Νορβηγία: Μόνο ένας νεκρός στο Όσλο από τροχαίο μέσα στο 2019 (pic)

Την ώρα που στην Ελλάδα σημειώθηκε άλλο ένα φρικτό τροχαίο στην Κηφισιά, η Νορβηγία και η πρωτεύουσα της, το Όσλο, είχαν μόνο μια απώλεια ολόκληρο το 2019.

Νορβηγία: Μόνο ένας νεκρός στο Όσλο από τροχαίο μέσα στο 2019 (pic)

Το βράδυ του Σαββάτου (4/1) σημειώθηκε στην Κηφισιά και συγκεκριμένα στην οδό Γεωργίου Λύρα 19, ένα φρικτό τροχαίο δυστύχημα με απολογισμό δυο νεκρά παιδιά ηλικίας 20 και 21 ετών, την ίδια ώρα που η Νορβηγία και συγκεκριμένα η πρωτεύουσα της, το Όσλο έχουν να υπερηφανεύονται ένα πολύ μεγάλο ρεκόρ.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της χώρας, μόνο ένας νεκρός καταγράφηκε στο Όσλο από αυτοκινητιστικό δυστύχημα για το 2019. Επίδοση που αποτελεί ρεκόρ το οποίο έσπασε από το 2017 (τρεις νεκροί τότε).

Να σημειωθεί ότι η Νορβηγία συνολικά ανά την επικράτεια, είχε τους λιγότερους νεκρούς από τροχαία σε ολόκληρη την Ευρώπη για τη χρονιά που έφυγε, (μόλις 110 το 2019).

Όλα αυτά βέβαια οφείλονται στην μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης να ελαχιστοποιήσει τα ατυχήματα με την πρωτοβουλία «Vision Zero».

Στόχος του συγκεκριμένου μέτρου από την νορβηγική κυβέρνηση ήταν να μην σκοτώνεται και να μην τραυματίζεται κανείς σοβαρά από τροχαία. Αυτός επετεύχθη και με το παραπάνω το έτος που μόλις συμπληρώθηκε.

Κάποια από τα μέτρα που ελήφθησαν για να μην χάσει κανείς τη ζωή του στην άσφαλτο ήταν, η μείωση των ορίων ταχύτητας σε εθνικό επίπεδο και η αύξηση των βαρέων και περισσότερο ασφαλών οχημάτων στους δρόμους.

Η πρόληψη λοιπόν απέδωσε καρπούς την ώρα που άλλες χώρες όπως η Ελλάδα θρηνούν κάθε χρόνο υπερβολικά μεγάλο αριθμό θυμάτων στην άσφαλτο.

Μπορεί ως Έλληνες από το 2010 να έχουμε παρουσιάσει βελτίωση όσον αφορά την οδηγική μας συμπεριφορά αλλά παραμένουμε ψηλά σε επίπεδα θανάτων από τροχαία σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αφού θρηνούμε κατά μέσο όρο 69 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Προσπάθεια λοιπόν μπορεί να γίνεται, αλλά χρειάζονται πολλά πράγματα για να βελτιωθούμε και όταν μιλάμε για βελτίωση εννοούμε σε όλα τα επίπεδα, γιατί παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες για όσα φρικτά συμβαίνουν (οδικά δίκτυα πχ.). Μέχρι να γίνουν αυτά λοιπόν, θα συνεχίσουμε να χάνουμε ανθρώπους άδικα...