Το βόλεϊ θέλει δέκα ομάδες ή εξυγίανση;

Nα σπάσουμε λίγο τη μονοτονία του μπάσκετ και του ποδοσφαίρου και να σας μυήσουμε στα μυστικά του επαγγελματικού βόλεϊ, του οποίου η χάρη έφτασε στα έδρανα της Βουλής με αναφορά του Λευτέρη Αυγενάκη. Ποιο είναι το θέμα μας;

Το βόλεϊ θέλει δέκα ομάδες ή εξυγίανση;

Οι wild cards που νομιμοποιούνται να δώσουν η ΕΟΠΕ και η ΕΣΑΠ στα ενδιαφερόμενα σωματεία, βάσει προκήρυξης, αν και εφόσον πληρούν κάποιες προδιαγραφές, προκειμένου ο αριθμός των ομάδων να αυξηθεί σε δέκα ή δώδεκα και να απλωθεί το άθλημα στην περιφέρεια και στις μεγάλες πόλεις.

Δύο μεγάλα αστικά κέντρα, τα Γιάννινα και η Αλεξανδρούπολη, ζήτησαν να πάρουν τις κάρτες, γιατί ο αριθμός των ομάδων έπεσε σε μικρό χρονικό διάστημα από δώδεκα σε οκτώ εξαιτίας εξωαγωνιστικών λόγων. Ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης και ο Παμβοχαϊκός λόγω οικονομικών προβλημάτων αλλά και οι Ηρακλής, ΑΕΚ λόγω μη εξόφλησης των χρεών τους αποσύρθηκαν και οι δώδεκα ομάδες έγιναν οκτώ, αφού δεν διοργανώθηκε και το πρωτάθλημα της Πρι Λιγκ λόγω πανδημίας. Με λίγα λόγια για δύο χρόνια έγινε κλειστή λίγκα, δεν έπεσε κανένας και το ίδιο θα επαναληφθεί και του χρόνου, αφού ο όγδοος της Βόλεϊ Λιγκ των τεσσάρων ξένων θα παίξει με τον τρίτο της Πρι Λιγκ των δύο ξένων. Και καταλαβαίνετε ποιος θα είναι ο νικητής…

Γιατί τόσα χρόνια δεν υπήρχε αντιπαράθεση; Γιατί δεν υπήρχαν στη μέση τα 4.000.000 ευρώ που δίνει η πολιτεία μέσω της φορολόγησης των τυχερών παιχνιδιών συν κάποια μπόνους και η ΕΣΑΠ ποτέ δεν ενεργοποίησε τη wild card.

Oι οκτώ της ΕΣΑΠ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, Φοίνικας Σύρου, ΟΦΗ, Φίλιππος Βέροιας, Κηφισιά, Μίλων, δεν θέλουν να μοιραστούν τα λεφτά διά δέκα ή διά δώδεκα και αντιτείνουν «εμείς ξοδέψαμε χρήματα για να ανεβούμε στην κατηγορία, δεν μπορεί τώρα να τα μοιραστούμε με ομάδες που δεν μάτωσαν οικονομικά και θα πάρουν ακούραστα και μπόνους από την πολιτεία. Τα χρήματα αυτά, εξάλλου, θα βοηθήσουν στην εξυγίανση, με την πληρωμή των χρεών, ώστε στο επόμενο πρωτάθλημα που θα γίνει με δέκα ομάδες (δεν πέφτει κανείς, προβιβάζονται δύο) να είναι χωρίς βαρίδια».

Καλά τα λένε, αλλά ποιος ο λόγος της ύπαρξης wild card, όταν δεν δίνεται ποτέ (πρέπει να συμφωνήσουν ΕΣΑΠ και ΕΟΠΕ); Ένας θεσμός που υπάρχει στα εύρωστα πρωταθλήματα Ιταλίας, Πολωνίας για να αντικαθίστανται οι προβληματικές ομάδες με άλλες που θα τονώσουν το ενδιαφέρον των φιλάθλων. Κι αυτό το εγγυώνται πόλεις όπως η Αλεξανδρούπολη, η Καλαμάτα, τα Γιάννινα, η Ορεστιάδα, η Σκύδρα κ.ά.

Τα Γιάννινα, εξάλλου, με ανακοίνωσή τους κατήγγειλαν με κυνισμό την ΕΣΑΠ ότι δεν αυξάνει τον αριθμό των ομάδων για να μοιραστούν περισσότερα λεφτά οι οκτώ και η απάντηση εμμέσως πλην σαφώς ήταν «είμαστε επαγγελματική λίγκα και δεν μπορεί κανείς να μας επιβάλει οτιδήποτε». Κι εδώ έρχεται η προϊσταμένη αρχή, η ΕΟΠΕ, αλλά και η ΓΓΑ που μπορεί να απαιτήσει, όχι να επιβάλει την αύξηση των ομάδων. «Δεν μπορούμε να καταργήσουμε το αυτοδιοίκητο» είπε στη Βουλή ο Αυγενάκης, αν και κάποιοι κακαντρεχείς πιστεύουν ότι το κάνει για να μην κινδυνεύσει ο αγαπημένος του ΟΦΗ. Κακώς βέβαια το πιστεύουν, γιατί η ομάδα του Ηρακλείου δεν θα είναι σάκος του μποξ την επόμενη χρονιά και προπάντων όχι το φαβορί για υποβιβασμό.

Άρα πρέπει να αποφασίσουν ΕΟΠΕ, ΕΣΑΠ και ΓΓΑ ποιον δρόμο θέλουν να τραβήξουν. Να αυξήσουν τις ομάδες και να ανθίσει το βόλεϊ και σε άλλες γειτονιές ή να εξυγιάνουν την ΕΣΑΠ και να διοργανώσουν πρωτάθλημα δέκα ομάδων από τη μεθεπόμενη περίοδο, με αγωνιστικά κριτήρια; Γιατί, κακά τα ψέματα, αν η ΓΓΑ και η ΕΟΠΕ κρίνουν ότι πρέπει η ΕΣΑΠ να δώσει wild cards, η ΕΣΑΠ θα πειθαρχήσει, δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά.