Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Κέρδισε η Γαλλία και το βόλεϊ, παρά τη γκάφα του Λοράν Τιλί! (vid)

Η Γαλλία κέρδισε δίκαια το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το τουρνουά βόλεϊ, με 3-2 επί της Ρωσίας, παρά τη γκάφα του Τιλί, που ζήτησε βίντεο ρέφερι στο 22-20 του τρίτου σετ, στη ροή της φάσης και το σκορ αντί να γίνει 22-21 έγινε 23-20!

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Κέρδισε η Γαλλία και το βόλεϊ, παρά τη γκάφα του Λοράν Τιλί! (vid)

Η Γαλλία προηγήθηκε 2-0 σετ, στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ρωσία αντιστάθηκε και προηγήθηκε 22-20 στο τρίτο σετ, αλλά στην επόμενη φάση ο Ν Καπέ τελείωσε την επίθεση και έκανε το 22-21, χωρίς όμως να μετρήσει ο πόντος του. Κι αυτό γιατί ο Τιλί πριν ολοκληρωθεί η φάση ζήτησε ότι ο σέρβερ της Ρωσίας Ποντλέσκι , πάτησε τη γραμμή του σερβίς. Ο διαιτητής δεν μέτρησε λοιπόν τον πόντο και στο βίντεο ρέφερι φάνηκε ότι ήταν ορθή η εκτέλεση του σερβίς και το σκορ έγινε 23-20, με τον Ν Καπέ να γίνεται έξαλλος με τον προπονητή του και να δέχεται στην επόμενη φάση άσο για το 24-20, τον μοναδικό που κέρδισε η Ρωσία σε 5 σετ. Ο Γάλλος προπονητής μπορούσε να ζητήσει εξέταση της φάσης μετά την ολοκλήρωση της και έκανε τεράστια γκάφα, αφού ο επιθετικός του είχε πάρει τον πόντο κι αντί να γίνει το 22-21 φτάσαμε στο 23-20. Οι συνεργάτες του, τον προέτρεψαν να ζητήσει βίντεο ρέφερι, αλλά αυτός χρεώνεται την απόφαση!

Μπορεί στην Ελλάδα να μη εφαρμόζονται επαρκώς οι κανονισμοί, οι επίσημοι της FIVB πάντως για το Challenge, απαγορεύουν να ζητήσει κάποιος Challenge στο τέλος της φάσης για κάτι που έγινε στη διάρκεια της φάσης. Στο τέλος ζητάς μόνο για την τελευταία φάση. Αφήστε τι ισχύει εδώ. Στο εξωτερικό με τα ταμπλετ ισχύουν τα 8 δευτερόλεπτα. Η λογική είναι η ίδια, πρέπει να ζητήσεις Challenge αμέσως και έχεις 8 δευτερόλεπτα για να υποδείξεις το είδος του Challenge που θέλεις. Με το πάτημα του κουμπιού για το Challenge ο διαιτητής διακόπτει τη φάση.

(Στη φωτό ο Λοράν Τιλί, με τον συντάκτη μας Στέφανο Λεμονίδη)

Η Ρωσία ισοφάρισε σε 2-2, αλλά στο τάι μπρέικ η Γαλλία εκμεταλλεύτηκε λάθος του προπονητή της Ρωσίας Σαμουέλβο που στα τζαμ σέρβις έπαιζε με 4 υποδοχείς, καθώς ο Μιχαήλοφ αν και διαγώνιος (πρώην ακραίος με υποδοχή) έμπαινε κι αυτός στο πρώτη μπαλιά. Ο Πατρί που σημαδεύει συνήθως στο “5” βρήκε τον Μιχαήλοφ και έκανε το 13-11, μετά ο πασαδόρος Μπριζάρντ με πλάσε έγραψε το 14-12 για να τελειώσει το ματς 15-12 με άουτ του Μιχάηλοβ.

Κέρδισε λοιπόν η Γαλλία, αλλά και το βόλεϊ γενικά, αφού οι Γάλλοι στηρίζονται όχι στα ύψη και στη δύναμη, αλλά στον συνδυασμό μπλοκ-άμυνα και στην τεχνική τους. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Γάλλοι διεθνείς έχουν στα συμβόλαια τους δυο εβδομάδες οφ με τους συλλόγους τους, προκειμένου να προπονηθούν για τη βελτίωση τους με τους ομοσπονδιακούς προπονητές, κάτι που είναι παντελώς άγνωστο στην Ελλάδα. Aξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ήταν το τελευταίο ματς του Τιλί στον πάγκο της Γαλλίας, αφού εδώ και μήνες προσλήφθηκε ο Μπερναντίνιο, καθώς έκλεισε ο 5ετης κύκλος του Γάλλου προπονητή. Το ίδιο έγινε και με τον προκάτοχο του Φιλίπ Μπλέιν, που συνέχισε στην Ιαπωνία.

Η Βραζιλία εξάλλου πλήρωσε την ανοησία του δεύτερου προπονητή Κάρλος Σβάνκε (Ο Νταλ Ζότι απουσίαζε λόγω κορονοϊού) να παίξει χωρίς αλλαγές το Νάσιονς Λιγκ, το οποίο και κατέκτησε, αλλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες έμεινε από δυνάμεις.

Η «ΧΡΥΣΗ ΒΙΒΛΟΣ» ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ

ΧΡΥΣΟ ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΧΑΛΚΙΝΟ

1964 ΕΣΣΔ Τσεχοσλοβακία Ιαπωνία

1968 ΕΣΣΔ Ιαπωνία Τσεχοσλοβακία

1972 Ιαπωνία Αν. Γερμανία ΕΣΣΔ

1976 Πολωνία ΕΣΣΔ Κούβα

1980 ΕΣΣΔ Βουλγαρία Ρουμανία

1984 ΗΠΑ Βραζιλία Ιταλία

1988 ΗΠΑ ΕΣΣΔ Αργεντινή

1992 Βραζιλία Ολλανδία ΕΣΣΔ

1996 Ολλανδία Ιταλία Γιουγκοσλαβία

2000 Γιουγκοσλαβία Ρωσία Ιταλία

2004 Βραζιλία Ιταλία Ρωσία

2008 ΗΠΑ Βραζιλία Ρωσία

2012 Ρωσία Βραζιλία Ιταλία

2016 Βραζιλία Ιταλία ΗΠΑ

2020 Γαλλία Ρωσία Αργεντινή