Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ: Άλλο Όκολιτς, άλλο Σμιτ, οι κεντρικοί παίρνουν τα πρωταθλήματα

Ο Στέφανος Λεμονίδης αναλύει τον πρώτο αγώνα Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 3-0 και επισημαίνει τα λάθη και τα καλά των δυο ομάδων.

Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ: Άλλο Όκολιτς, άλλο Σμιτ, οι κεντρικοί παίρνουν τα πρωταθλήματα

Γράφαμε πριν από τα ματς Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ ότι ο πρώτος τελικός είναι … βουβός και γι αυτό είδαμε πράγματα που δεν περιμέναμε, πολλά καλά από τον Ολυμπιακό και πολλά αρνητικά από τον ΠΑΟΚ.

Η πρώτη έκπληξη ήταν η χρησιμοποίηση του Τοντόρ Αλεξίεφ στην εξάδα μετά από μακρόχρονη απουσία από προπονήσεις και αγώνες, μια επιλογή με ρίσκο που τελικά δικαιώθηκε. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ έχασαν τον προσανατολισμό τους, σημάδευαν τον Βούλγαρο που είχε προβλήματα ως συνήθως στο φλότινγκ σέρβις, άφησαν όμως ήσυχους τους Ραούβερντινκ, Στεφάνου και με αυτή την επιλογή κέρδισαν λίγα και έχασαν πολλά. Ο Ολυμπιακός εξάλλου απάντησε με ... παγίδες, έδιναν πολύ μικρό χώρο στον Αλεξίεφ και έλυσαν εν μέρει το πρόβλημα. Ο Βούλγαρος εξάλλου ήταν αποτελεσματικός στην επίθεση, σε χαλασμένες μπαλιές, έκανε ένα καθοριστικό μπλοκ και βοήθησε τα μάλα την ομάδα του. Συγκινητική και η ενθάρρυνση του κόσμου, όταν σε δυο απανωτές λανθασμένες υποδοχές του Αλεξίεφ, τον χειροκρότησαν και δεν τον επέκριναν, γιατί έτσι είναι η σωστή και πρέπουσα συμπεριφορά προς τους παίκτες της ομάδας τους. Και όποτε χρειάστηκε έβγαλε τα κάστανα από τη φωτιά ο Κώστας Χριστοφιδέλης που έκανε και μια εντυπωσιακή άμυνα με τον πόδι.

Ο ΠΑΟΚ από την άλλη, περισσότερο σάστισε με την επιλογή του Αλεξίεφ και δεν εξαργύρωσε τον ενθουσιασμό που είχε μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου. Τουναντίον έδειξε νωθρός, απροετοίμαστος ψυχολογικά, με πολλά νεύρα και τραγικά λάθη στο τέλος των σετ, που έκριναν και το αποτέλεσμα. Μάλλον έμεινε στην Ιεράπετρα και δεν πήγε στο Ρέντη.

Φυσικά τίποτα δεν έγινε με μια νίκη και όλα θα κριθούν τη Δευτέρα στην Πυλαία, αφού αν γίνει το 2-0 δύσκολα θα αλλάξει η σειρά των αγώνων με τις δυο ομάδες να αναπροσαρμόζουν φυσικά την τακτική του. Ο ΠΑΟΚ είχε πρώτο σκόρερ τον κεντρικό Όκολιτς και ίσως ο Ολυμπιακός τον παίξει με βοήθειες στο δεύτερο ματς, αφού στον έναν εναντίον ενός με λάθος χρόνο δεν παίζεται. Οι Ανδρεάδης, Πετρεάς πηδούσαν σε λάθος χρόνο και όχι ταυτόχρονα μαζί του και ο Σέρβος που καρφώνει σε βάθος τους ...είχε. Βέβαια ο Όκολιτς έκανε μόλις 1 μπλοκ, αν και αυτή είναι η κύρια δουλειά του και ως γνωστόν τα πρωταθλήματα τα δίνουν οι μπλοκέρ, όχι οι επιθετικοί. Ο Όκολιτς είναι κεντρικός μπλοκέρ και όχι κεντρικός επιθετικός όπως τον είδαμε στον πρώτο τελικό. Και με το συνεχές φόρτωμα έμεναν εκτός αγώνα οι ακραίοι, που όταν έπαιρναν τη μπάλα , ήταν κάτω απο αντίξοες συνθήκες. Ο συνάδελφος του Όκολιτς Ανδρέας Ανδρεάδης έκανε 4 μπλοκ και έσπασε πολλές φορές τη μπάλα για κόντρα επίθεση. Με λόγια είναι καλύτερο για έναν κεντρικό μπλοκέρ να έχει 4 μπλοκ και 4/4 επιθέσεις, παρά 14/21 επιθέσεις και 1 μπλοκ. Για την επίθεση υπάρχουν οι ακραίοι , κι όταν σε μια ομάδα πρώτος σκόρερ είναι κεντρικός, υποδηλώνει επιθετική αδυναμία στους υποδοχείς και τον διαγώνιο. Δεν μπορείς να κερδίσεις όταν ο Σαφράνοβιτς έχει 1/8 επιθέσεις και ο Κλάπγουϊκ 10/27.

Από την άλλη ο ΠΑΟΚ πρέπει να βρει λύσεις απέναντι στον Σμιτ. Ο Καναδός ήταν ο φόβος και ο τρόμος, δεν κόπηκε ποτέ, είχε 11/18 επιθέσεις, πήρε 4 άσους(τέλειωσε το ματς με 2 άσους), έκανε 1 μπλοκ. Και ο ΠΑΟΚ ήταν εμφανές σε δυο περιπτώσεις ότι δεν έχει οργάνωση στο παιχνίδι του, αφού δυο φορές σε κόντρα επίθεση, τη μια η μπάλα έπεσε ανάμεσα τους και την άλλη ο Γκάρετ πέρασε την κεντρική γραμμή ελλείψει πασαδόρου. Για να υπάρχει όμως οργάνωση, πρέπει ο προπονητής να υπαγορεύσει και να δουλέψει με την ομάδα, προκειμένου να πηγαίνει ένας στο πλασέ και όχι τρεις ή κανένας. Η χρησιμοποίηση τριών προπονητών μπορεί να φέρνει πρόσκαιρα θετικά αποτελέσματα, όχι όμως μακρόχρονα...

Να επισημάνουμε και την αγωνιστική αναγέννηση του Τερβαπόρτι, που έπαιξε πρώτο χρόνο από μακρυά και έμπαινε σε σωστό χρόνο στις υποδοχές και στις άμυνες της ομάδας του.

Το κοντέρ γράφει πλέον 1-0 και στην Πυλαία θα δούμε άλλο ματς…

Διαβάστε επίσης

Ο Γκάβιν Σμιτ τρόμαξε τη Χίπε

Οι Στεφάνου, Δαρίδης έκοβαν, ο Σμιτ έραβε-Ένταση στη φυσούνα

Στο Ρέντη ο Μένιος Κοκκινάκης, τα είπε με τον Κουντούρη (pics)