Ριζούπολη: Ποιος ήταν ο τσαγκάρης που της έδωσε το όνομα - Η Βίλα Ακριβή και ο Βενιζέλος

Πώς πήρε το όνομά της η περιοχής της Ριζούπολης. Ένας τσαγκάρης, η Βίλα Ακριβή από το μπαλκόνι της οποίας μίλησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ριζούπολη: Ποιος ήταν ο τσαγκάρης που της έδωσε το όνομα - Η Βίλα Ακριβή και ο Βενιζέλος

Ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας θα γίνει στη Ριζούπολη, μια περιοχή που άπαντες γνωρίζουν στην Αθήνα, λίγοι όμως ξέρουν ότι πήρε το όνομά της από έναν τσαγκάρη από την Καρύταινα Αρκαδίας, τον Ιωάννη Ριζόπουλο.

Ολυμπιακός: Κινείται νομικά κατά των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής που ψήφισαν Ριζούπολη

Ήταν το 1922 όταν η Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων είχε ιδρύσει προσφυγικούς συνοικισμούς στην Αττική. Μεταξύ αυτών και τον οικισμό τον Ποδαράδων, τη σημερινή Νέα Ιωνία. Εκεί βρήκε την ευκαιρία που έψαχνε ο δαιμόνιος υποδηματοποιός Ιωάννης Ριζόπουλος.

Η διαθήκη του Θάνου Μικρούτσικου: Θωμαΐδης, Ιωάννου, Κιμούλης μεταξύ των αναφερομένων

Σπυριδούλα: Η 14χρονη που σιδέρωσαν- Το όνομα του συγκροτήματος (vid)

Ο πλούσιος γάμος

Γεννημένος στην Καρύταινα Αρκαδίας το 1885, μετακόμισε αρχικά στο Πύργο και το 1902 μαζί με την οικογένειά του στην Αθήνα. Εργατικός και καθόλου σπάταλος. Η Μικρασιατική Καταστροφή ήρθε την εποχή που είχε συγκεντρώσει χρήματα από οικονομίες είκοσι ετών και αναζητούσε επιχειρηματικές ευκαιρίες. Άλλωστε εκτός από τις οικονομίες του είχε και όσα του απέφερε ο πλούσιος γάμος με την Θεανώ Μαλατάντε.

Καλογήρου: Ο σαλταδόρος, μαυραγορίτης, έμπορος λαθραίων τσιγάρων, λωποδύτης που έγραφε στίχους

«Εξοχικήν ζωήν ευχάριστον και μαγευτικήν»

Ο Ριζόπουλος αγόρασε γη στην ημιαγροτική περιοχή δίπλα στη Νέα Ιωνία. Μαζί με την κόρη του Ελένη χώρισαν την περιοχή σε οικόπεδα. Έδωσε το όνομά του στην περιοχή και τύπωσε φυλλάδια με το όνομά του. «Εάν θέλετε εξοχικήν ζωήν ευχάριστον και μαγευτικήν, τρέξατε εις την Ριζόπολιν, το μαγευτικόν προάστειον των Πατησίων», έγραφε το διαφημιστικό έντυπο.

Ο θηριώδης χορευτής, ηθοποιός Ζαννίνο - Πώς ανακάλυψε τον Χάρρυ Κλυνν - Ποιος και γιατί τον βάφτισε

Βίλα Ακριβή και Βενιζέλος

Στην περιοχή χτίστηκε και το σπίτι του Ριζόπουλου, η περιβόητη «Βίλα Ακριβή». Ήταν στην οδό Ηρακλείου 154, χτίστηκε το 1924 και κατεδαφίστηκε το 2002. Ο Ριζόπουλος έδωσε στη βίλα το όνομα της μητέρας του Ακριβής. Από το μπαλκόνι της βίλας είχε μιλήσει κάποτε και ο προσωπικός φίλος της οικογένειας, Ελευθέριος Βενιζέλος.