Γιατί ο ΠΑΟΚ μπορεί να έχει τέσσερις ξένες βολεϊμπωλίστριες...

Αναστάτωση υπήρξε με την πρόθεση του ΠΑΟΚ να έχει 4 ξένες παίκτριες, με τις 3 να παίζουν στην Ελλάδα, αφού μέχρι πρότινος υπήρχε απαγορευτικό. Διαβάστε την αλλαγή του νόμου

Γιατί ο ΠΑΟΚ μπορεί να έχει τέσσερις ξένες βολεϊμπωλίστριες...

Πριν από 3 χρόνια ο Ολυμπιακός ζητούσε επίμονα να πάρει και τέταρτη ξένη, προκειμένου να παίξει στα ίσια τις ευρωπαϊκές ομάδες που είχαν απεριόριστες, αλλά έπεφτε σε απαγορευτικό.

Τώρα ο ΠΑΟΚ θα έχει 4 ξένες, τις αδελφές Λη, τη γαλλίδα Φιντόν και την ισπανίδα Κογιάρ, θα παίζει με 3 στην Ελλάδα και το ερώτημα είναι πότε άλλαξε ο κανονισμός και δεν το πήρε ουδείς χαμπάρι.

Το 2019 λοιπόν η κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ, όταν φούντωσε το προσφυγικό, με νόμο του τότε Υπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη επέτρεψε τη συμμετοχή απεριόριστων αλλοδαπών αθλητών στις ελληνικές ομάδες, σε όλα τα σπορ, αρκεί να έχουν άδεια παραμονής ή άδεια εργασίας.

Από εκεί και πέρα, κάθε Ομοσπονδία μπορούσε να περιορίσει το αριθμό τους στις εκάστοτε προκηρύξεις, ενώ όφειλαν να ενημερώσουν τις ομάδες τους για την αλλαγή του καθεστώτος.

Με 4 ξένες ο ΠΑΟΚ, απέκτησε τις δίδυμες Κορεάτισες Λη (vid)

Δεν το έπραξαν, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν τα νέα δεδομένα οι ενδιαφερόμενοι και να μη ενισχυθούν στα ευρωπαϊκά Κύπελλα. Μιλάμε για πρόπερσι, γιατί πέρυσι ουδείς έπαιξε στην Ευρώπη στο βόλεϊ.

Η ΕΟΠΕ λοιπόν στις προκηρύξεις της ανέφερε τον αριθμό των ξένων που θα παίζουν στο πρωτάθλημα και στις γυναίκες είναι οι τρεις, στους άνδρες τέσσερις, αλλά στην Ευρώπη μπορούν να παίζουν και δώδεκα. Μπορούν να έχουν απεριόριστους ξένους-ες σε όλα τα πρωταθλήματα, ακόμη και στην Πρε Λιγκ, αλλά θα παίζουν όσοι επιτρέπονται από την εκάστοτε προκήρυξη.

Το θέμα αναδείχθηκε εξαιτίας του αλλοπρόσαλλου προγραμματισμού του ΠΑΟΚ, που πήρε τη Φιντόν, στο ενδιάμεσο του προέκυψε το λαχείο της ακραίας Λη και όταν η γαλλίδα αρνήθηκε να λύσει το συμβόλαιο της, παρά το γενναίο buy out, έπρεπε να κρατήσει και τις τέσσερις.

Ρώτησε λοιπόν την ΕΟΠΕ, ανακινήθηκε το θέμα, που προφανώς δεν γνώριζαν ούτε στην Ομοσπονδία και τα νέα δεδομένα μπορεί να φέρουν και τέταρτη ξένη σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ αν υπάρχει πρόθεση από τον εκάστοτε προπονητή.

Αυτή είναι η ανεπίσημη εξήγηση για τη νόμιμη παρουσία 4 ξένων στον ΠΑΟΚ(θα παίζουν οι τρεις ανάλογα με τον αγώνα), αλλά εδώ πρέπει να υπάρξει τροποποίηση της προκήρυξης για να μην υπάρξει αθέμιτος ανταγωνισμός.

Το 1997 όταν ο Ολυμπιακός απέκτησε τρεις ξένους(έπαιζαν δύο), τον αμερικανό Στορκ, τον Ολλανδό Χελντ και τον Βούλγαρο Γκαβρίλοφ, αντέδρασαν τα άλλα σωματεία και η ΕΟΠΕ έβαλε στην προκήρυξη μια παράγραφο που τον ανάγκαζε από την Παρασκευή να δηλώνει τους ξένους που θα χρησιμοποιήσει, για να ετοιμάζουν τα πλάνα τους οι αντίπαλοι προπονητές.

Υπήρξαν μάλιστα και απρόοπτα, όταν δηλώθηκαν οι Στορκ ,Χελντ και ο Ολλανδός έφυγε στην πατρίδα του για την κηδεία ενός προσφιλούς προσώπου, ενώ σε ένα άλλο ματς αρρώστησε και έφερε χαρτί από γιατρό για να αλλάξουν οι ξένοι. Για την ιστορία, ο Ολυμπιακός κατέκτησε το Κύπελλο με 3-1 επι του Άρη στη Λαμία με πασαδόρο τον νεαρό Κουρνέτα(αντί του σπουδαίου Στορκ) και ξένους τους Χελντ, Γκαβρίλοφ.

Η ΕΟΠΕ επομένως πρέπει να αναγκάσει τον ΠΑΟΚ να δηλώνει παραμονές κάθε αγώνα να δηλώνει τις τρεις ξένες που θα χρησιμοποιήσει, για να μην υπάρξει αθέμιτος ανταγωνισμός...