Γκατζούλης στο «ΦΩΣ»: «Ο Σπανούλης θα γυρίσει τόσο δυνατός όσο ήταν φέτος»

Ο γυμναστής του Ολυμπιακού, Ανδρέας Γκατζούλης, μιλά για τις προπονήσεις μόνο με Euroleague και τον πολυσυζητημένο ρυθμό από την Α1. Ποιοι είναι οι μόνοι αναντικατάστατοι; Τι έδωσε η αναπτυξιακή ομάδα και το πλάνο για αυτήν;

Γκατζούλης στο «ΦΩΣ»: «Ο Σπανούλης  θα γυρίσει τόσο δυνατός όσο ήταν φέτος»

Εντέλει ήταν καλύτερα που ο Ολυμπιακός δεν είχε παιχνίδια στην Α1 και έπαιζε μόνο στην Euroleague ή δεν τον βοήθησε στον ρυθμό του; Πώς μεταβλήθηκαν φέτος οι προπονήσεις των «ερυθρόλευκων» έχοντας μόνο την Ευρώπη στο πρόγραμμα; Ερωτήσεις στις οποίες δίνει απάντηση ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος. Ο Ανδρέας Γκατζούλης, ο γυμναστής του Ολυμπιακού εδώ και 12 χρόνια και γενικότερα 26 χρόνια στον χώρο. Μίλησε στο «ΦΩΣ» και η κουβέντα επεκτάθηκε όπως ήταν φυσικό και σε άλλα θέματα: την αναπτυξιακή ομάδα και πώς / πόσο συνδέεται με την ανδρική ομάδα, τους προέδρους, τον Βασίλη Σπανούλη και την… παραγωγή που κάνει η ομάδα σε στελέχη. Για βάλτε τα κάτω και θυμηθείτε: πόσους παίκτες -Έλληνες και ξένους-, προπονητές και στελέχη έχει εξαγάγει ο Ολυμπιακός;

«Πιο επίπονη η προπόνηση του Ολυμπιακού από τα παιχνίδια της Α1»

«Για μας ήταν πολύ πιο δύσκολο φέτος, γιατί το να κάνει ο Ολυμπιακός προπόνηση είναι πιο δύσκολο από το να παίζει ένα ματς στην Α1. Έτσι όπως είναι το επίπεδο της Α1 πλέον», ανέφερε αρχικά ο Ανδρέας Γκατζούλης, για να συνεχίσει: «Η καταπόνηση των παικτών είναι πιο μεγάλη, γιατί κάναμε δυνατές προπονήσεις. Τα δύσκολα ματς στην Α1, τόσο του Ολυμπιακού όσο και του Παναθηναϊκού, να είναι μάξιμουμ 10-12 με τα πλέι οφ μαζί; Δεν είναι παραπάνω. Όλα τα άλλα είναι θεωρητικά εύκολα παιχνίδια. Η προπόνηση του Ολυμπιακού είναι πιο δύσκολη, με το επίπεδο που βρίσκεται θεωρητικά η Α1. Επομένως η χρονιά μας, με ένα ματς την εβδομάδα, είναι πιο δύσκολη από το να είχαμε δύο ματς την εβδομάδα. Ήταν μεγαλύτερη η καταπόνηση. Γιατί η προπόνηση του Ολυμπιακού είναι δύσκολη».

Τι άλλαξε ο Ολυμπιακός στην προπόνησή του, έχοντας ένα παιχνίδι και μόνο την Ευρωλίγκα, ο γυμναστής των «ερυθρόλευκων» επεσήμανε: «Κάναμε και πιο πολλή προπόνηση στη διάρκεια και στην ποσότητα. Γιατί είχαμε ένα ματς την εβδομάδα. Φιλικά παιχνίδια δεν μπορούσαμε να παίξουμε, γιατί οι ομάδες ήταν συγκεκριμένες που μπορούσαμε να παίξουμε και αυτό μόνο Τρίτη, δεν μπορούσαμε άλλη μέρα. Αλλά σαν συμπέρασμα σας λέω πως η χρονιά ήταν πιο δύσκολη για τους παίκτες σε καταπόνηση προπόνησης από το να παίζουμε δύο ματς την εβδομάδα. Γιατί κάναμε περισσότερες προπονήσεις».

«Βάλανε 5 χρόνια ακόμα υψηλού επιπέδου»

Κληθείς να απαντήσει αν τελικά επηρεάζει τον ρυθμό η απουσία από το πρωτάθλημα, υπογράμμισε: «Αυτό που λέτε περί ρυθμού, έχει πρόβλημα ο ένατος παίκτης και κάτω. Γιατί δεν παίζανε αυτά τα παιδιά. Εμείς προσπαθήσαμε να κάνουμε την προπόνηση πιο ανταγωνιστική. Αλλά η εικόνα της ομάδας δεν έχει καμία σχέση με το ότι δεν παίζαμε στο ελληνικό πρωτάθλημα. Σας λέω ξανά πως ήταν πιο δύσκολο για τους παίκτες. Να σου πω και κάτι άλλο. Αυτοί οι παίκτες που είχαμε χρόνια στην ομάδα, επειδή είχαν μάθει να παίζουν επί χρόνια δύο ματς την εβδομάδα, τους έχει κάνει καλό, γιατί έχουν βάλει τόση προπόνηση στα πόδια τους που μπορεί να μεγαλώσει η καριέρα τους σε υψηλό επίπεδο. Θα το δεις ότι θα έχουν πιο μεγάλη διάρκεια στην ομάδα σε υψηλό επίπεδο. Η καλή προπόνηση που κάνανε, και μιλάω για όλους ανεξαιρέτως, θα τους βγει τα επόμενα χρόνια. Αυτό δεν μπορούσαμε να το κάνουμε όταν είχαμε δύο παιχνίδια. Ρίχναμε την προπόνηση. Για αυτό είπα πως έχουν κάνει τέτοια προπόνηση που μπορούν να αντέξουν ακόμα πέντε χρόνια υψηλού επιπέδου. Όταν παίζαμε στην Α1, με ομάδα κάτω της έκτης θέσης για παράδειγμα και το ματς τελείωνε με 30 πόντους, ήταν προπόνηση αυτό; Όταν παίζει το Παναθηναϊκός - Ιωνικός 100-40, για πείτε μου, είναι ρεπό για τον παίκτη ή προπόνηση για τον παίκτη; Τα δύσκολα ματς μαζί με τα πλέι οφ είναι 10-12 στην Α1, τα υπόλοιπα, έτσι όπως είναι το επίπεδο, πώς να το πω… Είναι κάτι ενδιάμεσο: δεν κάνω προπόνηση, αλλά ούτε είναι και ρεπό».

«Το πρωί είναι πιο φρέσκος ο αθλητής»

Τα τελευταία χρόνια έχουμε συνηθίσει τις προπονήσεις του Ολυμπιακού τις μεσημεριανές ώρες. Πιο νωρίς σε σχέση με τις απογευματινές που κάνανε. Ο Γκατζούλης εξηγεί τη διαφορά: «Αυτό το μοντέλο ίσχυε από παλιά. Η καλύτερη ώρα προπόνησης είναι δώδεκα το μεσημέρι, γιατί ο αθλητής ξυπνάει το πρωί, παίρνει ένα καλό πρωινό και έρχεται κατευθείαν στο γήπεδο. Άσε που ορμονικά ο οργανισμός στις 12 το μεσημέρι είναι στην καλύτερή του κατάσταση. Αν κάνεις το απόγευμα προπόνηση, θα ξενυχτήσεις το βράδυ. Δεν εννοώ έξω από το σπίτι. Θα ξενυχτήσεις ακόμα και μέσα σε αυτό. Αν έχει απόγευμα προπόνηση, θα πει ο παίκτης “άσε, κοιμάμαι αργότερα”, άσε που θα έρθει και πιο βαρύς. Ενώ το πρωί ο οργανισμός του είναι φρέσκος, δεν προλαβαίνει να κάνει κάτι. Η καλύτερη ώρα προπόνησης είναι η μεσημεριανή, 12:00, 13:00, εκεί. Έρχεσαι φρέσκος στο γήπεδο και οι ορμόνες σου είναι στο πικ εκείνη την ώρα. Και έχεις το απόγευμα ελεύθερο».

«Αν δεν προσέξεις το μαγαζί σου, θα σε αφήσει»

Αν έχουν αλλάξει, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, οι διατροφικές συνήθειες, είπε: «Να σου πω… Μετά τον αγώνα είναι ελεύθερος (σ.σ. ο παίκτης) να φάει ό,τι θέλει. Είναι ένα “ευχαριστώ” στον οργανισμό που κάνεις. Δηλαδή όλη την εβδομάδα έκανες ένα πρόγραμμα, μπράβο και τώρα θα σε επιβραβεύσω για μία στέρηση που έχεις κάνει. Είναι ένα “ευχαριστώ” στον οργανισμό σου. Μετά από κάθε αγώνα το γεύμα είναι ελεύθερο, μπορείς να φας ό,τι θέλεις και όσο θέλεις. Και την επόμενη μέρα ξεκινάνε πάλι τη ρουτίνα. Εντάξει, δεν είναι κάτι τρομερό, απλά να μην τρώνε αηδίες. Κοίτα, αυτό είναι το “μαγαζί” του παίκτη. Πρέπει να το φροντίσει, να το κοιτάζει. Είναι επαγγελματίες. Εσύ δεν φροντίζεις το γραφείο σου να το έχεις καθαρό και τα λοιπά; Αν δεν προσέξεις το μαγαζί σου, θα σε αφήσει».

«Μας βγήκε πολύ το μοντέλο της αναπτυξιακής»

Περνώντας την κουβέντα στην αναπτυξιακή ομάδα, τη δουλειά που γίνεται, αλλά και τη «γέφυρα» με την ανδρική ομάδα, ο επί 12 χρόνια γυμναστής του Ολυμπιακού ανέφερε: «Το μοντέλο που δουλέψαμε στην Α2 είναι εκπληκτικό. Μας βγήκε πάρα πολύ και είναι κάτι το οποίο μελλοντικά θα ακολουθήσουν και άλλες ομάδες στην Ευρώπη. Μας βγήκε πολύ… Με τον Ποκουσέφσκι, τον Νικολαΐδη… Μας άρεσε το μοντέλο που κάναμε. Μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Παρά να παίζαμε στην Α1. Έχουμε το ίδιο πρόγραμμα. Είναι μια μικρογραφία της πρώτης ομάδας. Είναι ακριβώς ίδιο το πρόγραμμα της ανδρικής ομάδας με της αναπτυξιακής. Οι προπονητές έρχονται πάντα στην προπόνηση της ανδρικής ομάδας. Είναι ίδια φιλοσοφία, ίδια προπόνηση. Το μοντέλο έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα πάρα πολύ καλά. Το έχουμε αγκαλιάσει, επενδύσαμε σε αυτό και θα μας βοηθήσει πάρα πολύ. Θα το αναβαθμίσουμε του χρόνου ακόμα περισσότερο, θα το εξελίξουμε, να είναι καλύτερο προϊόν και θα είναι πρότυπο σε όλη την Ευρώπη».

«Ο Ολυμπιακός αναδεικνύει παίκτες, προπονητές, παράγει στελέχη»

Για την «παραγωγή» που κάνει ο Ολυμπιακός, ο Ανδρέας Γκατζούλης τόνισε: «Ο Ολυμπιακός πέρα από τους τίτλους που έχει κατακτήσει έχει αναδείξει παίκτες. Και Έλληνες και ξένους. Έχει αναδείξει παίκτες και συνεχίζει να αναδεικνύει. Δεν θέλω να εστιάσω σε κάποια περίπτωση. Αυτή τη στιγμή γίνεται ένας πανικός για τον Αλεξέι (σ.σ. Ποκουσέφσκι) και τον Νικολαΐδη, αλλά υπάρχουν και άλλοι παίκτες από πίσω και το σημαντικό είναι πως υπάρχει πλάνο για κάθε παίκτη. Υπάρχει πλάνο. Ο Ολυμπιακός έχει επενδύσει στο κομμάτι αυτό, να αναδεικνύει παίκτες, δεν είναι στην τύχη. Ο Ολυμπιακός τις τελευταίες δύο χρονιές έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα στους εφήβους. Η αναπτυξιακή ομάδα δεν έγινε κατά τύχη, έγινε βάσει πλάνου. Ο Ολυμπιακός έχει αναδείξει παίκτες και ξένους και Έλληνες. Έχει αναδείξει προπονητές, έχει αναδείξει πολλά στελέχη. Εγώ το λέω παραγωγή στελεχών και βασικά αυτό το έκαναν οι πρόεδροι».

«Οι πρόεδροι είναι οι αναντικατάστατοι, οι άλλοι είμαστε αναλώσιμοι»

Για τους προέδρους του Ολυμπιακού, Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο, είπε: «Δεν υπάρχουν λόγια για τους προέδρους. Είναι το άλφα και το ωμέγα. Οι πρόεδροι είναι οι αναντικατάστατοι στον οργανισμό που λέγεται Ολυμπιακός, όλοι οι άλλοι είμαστε αναλώσιμοι, να το ξέρετε. Αυτοί δίνουν το παράδειγμα. Είναι χαμηλών τόνων. Είναι παράδειγμα για όλη την Ευρώπη, όχι μόνο για την Ελλάδα».

«Ο Βασίλης θα γυρίσει το ίδιο δυνατός»

Ο Ανδρέας Γκατζούλης γνωρίζεται χρόνια με τον Βασίλη Σπανούλη. Έχουν μια ιδιαίτερη σχέση και οι δύο Λαρισινοί, ενώ συνεργάστηκαν με επιτυχία και στο Μαρούσι. Δεν θα μπορούσαμε να μην τον ρωτήσουμε για τον Σπανούλη κι αν είναι το καλύτερο παράδειγμα του παίκτη που προσέχει το «μαγαζί» του. «Ο Βασίλης θα γυρίσει τόσο δυνατός όσο ήταν και φέτος. Ό,τι είδαμε φέτος από τον Βασίλη θα το δούμε και του χρόνου», μας ανέφερε αρχικά και συμπλήρωσε: «Εννοείται… Ο Βασίλης προσέχει το “μαγαζί” του (σ.σ. σώμα του), τη διατροφή του, τα πάντα. Είναι το παράδειγμα του επαγγελματία παίκτη. Δεν είναι μόνο ο Βασίλης όμως… Ο Γιώργος (Πρίντεζης) το ίδιο πράγμα, ο Κώστας (Παπανικολάου), ο Βεζένκοφ… Δεν έχουμε κάποιον με κακή νοοτροπία».

«Οι παίκτες έχουν γυμναστήρια στο σπίτι τους»

Όσο για το αν έχει παραδώσει ατομικά προγράμματα στους παίκτες και τι κάνουν αυτό τον καιρό, που δεν υπάρχουν προπονήσεις, μας είπε: «Έχουν πάρει ατομικά προγράμματα και σε πληροφορώ πως όλοι οι παίκτες μας έχουν γυμναστήρια στο σπίτι τους. Στο μέτρο του δυνατού πάντα. Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι αυτό που περνάμε. Εύχομαι όλος ο κόσμος να είναι καλά και μάλιστα το βίντεο (σ.σ. τα παρακάτω βίντεο) που βγάλαμε είπαμε, απευθύνεται στους παίκτες του Ολυμπιακού και ο απλός κόσμος ό,τι μπορεί να κάνει. Δεν είναι εύκολο ασκησιολόγιο. Απευθύνεται στους παίκτες του Ολυμπιακού».

Κλείνοντας, τον ρωτήσαμε και λεπτομέρειες για τις μετρήσεις τους, τη διατροφή τους… «Τρεις φορές τον χρόνο κάνουμε μετρήσεις. Ατομικά κάνουν πριν ή μετά την προπόνησή μας. Πέντε γεύματα τρώνε τη μέρα. Ο καθένας έχει το ατομικό του πρόγραμμα, αλλά σε γενικές γραμμές είναι το ίδιο. Προσέχουμε το λίπος μας, κάνουμε εξετάσεις και τα λοιπά και τρεις φορές τον χρόνο κάνουμε αιματολογικά και εργομετρικά. Η μέτρηση του λίπους γίνεται κάθε πέντε εβδομάδες».