Ραφαήλ Κουμεντάκης: «Ματς-κλειδί η ήττα από τον Παναθηναϊκό, η συμβολή Τζιάβρα, Γκουσταβάο»

Ο Ραφαήλ Κουμεντάκης είναι μαζί με τον Δημήτρη Τζιάβρα οι μοναδικοί Έλληνες που ήταν βασικοί στον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του Τσάλεντζ Καπ και ο Θρακιώτης παίκτης θεωρεί ματς-κλειδί την ήττα από τον Παναθηναϊκό στον Ρέντη.

Ραφαήλ Κουμεντάκης: «Ματς-κλειδί η ήττα από τον Παναθηναϊκό, η συμβολή Τζιάβρα, Γκουσταβάο»

Απομονώσαμε τον Έλληνα διεθνή μετά τον τελικό στο ΣΕΦ και μας είπε για το τι άλλαξε από την προηγούμενη φορά στον Πειραιά: «Ο Ολυμπιακός είναι μεγάλος οργανισμός, πρωταγωνιστεί σε πολλά σπορ και ένα από αυτά είναι το βόλεϊ ανδρών. Αυτό δεν αλλάζει. Σε σχέση με την προηγούμενη θητεία μου η διαφορά είναι ο προπονητής. Ο Τζουλιάνι διάλεξε τους παίκτες με προσωπικότητα που ήρθαν στον Ολυμπιακό. Και παλιά υπήρχαν οι Ραούβερντικ, Αλεξίεφ, Σμιτ, αλλά ο προπονητής κάνει τη διαφορά. Και οι ξένοι παίκτες που έφερε βάζουν πάνω απ όλα την ομάδα και μετά παίζουν για τους εαυτούς τους».

Το συρτάκι του Ιντάλγκο, κάτι μαγικό και η κούπα με την μπίρα (vids)

Το ματς-κλειδί για την κατάκτηση του τίτλου;

Όλοι θεωρούν τη ρεβάνς στο Μαρούσι. Για εμένα είναι το πρώτο παιχνίδι, που χάσαμε στον Ρέντη από τον Παναθηναϊκό. Από εκεί γύρισε ο διακόπτης, θυμώσαμε, πληγώθηκε ο εγωισμός μας και καταλάβαμε ότι παίξαμε για τον εαυτό μας και όχι για την ομάδα. Αν κερδίζαμε στον Ρέντη, θα πηγαίναμε ανυποψίαστοι στο Μαρούσι και εφησυχασμένοι και μπορεί να χάναμε την πρόκριση. Από τις ήττες παθαίνεις και αλλάζεις, όχι από τις νίκες

Μέθυσαν... με μπίρα, ζήτησαν μπόνους και ρεπό (φωτό από το γλέντι)

Ματς-κλειδί για τους τελικούς;

Στο Ισραήλ πήγαμε αρχικά να πάρουμε δύο σετ, τα καταφέραμε, και, αφού προσαρμοστήκαμε, κερδίσαμε. Κατά μεγάλο ποσοστό πήραμε την κούπα χάρη στο αποτέλεσμα του Τελ Αβίβ.

Ολυμπιακός: Ο θρίαμβος του ΣΕΦ στον φακό (vid)

Γιατί ξεκινήσατε χαλαρά στο ΣΕΦ και χάσατε συνολικά 20 σερβίς και κάνατε 30 λάθη;

Μας επηρέασε ο κόσμος. Ήμασταν προετοιμασμένοι και γι’ αυτό, αλλά ξεκινήσαμε με πολλά χαμένα σερβίς και η Μακάμπι προηγήθηκε 6-10. Δεν περιμέναμε τόσες χιλιάδες κόσμο και εκπλαγήκαμε. Ξέραμε ότι θα πάει κάποιος στο σερβίς, θα τα καταφέρει και θα ανεβάσει την ομάδα. Με ένα σερί του Παγένκ φτάσαμε στο 12-10 και έγινε πιο εύκολη η δουλειά των υπολοίπων. Βρήκαμε ρυθμό.

Παίκτες-έκπληξη ήταν ο Τζιάβρας και ο Γκουσταβάο;

Ιδιαίτερα ο Τζιάβρας στάθηκε πολύ καλά σε μια νευραλγική θέση. Όλες οι ομάδες, ακόμη και ο Αριστοτέλης Σκύδρας, προσπαθούν να κάνουν αποτέλεσμα από τον Ολυμπιακό, με ρίσκο στο σερβίς, και τη μερίδα του λέοντος την παίρνει ο λίμπερο. Αυτό που έκανε ο Τζιάβρας, να μπει στην εξάδα, λόγω τραυματισμού του Γκαρά, ήταν σπουδαίο, ήταν κατόρθωμα. Ο Γκουσταβάο είναι της γενιάς Τζίμπα, Ντάντε, ξέρει βόλεϊ. Μεγάλη προσθήκη γιατί διαβάζει τις φάσεις, κινείται γρήγορα και εκτός από μπλοκ σπάει και την μπάλα και βγαίνει κόντρα επίθεση, κάτι που δεν βλέπει ο κόσμος. Διαβάζει το παιχνίδι, δεν παίζει από ένστικτο. Είναι και 2,15 μ., αλλά δεν παίζει μόνο με το ύψος αλλά και με το μυαλό. Και άλλοι είναι 2,15 μ., δεν ακουμπούν όμως την μπάλα.

Και στην Ελλάδα που θα παίξετε χωρίς Γκουσταβάο;

Υπάρχει ο Λινάρδος που είναι καλύτερος στην επίθεση. Ο κεντρικός παίζει τρεις περιστροφές και ο Λινάρδος θα κάνει καλό ματς. Δεν είναι του επιπέδου του Γκουσταβάο, που παίζει με την πείρα του, αλλά είναι καλός, κάνει τη δουλειά του.

Μπορείτε να πάρετε και τους τέσσερις τίτλους, μετά το ευρωπαϊκό, και το Κύπελλο, το Λιγκ Καπ και το πρωτάθλημα;

Μπορούμε και θα το προσπαθήσουμε

Ποιο είναι περισσότερο επίφοβο;

Στο πρωτάθλημα είναι δύσκολο να κερδίσει κάποια ομάδα τρεις φορές τον Ολυμπιακό και μάλιστα τη μία στην έδρα μας. Δύσκολα να τα καταφέρουν ο Μίλωνας στους ημιτελικούς ή ένας από τους ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό στους τελικούς. Πιο δύσκολο είναι το Κύπελλο που είναι νοκ άουτ ματς. Παίζουμε και εκεί με τον Μίλωνα και στον τελικό με τον νικητή του Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ. Οι τελικοί, εξάλλου, του Λιγκ Καπ με τον Παναθηναϊκό είναι διπλοί, όπως και στο Τσάλεντζ Καπ. Αυτά τα ματς δεν εξαρτώνται από την ατομική απόδοση ενός παίκτη αλλά συνολικά της ομάδας. Ο Παναθηναϊκός, όταν έχασε από εμάς, δεν έπαιξαν καλά ο Κόβαρ, ο Ερνάντες και ο Φράγκος. Είναι καλή ομάδα, με σπουδαίους παίκτες και δεν θα είναι εύκολες οι αναμετρήσεις μας.