Ολυμπιακός: Η επίθεση είναι καλή - Το πρόβλημα είναι η άμυνα (vid)

O Oλυμπιακός λειτουργεί αρκετά καλά στην επίθεση, αλλά το πρόβλημα είναι η άμυνά του, καθώς το παθητικό του έχει πέσει στους 80.8 πόντους - Μεγάλη η αδυναμία του και στο αμυντικό ριμπάουντ.  

Ολυμπιακός: Η επίθεση είναι καλή - Το πρόβλημα είναι η άμυνα (vid)

Ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια συνήθως στηριζόταν σε μεγάλο βαθμό στη σκληρή του άμυνα, ενώ στην επίθεση παρουσιαζόταν ελαφρώς προβλέψιμος. Συνήθως κινούνταν σε χαμηλά σκορ. Ένα από τα ζητούμενα των προπονητών στην Ευρωλίγκα είναι οι ομάδες του να ανεβάζουν τον μέσον όρο τους στην επίθεση πάνω από τους 80 πόντους. Βλέπετε, το σύγχρονο μπάσκετ έχει πάει στην ταχύτητα, σε έναν πιο γρήγορο ρυθμό, στην αθλητικότητα αλλά και στις περισσότερες κατοχές.

Οι Πειραιώτες φέτος μέχρι στιγμής διαθέτουν την 7η καλύτερη επίθεση στην Ευρωλίγκα, έχοντας μέσον όρο 80.2 πόντους. Δεν είναι μικρό πράγμα. Είναι σημαντικό, δείγμα του ταλέντου που διαθέτει η ομάδα στο κομμάτι του σκορ. Οι «ερυθρόλευκοι», μάλιστα, είναι η 6η πιο αποτελεσματική ομάδα στα δίποντα με 55.4% ευστοχία, ενώ στα τελευταία παιχνίδια έχουν παρουσιάσει αισθητή βελτίωση και στα τρίποντα (36.5%).

Το θέμα, όμως, είναι πως οι Πειραιώτες φέτος δεν βγάζουν ιδιαίτερη σκληράδα στην άμυνα. Είναι χαρακτηριστικό πως το παθητικό τους έχει πέσει στους 80.8 (!) πόντους ανά παιχνίδι. Όπως βλέπετε ο Ολυμπιακός δέχεται περισσότερους πόντους από αυτούς που βάζει και εκεί εστιάζει το συγκρότημα του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Το πώς θα βελτιωθεί στα ανασταλτικά καθήκοντα. Η άμυνα, όμως, είναι κυρίως θέμα διάθεσης, επιθυμίας, θέλησης αλλά και ενέργειας. Οι «ερυθρόλευκοι» επιβάλλεται να σκληρύνουν στην άμυνα αλλά και να αξιοποιήσουν την αθλητικότητά τους, τόσο στην περιφέρεια όσο κυρίως μέσα στη ρακέτα τους.

Η ομάδα ναι μεν έχει έφεση στο επιθετικό ριμπάουντ, αλλά έχει μεγάλη αδυναμία στο αμυντικό (είναι 14η με 21.8 ανά παιχνίδι), με αποτέλεσμα να δίνει συχνά έξτρα κατοχές στους αντιπάλους. Και όταν δεν μπορείς να ασφαλίσεις το αμυντικό ριμπάουντ, όχι μόνο επηρεάζεται η ψυχολογία της άμυνας αλλά και στερείς τη δυνατότητα να τρέξεις στο ανοιχτό γήπεδο. Και ο Ολυμπιακός φέτος σκοράρει σε μικρό βαθμό σε καταστάσεις αιφνιδιασμού.

Oλυμπιακός: Κοιτώντας στον καθρέφτη…

Ολυμπιακός: Ο Έλις που αδικεί τον εαυτό του, ο Χάρισον στον «πάγο» και η απόφαση με ΜακΚίσικ

Η απογοητευτική αμυντική συμπεριφορά κόντρα στη Μπαρτσελόνα: