Σπάει… εκ των έσω η παράταξη Βασιλακόπουλου!

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος χάνει ένα-ένα τα στηρίγματά του και την ισορροπία στην καρέκλα της ΕΟΚ. Ο Κώστας Νικάκης άνοιξε την πόρτα και φαίνεται θα ακολουθήσουν κι άλλοι… Το γεύμα, το τηλέφωνο, οι μεγάλες ΕνώσειςΕκλογές ΕΟΚ: Μια πονεμένη ιστορία!

Σπάει… εκ των έσω η παράταξη Βασιλακόπουλου!

Εν πλήρη συγχύσει διατελεί, όπως φαίνεται, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο οποίος καταλαβαίνει ότι η μέγγενη σφίγγει γύρω από τον ίδιο και αργά ή γρήγορα (ανάλογα με το πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές στην ΕΟΚ) θα απολέσει αυτό που έμοιαζε τόσο σίγουρο και δεδομένο, όπως οι φόροι: Την εξουσία στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης. Γιατί ακόμα κι αν δεν κατορθώσει να βγάλει τον Νόμο-Αυγενάκη αντισυνταγματικό όπως διατρανώνει, αρκετές «φωνές» διέδιδαν, πως θα μπορούσε να βρίσκεται από κάποιο (μπροστινό) πρόσωπο της παράταξής τους και να συνεχίσει να κινεί τα νήματα. Πλέον όμως, φαίνεται πως ξεθωριάζει και αυτό το σενάριο…

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος φαίνεται πως πιέζεται και αντιλαμβάνεται ότι η προεδρική κλεψύδρα αδειάζει, γι αυτό και καταφεύγει σε ενέργειες που δεν τον τιμούν και προσβάλλουν τους επί χρόνια στενούς συνεργάτες του, οι οποίοι τον έχουν στηρίξει και έχουν σταθεί στο πλάι του ως ασπίδα για αυτά τα –πολλά, μα πάρα πολλά- χρόνια που ηγείται της ΕΟΚ.

Το «γεύμα» που εξόργισε τον πρόεδρο

Συνεργάτες όπως ο Κώστας Νικάκης. Ο πρόεδρος της ΕΣΚΑΒΔΕ, της Ένωσης Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Βορειοδυτικής Ελλάδος, ο οποίος μάλιστα στις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή (14/6) πήρε το… 100% των ψήφων απ’ όσα σωματεία ψήφισαν (τα 44 από τα 49). Την επομένη των εκλογών, της μία εκ των πέντε μεγαλύτερων Ενώσεων στην Ελλάδα, ο Κώστας Νικάκης συνέφαγε μαζί με συνεργάτες του και τοπικούς φορείς της Αιτωλοακαρνανίας και του Αγρινίου με τον Παναγιώτη Φασούλα και τους Ευθύμη Ρεντζιά και Μέμο Ιωάννου που θα τον στηρίξουν στις εκλογές της ΕΟΚ, κάτι το οποίο διόλου άρεσε στον Γιώργο Βασιλακόπουλο.

Προεκλογικός Φασούλας: Τι λέει για Βασιλακόπουλο, Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, διαιτησία και Giannis

Το τηλεφώνημα και ο… Λιόλιος

Ο πρόεδρος ΕΟΚ πήρε στο τηλέφωνο τον επί σειράν ετών μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και έφορο της Εθνικής ομάδας Ανδρών και μπροστά σε κόσμο του έβαλε τις φωνές και γενικότερα- απ’ ότι λέγεται- δεν του μίλησε ωραία, για το ότι συνέφαγε με τον Φασούλα- έναν εκ των αντιπάλων στις εκλογές της ΕΟΚ, οι οποίες θα γίνουν μέσα στο διάστημα 1 Σεπτεμβρίου-30 Νοεμβρίου! Ο Κώστας Νικάκης, μόλις ξεπέρασε το αρχικό σάστισμα, απάντησε στον Γιώργο Βασιλακόπουλο να ηρεμήσει, να του μιλήσει καλύτερα και του ανέφερε «και που ξέρεις αν μια μέρα πριν, δεν συναντήθηκα και με τον Λιόλιο;», τον άλλον υποψήφιο για τις εκλογές της ΕΟΚ. Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος εξοργίστηκε περισσότερο, αλλά ο Κώστας Νικάκης δεν άντεξε τα όσα άκουγε και έκλεισε τι τηλέφωνο.

Ακολούθησε η επιστολή του και η παραίτησή του από το Δ.Σ. της ΕΟΚ!

Τέλος ο Νικάκης από την ΕΟΚ, μετά το φραστικό επεισόδιο με τον Βασιλακόπουλο: «Πρόεδρε καληνύχτα»

10ος σε ψήφους ο Νικάκης στις τελευταίες εκλογές

Το να φτάνει σε αυτό το σημείο ο Γιώργος Βασιλακόπουλος και να κατάφερε έτσι σε έναν εκ των πιο στενών του συνεργατών όλα αυτά τα χρόνια, που τον έχει στηρίξει και έχει δώσει δύναμη στη παράταξη (σ.σ. 10ος στις τελευταίες εκλογές με 363 ψήφους, όταν ο πρώτος Γιώργος Βασιλακόπουλος είχε 518) σημαίνει πως τραβιέται το χαλάκι κάτω από τα πόδια του και δεν μπορεί να ισορροπήσει.

Πέντε μεγάλες Ενώσεις θα ψηφίσουν… ενωτικά!

Η παράταξη του Παναγιώτη Φασούλα, η οποία μέχρι στιγμής αποτελείται από τους Φάνη Χριστοδούλου, Ευθύμη Ρεντζιά, Δημήτρη Παπαδόπουλο, Μέμο Ιωάννου και Αναστασία Κωστάκη, κάνει μια περιοδεία στην επαρχία και συζητάει με τους ανθρώπους των Ενώσεων αυτές τις ημέρες ετοιμάζοντας το έδαφος για τις προσεχείς εκλογές της ΕΟΚ και φυσικά καταθέτοντας τις προτάσεις της παράταξής τους.

Οι πέντε μεγάλες Ενώσεις της Ελλάδας (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα-Ηλεία, Βορειοδυτική Ελλάδα) έχουν αποφασίσει στις εκλογές της ΕΟΚ να κινηθούν… ενωτικά. Να μιλήσουν με όλους τους υποψήφιους, να ακούσουν τις προτάσεις και το πλάνο τους και κατόπιν να αποφασίσουν και να ψηφίσουν την ίδια παράταξη. Δεν έχουν πει ποιον θα στηρίξουν, αν θα είναι η παράταξη Βασιλακόπουλου, του Παναγιώτη Φασούλα (σ.σ. δεν μπορεί να «κατέβει» αν δεν αλλάξει ο Νόμος καθώς ήταν έμμισθος από την ΕΟΚ), του Βαγγέλη Λιόλιου ή του Γιάννη Σγουρού που είχε όμως ξεκαθαρίσει: ««Η υποψηφιότητά μου για τις εκλογές της ΕΟΚ, είναι γνωστή. Αλλά είναι με προϋποθέσεις. Δηλαδή ισχύει, αλλά εφόσον οι αθλητές της δεκαετίας του 80, του 90, του 2000 θέλουν να ασχοληθούν διοικητικά ανιδιοτελώς, εγώ παραχωρώ ευγενικά και με πολύ μεγάλη αγάπη τη θέση μου, για να βοηθήσω τα παιδιά που δόξασαν το μπάσκετ, αλλά και την πατρίδα μας».

Θα ακούσουν πρώτα το πλάνο της κάθε μιας και θα αποφασίσουν…

Βαγγέλης Λιόλιος και ΕΟΚ: Το πλάνο για την επόμενη μέρα του ελληνικού μπάσκετ

Λιόλιος: «Υπάρχουν ομάδες “σφραγίδες”-Ο Φασούλας πληρωνόταν από την ΕΟΚ»

Προσπάθεια να κρατήσει τη Θεσσαλονίκη

Αυτό φαίνεται πως δεν άρεσε καθόλου στον Γιώργο Βασιλακόπουλο, καθώς μιλάμε για πέντε μεγάλες Ενώσεις που βγάζουν… Κυβέρνηση αν κινηθούν και ψηφίσουν ενωτικά. Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος δεν κατάφερε να ελέγξει τον θυμό του διαγιγνώσκοντας πως χάνει έναν «δικό του», επειδή συνέφαγε με το αντίπαλο δέος και έχασε τον έλεγχο. Φήμες αναφέρουν πως κάνει μία προσπάθεια να κρατήσει την Ένωση Θεσσαλονίκης όπου εκεί προεδρεύει ο Σάββας Λόρτος, κι αυτός επί χρόνια στενός (πολύ στενός) συνεργάτης του προέδρου της ΕΟΚ, ενώ διάφορες γλώσσες λένε πως τώρα που άνοιξε την πόρτα ο Νικάκης θα ακολουθήσουν και άλλοι…

Δεν θα φαίνεται ο Γ. Βασιλακόπουλος, αλλά η «πολιτική» του θα υπάρχει

Με το νέο Αθλητικό Νόμο ο Γιώργος Βασιλακόπουλος δεν έχει δικαίωμα να βρίσκεται στο Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας, ωστόσο- όπως αναφέραμε και πριν- είναι πολλές οι φωνές που λένε πως μπορεί να βρίσκεται από πίσω. Ο νυν Γενικός Γραμματέας Παναγιώτης (Τάκης) Τσαγκρώνης είναι το δεξί του χέρι επί σειρά ετών και σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα θέσει υποψηφιότητα για τις εκλογές της ΕΟΚ. Είναι δεδομένο λοιπόν και σίγουρο πως ακόμα κι αν δεν κάθεται στον προεδρικό θώκο ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, η «πολιτική» του μπορεί να συνεχιστεί δια του Τάκη Τσαγκρώνη και της ίδιας παράταξης.

Τόσα χρόνια άλλωστε υπερθεμάτιζαν το 90% με το οποίο εκλέγονταν ο Γιώργος Βασιλακόπουλος (σ.σ. χωρίς να δημοσιοποιούνται τα εκλογικά στοιχεία) τονίζοντας εμμέσως πλην σαφώς το πόσο ισχυρή είναι η συγκεκριμένη παράταξη. Γι αυτό και δίνεται μεγάλη μάχη για τις Ενώσεις και τις ψήφους τους. Χρόνια αναφέραμε, πως η «ρίζα» δεν είναι ο Βασιλακόπουλος, αλλά η κορυφή του δέντρου. Η «ρίζα» είναι οι Ενώσεις και τα σωματεία που ψηφίζουν!

Τσαγκρώνης: «Ο Λιόλιος κάπου τα έχει μπλέξει τα πράγματα»

Οι εξουσιοδοτήσεις και το φαινόμενο της «σφραγίδας»!

Στις εκλογές της ΕΟΚ, για να ψηφίσει κανείς δεν χρειάζεται να είναι μέλος του Δ.Σ. ενός σωματείου που ανήκει σε μία από τις 20 Ενώσεις. Μπορεί να κάνει μία εξουσιοδότηση και να ψηφίσει κάποιος άλλον για λογαριασμό του. Ακόμα κι αν αυτός είναι στο προεδρείο της ΕΟΚ και πηγαίνει να ψηφίσει… τον εαυτό του. Κι όμως έχουν γίνει και αυτά. Ή μάλλον είναι ρουτίνα στις εκλογές της Ομοσπονδίας. Στις τελευταίες εκλογές του 2016, από τα 581 μέλη (σ.σ. πολύ μεγάλη η αποχή, γύρω στο 50%) τα 2/3 ψήφισαν με… εκπρόσωπο.

Δείτε και κάτι άλλο: Ένας από τους εκπροσώπους ήταν και ο ίδιος ο Γιώργος Βασιλακόπουλος. Ψήφισε προφανώς τον εαυτό του για λογαριασμό του Χαραυγιακού Ηλιούπολης. Μόνο που δεν βρίσκεται στο Δ.Σ. του συγκεκριμένου σωματείου. Ο Αριστείδης Γολέμης ψήφισε για λογαριασμό του Κολοσσού Ρόδου.

Δεν είναι μόνο οι… αντιπρόσωποι πάντως. Πολλά έχουν ακουστεί σε παρασκηνιακό επίπεδο για τις περιβόητες «σφραγίδες»! Αυτές που έμπαιναν σε ψηφοδέλτια και φαίνονταν πως είχαν ψηφίσει τα Σωματεία στις εκλογές της ΕΟΚ. Μόνο που μπορεί να είχε ψηφίσει το ίδιο πρόσωπο για λογαριασμό δεκάδων σωματείων.

Υπάρχουν πολλές «φωνές» και φήμες περί αυτού… Μπορεί ένα πρόσωπο να ψήφιζε για λογαριασμό σωματείου από τη Δράμα για παράδειγμα και να έβαζε τη σφραγίδα του σωματείου. Στη συνέχεια να έμπαινε σφραγίδα σωματείου από το Κιλκίς και πάει λέγοντας. Φυσικά, οι σταυροί έμπαιναν σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Το ερώτημα είναι, μπορεί ένα τέτοιο φαινόμενο- αν τελικά γίνονταν όπως φωνάζουν πολλοί- να επαναληφθεί στις προσεχείς εκλογές; Από τη στιγμή που οι υποψήφιοι θα είναι περισσότεροι του… ενός και της μίας παράταξης, θεωρείται δύσκολο καθώς πλέον οι άλλες παρατάξεις θα ελέγχουν που μπαίνουν οι σφραγίδες και από ποια χέρια και θα υπάρχει πλέον ταυτοπροσωπία.

1 ψηφοδέλτιο, 18 υποψήφιοι… 18 εκλεγέντες

Πλην μία χρονιάς, όλες τις υπόλοιπες – και φυσικά ακόμα και στις τελευταίες εκλογές- οι υποψήφιοι ήταν 18 και όσοι εκλέγονταν ήταν επίσης… 18. Όλοι οι υποψήφιοι έμπαιναν σε ένα ψηφοδέλτιο και ο κάθε ένας που ψήφιζε μπορούσε να βάλει μέχρι και… 18 σταυρούς. Δεν είναι… καθόλα δημοκρατικό; Όλοι να είναι χαρούμενοι. Στις επερχόμενες εκλογές θα είναι 21 οι υποψήφιοι.

Πέραν όμως των 18 υποψήφιων- 18 εκλεγέντων, είχαμε ακόμα ένα… φαινόμενο στις εκλογές της ΕΟΚ, τα πρακτικά των οποίων ποτέ δεν τα έδινε στη δημοσιότητα, θαρρεί κανείς και είχε να κρύψει κάτι. Είχαμε το φαινόμενο, μέλη να έχουν πάρει παραπάνω σταυρούς αλλά να είναι αναπληρωματικά και άλλα με λιγότερους ψήφους να είναι τακτικά και να μπαίνουν στο Δ.Σ. Όλα αυτά κατ’ επιλογήν και μάλλον εντολή του Γιώργου Βασιλακόπουλου.

Μόνο δύο παλαίμαχοι από τη δεκαετία του ΄90 και ύστερα

Και κάτι τελευταίο… Τη στιγμή που οι πρόεδροι των υπολοίπων ευρωπαϊκών και μη Ομοσπονδιών είναι παίκτες του μπάσκετ που αποσύρθηκαν τα τελευταία χρόνια ή σε άλλες περιπτώσεις θρύλοι των χωρών τους, η Ελλάδα πεισματικά συνεχίζει να αποτελεί εξαίρεση. Ο Ντανίλοβιτς είναι στη Σερβία, ο Βράνκοβιτς στην Κροατία, ο Κιριλένκο στη Ρωσία, ο Γκαρμπαχόσα στην Ισπανία και στην Ελλάδα, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος εμπλέκεται με την Ελληνική Ομοσπονδία έμμεσα ή άμεσα από τη δεκαετία του ΄70.

Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της αλλαγής που αρνείται πεισματικά να λάβει χώρα στην Ελληνική Ομοσπονδία είναι πως από τη δεκαετία του ΄90 και ύστερα μόλις δύο πρώην παίκτες έχουν εκλεγεί στο Δ.Σ. της ΕΟΚ και αυτό μία θητεία και μόνο. Λιβέρης Ανδρίτσος και Κώστας Παταβούκας είναι οι δύο παλαίμαχοι που έβαλαν υποψηφιότητα και είχαν μία θητεία. Στη συνέχεια δεν έβαλαν ξανά υποψηφιότητα και είναι κι αυτό ένα γεγονός που θα έπρεπε να προβληματίσει.