το ρεκόρ του στις ασίστ είναι 11 και στα ριμπάουντ 7.

Θα μπορούσε να ισχυριστεί λοιπόν κανείς πως είχε… ακόμα μία μέρα στη δουλειά, καθώς φέτος υπό τις οδηγίες του Αντρέα Τρινκιέρι σκοράρει 15.4 πόντους (με 48.4% στα δίποντα, 33.3% τρίποντα), ενώ έχει 2.9 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 1.3 κλεψίματα και 2.8 λάθη κατά μέσο όρο. Σε 11 παιχνίδια φέτος έχει πετύχει πάνω από 18 πόντους ενώ στα 23 από τα 28 παιχνίδια έχει διψήφιο αριθμό πόντων σε 27:24 λεπτά συμμετοχής μ.ο..

Τι έκανε με τον Ολυμπιακό

Ενδεικτικά, για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, με τον Ολυμπιακό είχε σε 24 παιχνίδια (με 17 λεπτά συμμετοχής μ.ο.) 5.5 πόντους μ.ο., με 48.1% στα δίποντα και 26.7% στα τρίποντα, 1.8 ασίστ και ριμπάουντ και 1.5 λάθη ανά ματς. Οι καλύτερες στιγμές του ήταν κόντρα στη νυν ομάδα του στο Μόναχο (σ.σ. τον έκλεισαν πριν συμφωνήσει ο Τρινκιέρι) που είχε 19 πόντους, ενώ διψήφιος ήταν ακόμα κόντρα στον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ (10 πόντους), με τη Μπάγερν στο ΣΕΦ (10π.), με τη Βιλερμπάν στο ΣΕΦ (11 αλλά με 7/11 βολές) και στο Τελ Αβίβ με τη Μακάμπι (13π.).

Τώρα βγαίνουν οι εμπειρίες

Είναι σαφές, πως η εμπειρία που είχε με τον Ολυμπιακό ως πρωτάρης στην Ευρώπη απέδωσε στον Μπόλντγουιν, όπως στον κάθε παίκτη με οποιαδήποτε ομάδα, για να γεμίσει με εμπειρίες και να γίνει καλύτερος. Όπως επίσης αδιαμφισβήτητο είναι πως ήθελε δουλειά, μέσα από τους αγώνες (και πρωταθλήματος) και… υπομονή. Για να… «εξημερωθεί». Για να ενταχθεί στο σύνολο και να μην παραμείνει ένα ατίθασο άτι, στο οποίο σε πολλές φορές ακόμα και φέτος μοιάζει. Ρόλο παίζει σαφώς και το σύστημα που βρίσκει σε μία ομάδα, αν υποστηρίζει τον τρόπο παιχνιδιού του και πως τον πλαισιώνει. Ας μην ξεχνάμε πως στον Ολυμπιακό δούλεψε με τρεις προπονητές μέσα σε μία σεζόν, με τον Ντέιβιντ Μπλατ να τον επιλέγει εξ αρχής έχοντας δει τον παίκτη αυτόν που ήθελε να «τρέξει» τον Ολυμπιακό.

Κάνει (ακόμα) λάθη, αλλά δίνει νίκες

«Είναι λίγο δύσκολο για κάθε Αμερικανό παίκτη όταν περνάει για πρώτη φορά στην Ευρώπη ειδικά στην Euroleague που είναι πολύ απαιτητικό το μπάσκετ… Τα πάντα όμως καταλήγουν στην εμπειρία την οποία εγώ δεν είχα για να τα διαχειριστώ καλύτερα», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων στο gazzetta.gr φέτος, πριν από το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό.

Ο Μπόλντγουιν συνεχίζει να είναι uncoachable, δύσκολα εναρμονίζεται πλήρως στο σύστημα της ομάδας και προτιμά το πιο ελεύθερο στυλ μπάσκετ, αλλά από αυτό- με την εμπειρία που κουβαλά πλέον- μπορεί η ομάδα του κατά καιρούς να ζημιώνεται με λάθη του, ωστόσο φέτος τις περισσότερες φορές έχει πάρει τις κρίσιμες αποφάσεις με τα αγαπημένα του ντράιβ και έχει χαρίσει νίκες, με τα οφέλη να είναι πολλά περισσότερα από τη ζημία για την ομάδα του.