Βενάρδος: Ο ληστής με τις γλαδιόλες που λάτρευαν οι γυναίκες και απέδρασε ως παίκτης του Ολυμπιακού

Θόδωρος Βενάρδος, ο «ληστής με τις γλαδιόλες» και η ιστορία του -  Τι ρόλο.... έπαιξε ο Ολυμπιακός στη διαφυγή του στην Αμερική, η τρανσέξουαλ ερωμένη του, οι γυναίκες και ο περίεργος θάνατός του. 

Βενάρδος: Ο ληστής με τις γλαδιόλες που λάτρευαν οι γυναίκες και απέδρασε ως παίκτης του Ολυμπιακού

Ο Θεόδωρος Βενάρδος ήταν Έλληνας ληστής τραπεζών ο οποίος έμεινε στα χρονικά γνωστός με τον χαρακτηρισμό «ο ληστής με τις γλαδιόλες». Η περίπτωσή του παρουσιάζει ιδιαιτερότητες, καθώς λόγω του εμφανίσιμου παρουσιαστικού και του αναίμακτου τρόπου δράσης του, έγινε αγαπητός στην κοινή γνώμη και η ιστορία του αντιμετωπίσθηκε με συμπάθεια.

Προέβη σε δυο ληστείες με πλούσια λεία. Τη μία στις 16 Νοεμβρίου του 1973 στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας κοντά στο Χίλτον. Ήταν η ημέρα που όλη η αστυνομική δύναμη βρισκόταν στο Πολυτεχνείο. Ο Βενάρδος παρουσιάσθηκε μεταμφιεσμένος σε καθολικό ιερέα και άρπαξε εύκολα και γρήγορα 2.375.000 δρχ.. Μπήκε στην κόκκινη Τζάγκουρ και εξεφανίστηκε.

Ριζούπολη: Ποιος ήταν ο τσαγκάρης που της έδωσε το όνομα - Η Βίλα Ακριβή και ο Βενιζέλος

Η απόδραση

Συλλαμβάνεται στις 22 Γενάρη του 1974 και οδηγείται στις φυλακές Κορυδαλλού. Μαζί του οδηγείται στην Ασφάλεια και η Μπελίντα. Επρόκειτο για την τρανσέξουαλ ερωμένη του, η οποία αποδείχθηκε ότι δεν είχε ιδέα για όσα έκανε ο μεγάλος της έρωτας. Ο Βενάρδος δραπέτευσε στις 25 Απριλίου 1974, στη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα στο προαύλιο της φυλακής. Κάποιος πέταξε μακριά τη μπάλα, σε σημείο που μόνο ο φρουρός μπορούσε να την επιστρέψει. Άρκεί να έφευγε από τη θέση του για ελάχιστο χρόνο. Λίγα δευτερόλεπτα ήταν αρκετά για τον Βενάρδο.

Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι: Η ζωγράφος που εκδικήθηκε για τον βιασμό της με έναν βιβλικό πίνακα

Η δεύτερη ληστεία

Σε υποκατάστημα της ίδιας τράπεζας, έκανε και τη δεύτερη ληστεία του. Ήταν στις 17 Μαΐου του 1974 στα Σεπόλια. Εισέβαλε στην τράπεζα κρατώντας μια ανθοδέσμη με δέκα γλαδιόλες μέσα στην οποία είχε κρύψει μια καραμπίνα. Σε λίγα λεπτά πήρε 550 χιλιάδες δραχμές και εξαφανίστηκε. Άφησε πίσω του μόνο την ανθοδέσμη. Αυτή από την οποία απέκτησε τον χαρακτηρισμό «ο ληστής με τις γλαδιόλες».

Ο ανιψιός του Φόντακα που έπαιζε στον Ολυμπιακό

Η αστυνομία των επικήρυξε. Για σύλληψη 300 χιλιάδες δραχμές, για όποιον θα τον κατέδιδε 200 χιλιάδες δραχμές. Όμως, ο Βενάρδος ήταν ήδη στην Αμερική ως Νίκος Σιδέρης, δηλαδή ως παίκτης του Ολυμπιακού. Ο Νίκος Σιδέρης, ανιψιός του θρυλικού Φόντακα, Γιώργου Σιδέρη ήταν αυτός που εν αγνοία του έπαιξε ρόλο στην προσωρινή διαφυγή του Βενάρδου.

Η Μήδεια του Καλαμακίου: Στραγγάλισε τα τρία παιδιά της και ενέπνευσε τον Ντασέν

Το Fiat 125

Ο διαβόητος ληστής είχε οργανώσει τα πάντα. Μια εβδομάδα πριν από τη ληστεία είχε κλέψει το αυτοκίνητου του Νίκου Σιδέρη, ένα Fiat 125. Μέσα σε αυτό υπήρχε και η ταυτότητα του. Το αυτοκίνητο βρέθηκε δυο μήνες μετά στο γήπεδο του Παναθηναϊκού όμως η ταυτότητα έλειπε.

Εορτολόγιο: Γιορτάζουν σήμερα, Παρασκευή 10 Ιουλίου

Ταξίδεψε ως Σιδέρης

Λογικό καθώς κάποιος άλλος, με την ταυτότητα Νίκος Σιδέρης είχε ταξιδέψει με ένα νορβηγικό σκάφος στην Αμερική. Επρόκειτο για τον Βενάρδο. Όμως οι αμερικανικές αρχές τον έπιασαν και τελικά τον απέλασαν.

Στην πτήση της επιστροφής έκλεψε... την παράσταση. Κομψότατος όπως πάντα, αγόρασε δώρα για όλο το πλήρωμα και φυσικά όλες οι γυναίκες τον ερωτεύτηκαν. Ο Βενάρδος συνελήφθη μόλις αποβιβάστηκε και οδηγήθηκε στη φυλακή. Παραπέμφθηκε σε δίκη, η οποία ορίστηκε για 21η Απριλίου. Ο Βενάρδος δεν πήγε στο δικαστήριο για όπως είπε, μια τέτοια ημερομηνία θα πρέπει να κάθονται στο σκαμνί οι πραξικοπηματίες. Όταν έγινε η δίκη, μετά από πέντε αναβολές, είπε στο δικαστήριο: «Αρνούμαι να απολογηθώ γιατί οι πράξεις μου ήταν πολιτικές και αποσκοπούσαν στην ανατροπή της χούντας». Καταδικάσθηκε σε συνολική κάθειρξη 20 ετών και επτά μηνών. Λόγω του ιστορικού του μεταφέρθηκε σε διάφορες φυλακές ύψιστης ασφάλειας. Υπέβαλε πέντε αιτήσεις αποφυλάκισης για "ανήκεστο βλάβη", οι οποίες απορρίφθηκαν.

Τα τραγούδια έχουν Ιστορία: Όσοι γενούν Πρωθυπουργοί, όλοι τους θα πεθάνουν (vid)

Το παρελθόν του

Εξίσου επεισοδιακή όμως ήταν και η ζωή του πριν από τις ληστείες. Μεγάλωσε χωρίς το φυσικό του πατέρα και σπούδασε μηχανικός του εμπορικού ναυτικού. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, στα 1972, κατηγορήθηκε για ανατίναξη πυριτιδαποθήκης. Συνελήφθη από την στρατιωτική αστυνομία του τότε καθεστώτος, βασανίσθηκε και αργότερα απολύθηκε για λόγους υγείας.

Το τέλος του

Στις 10 Ιουλίου του 1984 και έπειτα από έπειτα από περίπου 70 απόπειρες, ενώ παρουσίαζε εμφανή συμπτώματα ψυχικής νόσου, αυτοκτόνησε στο κελί του δι' απαγχονισμού. Ήταν 35 ετών. Μετά το θάνατό του, η οικογένειά του απηύθυνε κατηγορίες για εξώθησή του στην αυτοκτονία. Μεγάλος διάλογος άνοιξε περί των συνθηκών κράτησης στις ελληνικές φυλακές. Κάποιοι υποστήριξαν ότι απλά αυτή τη φορά ο Βενάρδος στάθηκε άτυχος. Έκανε συνεχώς απόπειρες φροντίζοντας πάντα κάποιος να τον σώνει. Αυτή τη φορά, κάποιος αντί να τον σώσει, απλά κλότσησε το σκαμπό στο οποίο είχε ανέβει με τη θηλιά στο λαιμό του...