Η Εθνική βόλεϊ γυναικών ψάχνεται, η Εθνική ανδρών με Τζούριτς

Kαλοκαίρι, εποχή των εθνικών ομάδων και των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, με την Ελλάδα να παίζει σε δύο ταμπλό: με την ανδρών να στοχεύει σε κάτι καλύτερο από τη δεκαεξάδα και τη γυναικών στην πρόκριση από τους ομίλους.

Η Εθνική βόλεϊ γυναικών ψάχνεται, η Εθνική ανδρών με Τζούριτς

Να ξεκινήσουμε από την Εθνική ανδρών που συνεχίζει στην ίδια ρότα, με προπονητές τους Ντάντε Μπονιφάντε, Σαμουέλ Πάπι, τους ίδιους παίκτες συν μία σημαντική προσθήκη, τον Μίταρ Τζούριτς, που εκτός απροόπτου θα παίξει στο Ευρωβόλεϊ. Οι Ιταλοί προπονητές έχουν το δικό τους πλάνο, με παίκτες που εμπιστεύονται, θέλουν να παίξουν στην Εθνική και δεν λογαριάζουν αν είναι βασικοί στους συλλόγους τους.

Τρανό παράδειγμα οι πασαδόροι, όπου δεν πήραν τον Κασαμπαλή που ήταν βασικός στον Άθλο, αλλά τους Γαλιώτο, Πετσιά, Χασμπάλα. Ο πρώτος ήταν αναπληρωματικός του Ιερεζουέλο στον Φοίνικα Σύρου, ο Πετσιάς δεύτερος στον Ολυμπιακό και μετά δεύτερος στον Πήγασο Πολίχνης, ενώ ο νεαρός αλβανικής καταγωγής έπαιζε στους εφήβους του Ολυμπιακού. Εφαρμόζουν δική τους φιλοσοφία και επιλέγουν παίκτες που πάνε με τα νερά τους και αν δεν υπάρχουν έμπειροι, δεν διστάζουν να κοιτάξουν προς το μέλλον και όχι προς το παρελθόν. Να πάρουν, δηλαδή, παιδιά από την Εθνική εφήβων.

Τεράστιο κέρδος η επιστροφή του Μίταρ Τζούριτς, που αυξάνει τη δυναμική της ομάδας στο φιλέ και στο μπλοκ, αφού ο υγιής Τζούριτς συγκαταλέγεται στους κορυφαίους μπλοκέρ του κόσμου. Αρκεί να φτάσει ως τους αγώνες του Ισραήλ, γιατί στο παρελθόν δεν άντεξε και άφησε την Εθνική στα κρύα του λουτρού. Φέτος, όμως, όλο το τιμ μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τη διάθεση που δείχνει ο Τζούριτς, τη συνέπεια και την αγωνιστικότητά του, ενώ ως τώρα δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα. Και ο υγιής Τζούριτς θα είναι τεράστια προσθήκη για τον Ολυμπιακό, καθώς θα συνθέσει μαζί με τον Παγένκ ένα ισχυρό δίδυμο μπλοκέρ.

Στόχος της Εθνικής να περάσει από τον όμιλο, όπου συνυπάρχει με το Ισραήλ, τη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Πορτογαλία, την Τουρκία και πλην της Γαλλίας όλες οι ομάδες είναι στα μέτρα της, αν εξουδετερώσουμε τον Λακούμτζιγια που παίζει στην ομάδα του Τζουλιάνι. Και μετά διασταυρώνεται με κάποια από τις Βουλγαρία, Φινλανδία ή Κροατία, με δεδομένο πάντα ότι η Σλοβενία θα πάρει την πρώτη θέση στον όμιλο της Βάρνας.

Η Εθνική γυναικών έχει πιο δύσκολο έργο, αφού μετά τη δεύτερη άρνηση της Βασιλαντωνάκη να φορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο, ο Γιουνούς Οτσάλ ψάχνει την ακραία που θα πλαισιώσει την Αρτακιανού και τη Στράντζαλη. Προς το παρόν εμπιστεύεται την Άννα Σπανού, με δεύτερη επιλογή τη Νικολογιάννη, που ναι μεν είναι καλές στην επίθεση, υστερούν όμως στην υποδοχή και η πρώην λίμπερο της ΑΕΚ και νυν του Ολυμπιακού, Μαριαλένα Αρτακιανού, καλύπτει το μισό γήπεδο.

Παίζει στον όμιλο του Ντίσελντορφ, μαζί με τις Γερμανία, Τουρκία, Τσεχία, Αζερμπαϊτζάν, Σουηδία. Καμία ομάδα δεν είναι κατώτερή της, το Αζερμπαϊτζάν έχει πολλές νατουραλιζέ παίκτριες, ενώ θεωρητικά η σκανδιναβική ομάδα είναι η πιο αδύναμη, αλλά έχει στη σύνθεσή της μία από τις καλύτερες παίκτριες του κόσμου, την 24χρονη Ισαμπέλ Χάακ, που μπορεί να κερδίσει μόνη της την Ελλάδα. Εμείς στηριζόμαστε στην ομαδική δουλειά, στο μπλοκ και στην τεράστια Μάρθα Ανθούλη, που με ύψος 2,02 μ. είναι το ανερχόμενο αστέρι του ευρωπαϊκού βόλεϊ.