Με ρομποτικούς… μπλοκέρ οι Ιάπωνες για τα μετάλλια (vid)

Οι πολυμήχανοι Ιάπωνες βρήκαν έναν απίθανο τρόπο για να βελτιώσουν την απόδοση των εθνικών τους ομάδων.

Με ρομποτικούς… μπλοκέρ οι Ιάπωνες για τα μετάλλια (vid)

Και ενώ όλος ο πλανήτης και ιδιαίτερα το Τόκιο, μετράει αντίστροφα για την έναρξη των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 (24/7-9/8), οι πολυμήχανοι Ιάπωνες βρήκαν ένα ακόμα απίθανο τρόπο για να βελτιώσουν την απόδοση των εθνικών τους ομάδων ανδρών και γυναικών στο βόλεϊ, και την διεκδίκηση των μεταλλίων.

Συγκεκριμένα έκαναν ένα ακόμη άλμα στο μέλλον, καθώς προπονούνται εδώ και αρκετούς μήνες, μαζί με ρομποτικούς-μπλοκέρ που τους βοηθούν να βελτιώσουν θεαματικά τις επιδόσεις τους.

Η ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, σε συνεργασία με την Ιαπωνική Ομοσπονδία, σχεδίασαν τρία ζεύγη ρομποτικών βραχιόνων, οι οποίοι κινούνται δεξιά και αριστερά του φιλέ με ταχύτητα λίγο πιο γρήγορα από εκείνη του αθλητή.

Το εκπληκτικό αυτό μηχάνημα μπορεί να προγραμματιστεί από τον προπονητή και τους συνεργάτες του με τακτικές παιχνιδιού, παρόμοιες με αυτές των αντίπαλων ομάδων, που οι αντίστοιχες ιαπωνικές ομάδες είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν στην διοργάνωση, επιτρέποντας την αποτελεσματικότερη προετοιμασία.

Όπως θα δείτε και στο παρακάτω βίντεο, τα ρομπότ κινούνται γρήγορα στο φιλέ και σταματάνε τις επιθέσεις, μπορούν να μετακινηθούν μόνο σε προκαθορισμένες θέσεις και δεν αντιδρούν σε συγκεκριμένες ενέργειες ενός παίκτη. Αυτό πιθανόν να αλλάξει σύντομα, καθώς οι προγραμματιστές εργάζονται για την ενσωμάτωση αισθητήρων κίνησης για ακόμα πιο ρεαλιστική εμπειρία.

Γεγονός πάντως είναι ότι οι διεθνείς παίκτες και παίκτριες της Ιαπωνίας που αντιμετώπισαν τα «ρομπότ» σε πολλές προπονήσεις, έδωσαν συγχαρητήρια στους ερευνητές λέγοντας πως αισθάνθηκαν σαν να έπαιζαν κόντρα σε κανονικούς ανθρώπινους αντιπάλους.

Λέτε σε καμιά 20ετία να δούμε σε Ολυμπιακούς αγώνες, επίσημα παιχνίδια ανθρώπων και ρομπότ για την κατάκτηση μεταλλίων, όπως κάτι παρόμοιο συναντάμε σε φημισμένα τουρνουά στο σκάκι;

Πηγή: volleynews.gr