Τα 4 «πρέπει» ώστε το πάθημα να γίνει μάθημα

Πώς η ήττα από τον Παναθηναϊκό, αντί να προκαλέσει γκρίνια και εσωστρέφεια, μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο μάθημα για τον Ολυμπιακό ενόψει της συνέχειας σε πρωτάθλημα και Euroleague.

Τα 4 «πρέπει» ώστε το πάθημα να γίνει μάθημα

Η επόμενη μέρα του ντέρμπι στο ΣΕΦ βρίσκει το «στρατόπεδο» του Ολυμπιακού μουδιασμένο και βυθισμένο στον προβληματισμό. Λογικό, για πολλούς λόγους. Οι κυριότεροι είναι ότι απέναντί του ήταν ο «αιώνιος αντίπαλος», ότι τον αντιμετώπισε στο ελληνικό πρωτάθλημα ύστερα από σχεδόν 2,5 χρόνια και ότι το έκανε μέσα στο «σπίτι» του.

Όμως, το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ είναι ήδη παρελθόν και ό,τι έγινε, έγινε. Το παρελθόν δεν μπορείς να το αλλάξεις, ελέγχεις όμως σε μεγάλο βαθμό το μέλλον. Και σε αυτό πρέπει να εστιάσουν οι Πειραιώτες. Να δείξουν μπασκετική εγρήγορση και εξυπνάδα, μαθαίνοντας από τα λάθη τους. Τι μπορεί, λοιπόν, να κάνει ο Ολυμπιακός ώστε να βγει καλύτερος και πιο δυνατός στη συνέχεια;

1. Να κλείσει τα αυτιά του στις... κραυγές

Ο Ολυμπιακός θα πρέπει καταρχήν να κλείσει τα αυτιά του στις κραυγές -κυρίως του πληκτρολογίου-, που ζητούν «την κεφαλήν επί πίνακι» του ενός και του άλλου. Καταλαβαίνουμε την «τρέλα» του οπαδού όταν αντίπαλος είναι ο ΠΑΟ, τη συμμεριζόμαστε, αλλά η καταστροφολογία, ο πανικός και οι σπασμωδικές κινήσεις δεν μπορούν να έχουν ποτέ το παραμικρό αποτέλεσμα. Κλείνουμε τα αυτιά μας, λοιπόν, και δουλεύουμε. Γιατί -το ξαναλέμε- έχουμε ακόμα Νοέμβριο. Μια παρόμοια ήττα τον προσεχή Απρίλη μπορεί να κρίνει τα πάντα, τώρα απλά πλήγωσε τον «ερυθρόλευκο» εγωισμό και τίποτα παραπάνω.

2. Να δείξει διάθεση αυτοκριτικής

Πρέπει να εστιάσει σε όλα αυτά που έχει κάνει καλά μέχρι τώρα ώστε να τα διατηρήσει, και παράλληλα να κοιτάξει τι έκανε στραβά με Ζενίτ, Εφές και ΠΑΟ, ώστε να μάθει από τα λάθη του και να τα διορθώσει. Το είπε και ο κόουτς Μπαρτζώκας μετά το ματς, οφείλει να το κάνει πράξη μαζί με τους παίκτες του. Όλοι κάνουν λάθη, αλλά πρέπει να υπάρχει το καθαρό μυαλό ώστε να τα παραδεχθείς και να τα εξετάσεις με διαύγεια και διάθεση αυτοκριτικής.

3. Σουτέρ, σουτέρ και πάλι σουτέρ

Το γράψαμε μετά το 6/23 κόντρα στην Εφές, το «φωνάζουμε» μετά το 4/27 κόντρα στον ΠΑΟ. Δεν γίνεται μια ξεκάθαρα χειρότερη ομάδα από εσένα να έχει τον Νέντοβιτς για να σουτάρει τρίποντα όταν η μπάλα «καίει» και από την άλλη πλευρά εσύ να δίνεις αυτές τις επιθέσεις σε ένα παιδί που είναι μεν εξαιρετικός παίκτης κατά τα άλλα, αλλά από τα 6,75μ. σουτάρει φέτος με 18,8% (10,5% στο πρωτάθλημα και 24,1% στη Euroleague). Και μη μας πει κανείς «ναι αλλά στη Basket League σουτάρουμε καλά». Τον Ηρακλή και τη Λάρισα μπορείς να τους κερδίσεις και με μηδέν σουτ από τα 6,75μ. Το αξιόπιστο τρίποντο, όμως, το χρειάζεσαι στην Ευρώπη και στα ντέρμπι.

4. Να εμπιστευθεί το ρόστερ του και στα δύσκολα

Ο Λαρεντζάκης που έβαλε 5 μεγάλους πόντους στο α' και ξεσήκωσε το ΣΕΦ, ο ΜακΚίσικ που π.χ. μπορεί να χτυπήσει μια ζώνη με τρέξιμο και να «κλειδώσει» αντίπαλα γκαρντ, ο Ουόκαπ που επίσης είναι «ράμπο» στην άμυνα και οργανώνει τέλεια το παιχνίδι, ο Ζαν Σαρλ που στο ματς με τη Μακάμπι έδειξε πόσο είχε λείψει στην Κωνσταντινούπολη. Όλοι τους έπαιξαν από ελάχιστα (Ουόκαπ, Ζαν Σαρλ) έως καθόλου (Λαρεντζάκης, ΜακΚίσικ) στο β' μέρος του αγώνα με τον ΠΑΟ.

Ο Ολυμπιακός έχει λύσεις στον πάγκο, ποιοτικούς ρολίστες (καμία απολύτως ντροπή δεν ενέχει ο συγκεκριμένος όρος - δεν μπορούν όλοι να είναι πρωτοκλασάτοι σταρ). Για παράδειγμα, τη θέση του κακού χθες Σλούκα (0/5 τρίποντα, 1 ασίστ σε 26 λεπτά) μπορούσε να έχει κάλλιστα ο Λαρεντζάκης ή ο ΜακΚίσικ (ο Ουόκαπ είχε τρία φάουλ, αλλά επίσης μπορούσε να μπει νωρίτερα στο 4ο δεκάλεπτο για τον ίδιο λόγο) για να εξαφανίσουν τον Νέντοβιτς. Οι παίκτες του «ερυθρόλευκου» πάγκου μπορούν να δώσουν πολύτιμες βοήθειες σε κρίσιμες στιγμές και παίκτες που μπορούν να αναλάβουν ειδικές αποστολές. Ας το εκμεταλλευθεί, λοιπόν, ο Ολυμπιακός.

ΥΓ: Στον αγώνα του ΠΑΟ με την Μπάγερν, τη ζημιά στην «πράσινη» ζώνη στο τέλος έκανε ο Λούτσιτς με 2/2 κρισιμότατα τρίποντα. Ο Ολυμπιακός έχει τον δικό του… Λούτσιτς που θα μπορούσε να κάνει το ίδιο, όμως δεν ήταν σε θέση να το κάνει λόγω κόπωσης. Ο Σάσα Βεζένκοφ δεν έχανε τα σουτ και τη μία βολή μετά την άλλη στην 4η περίοδο επειδή «δεν άντεξε στην πίεση» ή άλλα τέτοια αστεία. Τα έχανε επειδή ήταν «σκασμένος» παίζοντας στα… κόκκινα για 25 λεπτά χωρίς δευτερόλεπτο ξεκούρασης.

ΥΓ2: Μήπως ο Ολυμπιακός να… ανανεώσει από τώρα το συμβόλαιο του συγκινητικού Μουστάφα Φαλ; Το παιδί ήταν απλά συγκινητικό χθες και πέραν αυτού αποτελεί μόνιμο διακριθέντα και σημείο αναφοράς σε άμυνα και επίθεση σε ΟΛΑ τα ματς στα οποία έχει αγωνιστεί. Μεγάλο κρίμα κι άδικο που η εμφάνισή του το βράδυ της Δευτέρας δεν συνδυάστηκε με νίκη. Ειδικά αυτός την άξιζε περισσότερο από κάθε άλλον.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110