Ολυμπιακός: Αυτά θα δώσει ο Τζένκινς - Το προφίλ του γκαρντ που εμπιστεύεται ο Μπαρτζώκας

Το «ΦΩΣ» αναλύει το αγωνιστικό προφίλ του Τσαρλς Τζένκινς, αλλά και τους λόγους που τον επέλεξε στον Ολυμπιακό ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ο οποίος τον εμπιστεύτηκε και στη Χίμκι. 

Ολυμπιακός: Αυτά θα δώσει ο Τζένκινς -  Το προφίλ του γκαρντ που εμπιστεύεται ο Μπαρτζώκας

Πέρα από την περίπτωση του Κώστα Σλούκα, ο Γιώργος Μπαρτζώκας ήθελε να ενισχύσει την περιφερειακή του γραμμή με έναν αθλητικό γκαρντ. Με έναν παίκτη για τη θέση, ο οποίος θα διαθέτει εμπειρία σε επίπεδο Ευρωλίγκας (δεν ήθελε... μαθητευόμενους μάγους, τύπου Μπάλντγουιν), που θα έχει έφεση στην άμυνα αλλά και καλό σουτ από την περιφέρεια. Προφανώς και να έχει και προσιτό κασέ. Παράλληλα, ο προπονητής του Ολυμπιακού είναι ένας κόουτς που δείχνει εμπιστοσύνη σε παίκτες που γνωρίζει, που έχει συνεργαστεί μαζί τους, γιατί αυτό διευκολύνει τον βαθμό προσαρμογής και επικοινωνίας του αθλητή μέσα στην ομάδα, αφού θα γνωρίζει τη φιλοσοφία του κόουτς.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, λοιπόν, κατέληξε στην περίπτωση του Τσαρλς Τζένκινς. Ας αναλύσουμε τους λόγους, το «γιατί» αλλά και τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του παίκτη. Με τον Έλληνα τεχνικό συνυπήρξαν 1,5 σεζόν στη Χίμκι (2017-2019), στην οποία είχαν εξαιρετική συνεργασία. Παράλληλα, πρόκειται για έναν μπασκετμπολίστα με χρόνια εμπειρίας στην Ευρωλίγκα. Αριθμεί ήδη 7 σερί σεζόν στη διοργάνωση, έχοντας μέσον όρο συνολικά 6,7 πόντους (40,5% τρίποντα), 1,8 ασίστ και 1,2 κλέψιμο. Ξέρει τις δυσκολίες, τις απαιτήσεις αλλά και τον ανταγωνισμό της λίγκας.

Ολυμπιακός: Άνοιξε ο δρόμος για Σλούκα, ο «κλεισμένος» Τζένκινς και το «λαβράκι» Χάρισον

Άμυνα, τρίποντο, ένας εναντίον ενός, παίκτης ψυχολογίας

Ο Τσαρλς Τζένκινς φημίζεται για την αμυντική του προσήλωση, για τη σκληράδα του στα μετόπισθεν αλλά και για την πίεση που βάζει πάνω στην μπάλα. Από τους γκαρντ που θα αναλάβουν την ειδική αποστολή για την εξολόθρευση του εκάστοτε αντίπαλου κοντού. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας αρέσκεται να έχει «ντιφένσιβ στόπερ» (όπως τους αποκαλεί) και ο 31χρονος Αμερικανός έχει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να αναλάβει αυτόν τον ρόλο.

Διαθέτει αξιόπιστο σουτ από την περιφέρεια. Συνήθως δοκιμάζει το χέρι του, περιμένοντας την μπάλα στις γωνίες. Με τη Χίμκι τη σεζόν 2018-19 μέτρησε 42% από την περιφέρεια, αλλά την τρέχουσα σεζόν ήταν αποκαρδιωτικός, μετρώντας μόλις 7%. Είναι ένα θέμα αυτό. Το γεγονός πως παρουσιάζει συχνά πυκνά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του.

Επίσημο: Συμφωνία Ολυμπιακού με Τζένκινς

Iκανός να πάρει ένα ματς μόνος του, αλλά...

Όπως μας είπαν άνθρωποι που έχουν συνεργαστεί μαζί του, είναι ικανός να σου πάρει ένα ματς μόνος του, αλλά σε άλλα παιχνίδια... εξαφανίζεται. Είναι καθαρά παίκτης ψυχολογίας! Αν βρει ρυθμό, αν του μπουν τα πρώτα σουτ, αν του βγουν οι φάσεις, κάνει τη... ζημιά στον αντίπαλο. Παράλληλα, είναι ικανότατος στο ένας εναντίον ενός, έχει καλή ντρίμπλα και με τα δύο χέρια και αρέσκεται να πηγαίνει σε διεισδύσεις. Δεν είναι μόνο στατικός σουτέρ, καθώς έχει στο ρεπερτόριό του να σουτάρει και μετά από ντρίμπλα.

Στα αρνητικά το γεγονός πως δεν είναι σπουδαίος πασέρ, δεν έχει ιδιαίτερα οργανωτικές αρετές και υστερεί στα πικ εν ρολ. Θα λέγαμε πως στο ένστικτό του είναι πρώτα «2άρι» και μετά πλέι μέικερ, αν και μπορεί να παίξει και στις δύο θέσεις.

Κορυφαία σεζόν της καριέρας του αποτελεί η αγωνιστική χρονιά 2016-217 (όταν ο Ολυμπιακός έχασε στον τελικό το τρόπαιο από τη Φενέρμπαχτσε), στην οποία τα πήγε περίφημα με τη φανέλα του Ερυθρού Αστέρα (9,4 πόντοι, 45,2% δίποντα, 42,5% τρίποντα, 84,8% βολές, 1,9 ριμπάουντ, 2,7 ασίστ, 2,1 κλεψίματα), με αποτέλεσμα στη συνέχεια να τον επιλέξει ο Γιώργος Μπαρτζώκας για τη Χίμκι.

Στη φετινή σεζόν που δεν ολοκληρώθηκε όμως ήταν απογοητευτικός (3,4 πόντοι, 50,9% δίποντα, 7,4% τρίποντα, 94,1% βολές, 2,2 ριμπάουντ, 1,8 ασίστ, 0,8 κλέψιμο). Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, όμως, εκτιμά πως θα ταιριάξει αρμονικά στην ομάδα που πάει να φτιάξει.

Ολυμπιακός: Η αντεπίθεση των Αγγελόπουλων

Σλούκας και Ολυμπιακός: Το «εις το επανιδείν» γίνεται πράξη