Λιόλιος: «Υπάρχουν ομάδες “σφραγίδες”-Ο Φασούλας πληρωνόταν από την ΕΟΚ»

"Χείμαρρος" ήταν στην ΕΡΑ Σπορ o πρόεδρος του Προμηθέα Πατρών και ένας από τους υποψήφιους για τις προσεχείς εκλογές της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος.

Λιόλιος: «Υπάρχουν ομάδες “σφραγίδες”-Ο Φασούλας πληρωνόταν από την ΕΟΚ»

Πολλά πράγματα για τα οποία φώναζε ο Ολυμπιακός χρόνια τώρα είπε στην ΕΡΑσπορ ο πρόεδρος του Προμηθέα και ένας από τους υποψήφιους για τις προσεχείς εκλογές της ΕΟΚ. Ο Βαγγέλης Λιόλιος μίλησε για την επιβεβλημένη μείωση στα μπάτζετ ύψους 50%, για το ότι δεν μπορεί του χρόνου να υπάρχει πρωτάθλημα 16 ομάδων, για το «επαγγελματικό μπάσκετ» που υπάρχει μόνο στα ψέματα, αλλά και τα… σωματεία «σφραγίδες» που καθορίζουν και εκλογικά αποτελέσματα και παίρνουν και επιχορηγήσεις. Τέλος πέταξε και τα καρφιά του στον έτερο υποψήφιο για την προεδρεία της ΕΟΚ, Παναγιώτη Φασούλα που τόνισε πως πληρωνόταν από την ΕΟΚ.

Συγκεκριμένα παραχώρησε συνέντευξη στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ όπου τόνισε αρχικά: «Έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο θέμα όπως σε όλες τις λίγκες λόγω του κορονοϊού. Απότομη διακοπή στα πάντα. Ως ΕΣΑΚΕ έχουμε πάρει αποφάσεις και τις πήραμε εγκαίρως γιατί βλέπαμε τι ερχόταν. Δικαίως αποφασίσαμε να σταματήσει το πρωτάθλημα. Από εκεί και πέρα τι θα γίνει με τον πρωταθλητή και τους υποβιβασμούς είναι κάτι που θα πρέπει να αποφασιστεί στο επόμενο Δ.Σ. βλέποντας τις απόψεις όλων των ομάδων.

Ο ΕΣΑΚΕ είναι συλλογικό όργανο και παίρνουμε αποφάσεις ως σύνολο. Υπάρχει θέμα σε περίπτωση που δεν πέσουν ομάδες, κάτι που συμβαίνει σε πολλά πρωταθλήματα. Αν τελικά δεν υποβιβαστούν ομάδες και την ίδια ώρα η ΕΟΚ αποφασίσει να ανεβάσει ομάδες στην Basket League με κριτήριο το οποίο δεν γνωρίζω και είναι πρώτα δικό της θέμα, είναι αδιανόητο του χρόνου να υπάρχει πρωτάθλημα με 16 ομάδες. Αδύνατον. Θα κληθούμε ως ΕΣΑΚΕ να λύσουμε αυτό το θέμα και να δούμε τι θα γίνει του χρόνου. Προς το παρόν έχουν κλείσει τα πάντα και δεν λειτουργεί τίποτα. Ούτε καν οι ΚΑΕ. Είναι σαν να μην υπάρχουμε. Δεν επιτρέπεται να λειτουργούμε».

Για τη μείωση των εσόδων: «Αυτη τη στιγμή έχουμε Μάιο και το νέο πρωτάθλημα θα είναι Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Όμως ακόμα δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει όλο αυτο και είναι κάτι που θα φανεί τους επόμενους μήνες. Θα έχουμε να παίξουμε τότε; Θα επιτρέπεται; Αυτη τη στιγμή δεν επιτρέπεται. Η κατάσταση είναι βλέποντας και κάνοντας. Όλος ο κόσμος έτσι κινείται και σε όλα τα επίπεδα. Είναι δεδομένο ότι τα μπάτζετ την επόμενη χρονιά θα είναι μειωμένα. Για ολους. Και όποιος δεν το κάνει, προκαλεί! Η κοινωνία μας θα περάσει πολύ δύσκολη περίοδο. Εκεί θα πρέπει να σταθούμε αρωγοί.

Δεν είναι πόσα χρήματα μπορεί να χαλάσει αλλά και αν επιτρέπεται να χαλάσει τόσα χρήματα. Είναι πολύ αισιόδοξο να υπάρξει μείωση 50%. Το πιο πιθανόν είναι να παίξουμε χωρίς θεατές. Οπότε μείωση εσόδων. Από εκεί και πέρα έχουν πληγεί οι εταιρείες και οι χορηγοί θα μειώσουν όσα δίνουν. Θεωρώ ότι τους χορηγούς θα τους ψάχνουμε με το ντουφέκι από εδώ και πέρα. Πρέπει να προσαρμοστούμε όλοι την επόμενη ημέρα ώστε τα μπάτζετ να είναι πραγματικά μπάτζετ. Αληθινά χρήματα».

Για τα κριτήρια συμμετοχής στο πρωτάθλημα: «Ως ΕΣΑΚΕ θα πρέπει να μπουν κάποια κριτήρια. Να δούμε ότι οι ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα και τη δυναμική να πάρουν μέρος στο πρωτάθλημα. Υπάρχει ένα γερμανικό μοντέλο το οποίο πιστεύω πολύ. Οποιαδήποτε ομάδες θέλει να συμμετάσχει σε επαγγελματικό πρωτάθλημα θα πρέπει αποδεδειγμένα από πριν να έχει τα έσοδά της. Είτε υπογεγραμμένες συμφωνίες χορηγών, είτε χρήματα που είναι σε ταμείο. Αυτό δίνει ένα μπάτζετ σε μια ομάδα και βάσει αυτού θα επιτρέπεται να κάνει μεταγραφές και οτιδήποτε άλλο.

Στην Γερμανία πέντε ομάδες σκέφτονται να μην κατέβουν. Γιατί δεν έχουν από τώρα υπογεγραμμένες συμφωνίες χορηγών. Το να λέμε ότι έχουμε επαγγελματικό μπάσκετ και στην πράξη να μην το έχουμε, προτιμώ να μην το έχουμε! Παρά να έχουμε ένα ψεύτικο επαγγελματικό μπάσκετ. Ή θα λύσουμε τα προβλήματα ή θα συνεχίσουμε να λέμε ψέμματα».

Για τη δική του υποψηφιότητα στις εκλογές της ΕΟΚ την οποία ανακοίνωσε πρώτη φορά και το σχέδιο Μάρσαλ: «Εγώ όσα θα αναφέρω τα έχω μετρημένα και κοστολογημένα, αφού μπορεί να είμαι οραματιστής και ενίοτε ρομαντικός, όμως, είμαι τεχνοκράτης. Το μπάσκετ θέλει ένα σχέδιο Μάρσαλ για τα δύο επόμενα χρόνια, πιθανότατα και τέσσερα, για να επιβιώσουν τα σωματεία. Εγώ θα το παρουσιάσω, όπως επίσης και τα 17 άτομα που θα θέλω μαζί μου συνυποψήφιους, παράγοντες από όλη την Ελλάδα, για να τρέξουμε αυτό το πλάνο αν μας εμπιστευτούν. Αν δω ότι τυγχάνει αποδοχής, τότε θα είμαι υποψήφιος. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είμαι, εννοείται ότι τα σωματεία είναι ελεύθερα να αποφασίσουν, μπορεί να τους αρέσει να συνεχίσει να κυλάει η κατάσταση όπως είναι σήμερα.

Στην Ελλάδα λοιπόν, υπάρχουν περί τα 550-600 σωματεία, πραγματικά σωματεία γιατί υπάρχουν και πολλά “σφραγίδες” που εννοείται ότι δεν θα πάρουν τίποτα.Το 60% του προϋπολογισμού της ομοσπονδίας πρέπει να πάρει σε αυτά για τα επόμενα δύο, αν όχι και τέσσερα χρόνια. Από Α2 μέχρι και Γ’ Εθνική μια επιχορήγηση της τάξης 8-10 χιλιάδες ευρώ, για όλα τα σωματεία των τοπικών μια επιχορήγηση μέχρι 5.000 ευρώ και μια επιχορήγηση έως 3.000 ευρώ για όλες τις ενεργές ακαδημίες».

Για το γεγονός ότι η διοίκηση δεν θα πρέπει να υλοποιεί τις κινήσεις, αλλά άνθρωποι με τεχνογνωσία που έχουν περάσει από τα γήπεδα: «Δεν μπορεί αυτός που διοικεί να υλοποιεί κιόλας. Μπορούν να υλοποιούν και άλλοι. Εννοείται ότι θα το κάνουν άνθρωποι που είναι ικανοί να το κάνουν και έχουν περάσει από τα γήπεδα. ΄Θα ήταν χαρά μου σε αυτήν την κίνηση να την υλοποιήσουν άνθρωποι όπως ο Ντικούδης, ο Τσαρτσαρής, Παπαλουκάς, ο Γιαννάκης. Είναι χαρά μου αν το κάνουν. Δεν ξέρω αν το κάνουν, αλλά θα είναι χαρά μου. Σίγουρα όμως δεν θα εμπλακεί η διοίκηση».

Για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν: «Πρέπει ταυτόχρονα, να γίνουν άμεσες ενέργειες, σε χρόνο μηδέν για την μείωση των λειτουργικών εξόδων, της διαιτησίας, της γραμματείας. Πρέπει επίσης να γίνει μια πλήρης αναδιάρθρωση με έμφαση στα γεωγραφικά κριτήρια και όχι με μια άνοδο και τέτοια, ώστε για δύο χρόνια να ελαχιστοποιηθούν οι μετακινήσεις. Η ίδια πολιτική φυσικά πρέπει να ακολουθηθεί από όλες τις ενώσεις και τάχιστα να γίνουν ηλεκτρονικά όλες οι διαδικασίες δελτίων, αλληλογραφίας, τα πάντα ηλεκτρονικά, εμείς έχουμε και την γνώση και την υποδομή.

Φυσικά, η ΕΟΚ πρέπει να έχει απευθείας επαφή κάθε μήνα και με τις ενώσεις και με τις κατηγορίες και να βλέπουν από κοινού την πορεία των πραγμάτων. Αυτή την στιγμή, καίγεται το σπίτι μας και όταν καίγεται το μόνο που σε νοιάζει είναι να πάρει την μάνικα και να σβήσεις την φωτιά. Εννοείται φυσικά ότι κανένα μέλος της διοίκησης δεν γίνεται να αμείβεται, να παίρνει έξοδα παραστάσεως ή μετακίνησης ή οτιδήποτε άλλο».

Για τον Παναγιώτη Φασούλα, ο οποίος με τη σειρά του έχει θέσει τη δική του υποψηφιότητα για τις εκλογές της ΕΟΚ: «Με τον κύριο Φασούλα μίλησα μια φορά. Διαφωνώ σε κάτι. Ο κύριος Φασούλας ήταν 6 χρόνια στη Ομοσπονδία, μισθωτός. Ήταν διπλά στον πρόεδρο και θα μπορούσε να κάνει όσα πράγματα μας λέει τώρα. Αν δεν εισακούστηκε και δεν τα έκανε, κακώς έμεινε εκεί και πληρωνόταν θα έπρεπε να σηκωθεί να φύγει.

Δεν μπορώ να προχωρήσω στην επόμενη μέρα με παλιές ιδέες που είναι φτιαγμένες σε νέο χαρτί. Μιλάμε ότι πρέπει να γίνει τεράστια τομή. Δεν πρόκειται να συμβιβαστώ με κανέναν και δεν θα δεχτώ όρους από έκαναν. Θα υπάρχει σφικτό σχήμα και αν οι ομάδες το αποδεχτούν έχει καλώς. Αν δεν το θέλουν, πάλι έχει καλώς. Οι ομάδες θα φτιάξουν την επόμενη ημέρα.»