Oλυμπιακός: Κοιτώντας στον καθρέφτη…

Το «ΦΩΣ» αναλύει την αγωνιστική εικόνα του Ολυμπιακού κόντρα στην Μπαρτσελόνα -Το υποτονικό ξεκίνημα που γίνεται συνήθειο, η μεταμόρφωση στο δεύτερο μέρος, οι άπειροι διαιτητές, αλλά και τα λάθη στο τέλος.

Oλυμπιακός: Κοιτώντας στον καθρέφτη…

Είναι πραγματικά κρίμα για τον Ολυμπιακό ο τρόπος που έχει χάσει τα παιχνίδια του στις τελευταίες αγωνιστικές. Καμιά φορά λες «καλύτερα να χάνεις με 10-15 πόντους παρά έτσι...». Οι Πειραιώτες «αυτοκτόνησαν» στο Κάουνας κόντρα στη Ζαλγκίρις, έχασαν στο τελευταίο λεπτό το ματς από την Αρμάνι στο Μιλάνο, ενώ και τώρα στο ΣΕΦ ο αγώνας τούς... γλίστρησε μέσα από τα χέρια κόντρα στην Μπαρτσελόνα. Ας αναλύσουμε όμως την αγωνιστική εικόνα των Πειραιωτών κόντρα στους Καταλανούς. Απέναντι στο ίσως πιο γεμάτο ρόστερ της διοργάνωσης, το οποίο πέρα από πρωτοκλασάτους παίκτες διαθέτει και ποιοτικούς ρολίστες στον πάγκο.

Το κακό πρώτο δεκάλεπτο

Ο Ολυμπιακός φέτος συνεχίζει να έχει το κακό του συνήθειο. Ποιο είναι αυτό; Να ξεκινά σχεδόν πάντα υποτονικά τα παιχνίδια του και να βρίσκεται εκείνος σε θέση να κυνηγά το σκορ. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό! Λες και το έχει… βίτσιο. Με 26-20 προηγήθηκε η Ζαλγκίρις στο Κάουνας, με 24-19 η Αρμάνι στο Μιλάνο, με +9 (12-21) βρέθηκε στο 10’ η Μπαρτσελόνα. Oι Πειραιώτες ήταν απελπιστικά άστοχοι. Ξεκίνησαν με 0/6 τρίποντα και 6 λάθη! Παράλληλα, ήταν κακοί στην άμυνα, με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο ειδικά να χάνει όλες τις μάχες. Ήταν εκτός κλίματος. Ξεκίνησε βασικός, έπαιξε μόλις 4 λεπτά και μετά δεν επέστρεψε ποτέ ξανά στο παρκέ. Δεν είχε άδικο ο Γιώργος Μπαρτζώκας, καθώς ο 24χρονος σμολ φόργουορντ σπατάλησε μία ακόμη ευκαιρία. Ανασταλτικά ήταν μία από τις βασικές αιτίες για τις οποίες η Μπαρτσελόνα προηγήθηκε με σκορ 2-13!

Oι «ερυθρόλευκοι» αδυνατούσαν να αντιμετωπίσουν το πικ εν ρολ του αντιπάλου, είχαν λάθη στις συνεννοήσεις στις «close-out» άμυνες, παρουσιάζοντας ξεκάθαρη έλλειψη συγκέντρωσης. Όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με πρωτοκλασάτες ομάδες, οι οποίες διαθέτουν χαρισματικούς παίκτες, επιβάλλεται να μπαίνεις σκληρά στα παιχνίδια και να παίζεις δυνατή άμυνα. Ο Ολυμπιακός όμως ήταν μαλθακός στην άμυνα, άφησε την Μπαρτσελόνα να αισθανθεί άνετα και έκανε... πάρτι. Και λίγο ήταν το +10 με το οποίο οι Ισπανοί προηγήθηκαν στο ημίχρονο στο ΣΕΦ.

Ο Ολυμπιακός στο δεύτερο ημίχρονο... ξύπνησε! Πώς βρέθηκε από το -10 (30-40) στο ημίχρονο στο +3 (53-50) στο 30’; Καταρχάς άρχισε να βγάζει σκληράδα στην άμυνα. Πήγε στην επαφή, περιόρισε τη δημιουργία του Καλάθη (είχε 16 ασίστ στο ημίχρονο η Μπαρτσελόνα) και κυρίως βρήκε ρυθμό στην επίθεση. Το τρίποντο είναι από τα πιο πολύτιμα στοιχεία στο σύγχρονο μπάσκετ, είτε μας αρέσει είτε όχι. Αν δεν το διαθέτεις στο ρεπερτόριό σου, είναι δύσκολο να διακριθείς. Οι Μακ Κίσικ και Πρίντεζης έδιναν... ανάσες από την περιφέρεια, οι Πειραιώτες έτρεξαν περισσότερο στο ανοιχτό γήπεδο, άρχισαν να λειτουργούν σαν κανονική ομάδα και έφεραν τα πάνω κάτω.

Η αποβολή του Μπαρτζώκα

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα εξής για τη διαιτησία: φέτος η Ευρωλίγκα έχει κάνει (από πέρσι μάλιστα) μία ανανέωση στους ρέφερι, με αποτέλεσμα να δοκιμάζονται αρκετοί οι οποίοι είτε δεν έχουν μεγάλη εμπειρία είτε προσπαθούν να επιβληθούν απέναντι σε παίκτες, προπονητές και ομάδες, εκτιμώντας ότι έτσι θα κερδίσουν τον σεβασμό τους. Η διαιτησία φέτος είναι αρκετά περίεργη για όλες τις ομάδες (όχι μόνο για τον Ολυμπιακό) στα περισσότερα παιχνίδια του πρωταθλήματος. Το επίπεδο έχει πέσει.

Καμία αντίρρηση ότι στα 6 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος ενδεχομένως ο Γιώργος Μπαρτζώκας να υπερέβαλε και να αντέδρασε παραπάνω από όσο έπρεπε. Όταν όμως αγωνίζονται δύο κορυφαίες ομάδες, με υψηλούς στόχους, με το σκορ να είναι 74-74, με το ματς να έχει εξέλιξη... θρίλερ, είναι αδιανόητο να χρεώνεις με τεχνική ποινή και να αποβάλλεις τον προπονητή! Βλέπετε, υπάρχει και η απουσία του κόσμου στις κερκίδες, οπότε πλέον το παραμικρό ακούγεται. Θα μας πείτε πως αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν και τα μέλη των ομάδων, οπότε να είναι πιο συγκρατημένοι, αλλά πώς να είναι απόλυτα ψύχραιμοι, με την πίεση, το άγχος και την ένταση να χτυπάει... κόκκινο σε τέτοια παιχνίδια;

Το σφύριγμα-γκάφα με Μίροτιτς

Δεν θεωρούμε όμως πως η διαιτησία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ήττα του Ολυμπιακού από την Μπαρτσελόνα, αν και οι διαιτητές έκαναν τα λάθη τους. Mε το σκορ στο 74-72, ήταν απαράδεκτο το επιθετικό φάουλ που έδωσαν υπέρ του Μίροτιτς στα 44’’ πριν από το τέλος (πάνω στον Τζένκινς), με αποτέλεσμα να ισοφαρίσουν οι Καταλανοί με βολές (74-74). Οι Πειραιώτες όμως στη συνέχεια… αυτοκτόνησαν.

Η φθορά του Σλούκα και το φάουλ του Ζαν-Σαρλ

Ο Κώστας Σλούκας, ο πολυτιμότερος παίκτης της ομάδας στην τρέχουσα σεζόν, ο οποίος έχει δώσει νίκες στην ομάδα του, πραγματοποιώντας καταπληκτικές εμφανίσεις, στάθηκε ξανά μοιραίος μετά το Κάουνας. Αυτή είναι η αλήθεια. Στο κατέβασμα της επίθεσης έχασε την μπάλα δύο φορές μέσα από τα χέρια του με αποτέλεσμα οι Καταλανοί να βγουν μπροστά.

Όταν όμως στα τελευταία παιχνίδια του Ολυμπιακού παίζει σχεδόν πάντα +30 λεπτά, δεχόμενος... ξύλο από τους αντιπάλους, έχοντας να διαχειριστεί και την έξτρα πίεση, είναι λογικό από ένα σημείο και μετά να του βγει η κούραση. Τα σερί λάθη που έχει κάνει στο τέλος, είναι ξεκάθαρα θέμα κούρασης και φθοράς.

Όσον αφορά το φάουλ πάνω στον Χίγκινς (από τον Ζαν-Σαρλ), ο οποίος σημείωσε τις καθοριστικές βολές, ήταν καθαρό. Ο Γάλλος έπεσε πάνω του. Ακραία η τεχνική ποινή στον Μπαρτζώκα, αλλά ήταν φάουλ.

Και μετά; Από τον Ολυμπιακό φωνάζουν για φάουλ του Χάνγκα πάνω στον Σπανούλη στην τελευταία επίθεση των 6 δευτερολέπτων. Και να ήταν, η παράβαση έγινε χαμηλά, δεν υπήρχε θέμα βολών. Παράλληλα, θα γινόταν ξανά επαναφορά στα 3’’, καθώς οι Ισπανοί είχαν φάουλ να δώσουν. Μικρό το κακό. Το τρίποντο του αρχηγού λοιπόν στη συνέχεια δεν ήταν σωστά εκτελεσμένο, με τους Μάρτιν και Σλούκα να αστοχούν σε εξ επαφής φόλοου, όντας ανενόχλητοι. Παίζει ρόλο και η τύχη και δεν ήταν με το μέρος τους. Για αυτό λέμε πως οι «ερυθρόλευκοι» στάθηκαν άξιοι της μοίρας τους...