Euro: Ο πρώτος έλεγχος των «μεγάλων»

Ο πρώτος γύρος των αγώνων της φάσης των ομίλων ολοκληρώθηκε με τη νίκη της Πορτογαλίας, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε πλέον ρίξει μια καλή ματιά σε κάθε ομάδα και μπορούμε να αρχίσουμε να σχηματίζουμε μια ιδέα για το ποια μπορεί να φτάσει μακριά αυτό το καλοκαίρι. Πώς τα πήγαν τα φαβορί; 

Euro: Ο πρώτος έλεγχος των «μεγάλων»

Η Πορτογαλία, παρά τη νίκη της, δεν φάνηκε τόσο ολοκληρωμένη όσο κάποια από τα άλλα φαβορί, αλλά απέδειξε πόσες ποιοτικές επιλογές διαθέτει, είτε πρόκειται για ευέλικτους παίκτες που βρίσκονται ήδη στο γήπεδο είτε για ενισχύσεις από τον πάγκο. Στην πραγματικότητα, όμως, δυσκολεύτηκαν ως επί το πλείστον να εντάξουν όλους αυτούς τους εξαιρετικούς παίκτες σε ένα συνεκτικό σύστημα.

Υπάρχουν ομοιότητες με την Αγγλία από αυτή την άποψη, αλλά οι παίκτες του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ έδειχναν λιγότερο σίγουροι στο δεύτερο ημίχρονο απέναντι στη Σερβία, δίνοντας συνεχώς την μπάλα πίσω στους αντιπάλους τους. Τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα στους Φιλ Φόντεν και Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ μετά από αυτό και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθούν η Αγγλία και η Πορτογαλία στα επόμενα παιχνίδια.

Η Γερμανία και η Ιταλία είχαν επίσης κάποιες ομοιότητες, με πολλές επιθετικές ευθύνες να ανατίθενται στους αμυντικούς τους. Η επιθετική γραμμή της Γερμανίας δημιούργησε κάθε είδους προβλήματα στη Σκωτία, με τους Τζαμάλ Μουσιάλα και Φλόριαν Βιρτζ να τραβούν τα βλέμματα, και ο Φεντερίκο Κιέζα ήταν μια απειλή στα δεξιά της Ιταλίας, αλλά οι αριστεροί μπακ και των δύο χωρών - Μαξιμίλιαν Μίτελσταντ και Φεντερίκο Ντιμάρκο - θα μπορούσαν να βασιστούν σε δημιουργικές δυνάμεις όσο προχωράει το τουρνουά, με τους επιθετικούς να ωθούνται προς τα μέσα. Θα είναι επίσης ενδιαφέρον να δούμε αν οι επιθετικοί περιορισμοί του Ρόμπερτ Άντριχ θα αποτελέσουν πρόβλημα για τη Γερμανία ή αν μπορεί να κρατήσει τα πράγματα ενωμένα, ενώ οι άλλοι θα κινούν τα νήματα γύρω του.

Η Γαλλία και η Ισπανία ήταν πιο ζωντανές στις πτέρυγες και ξεκίνησαν δυνατά, αλλά φαίνεται ότι η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάμπ ανταποκρίθηκε περισσότερο στις προβλέψεις της πριν από το τουρνουά: είναι σαφές ότι έχει πλούσιο ταλέντο και καλή ιδέα για το πώς να το χρησιμοποιήσει. Παρά το γεγονός ότι χρειάστηκε ένα αυτογκόλ για να νικήσει την Αυστρία, δημιούργησε αρκετές ευκαιρίες και συχνά έδειχνε απειλητική, κυρίως στις μεταβάσεις, αλλά μερικές φορές και από την σταθερή κατοχή της μπάλας. Το μεγαλύτερο ερωτηματικό τους είναι η φυσική κατάσταση του Κιλιάν Εμπαπέ, ο οποίος έχει ήδη αποκλειστεί από την αναμέτρηση της Παρασκευής με την Ολλανδία.

Τουλάχιστον όλοι τους κλείδωσαν τους τρεις βαθμούς. Το Βέλγιο, τρίτο στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA και φαβορί για την κορυφή του ομίλου Ε, υπέστη ήττα με 1-0 από τη Σλοβακία - μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Όχι για πρώτη φορά, το Βέλγιο διαθέτει προικισμένους παίκτες σε θέσεις επίθεσης, αλλά του λείπει η ευχέρεια στα αμυντικά χαφ και η σπίθα στη μεσαία γραμμή. Το Σάββατο, η ομάδα του Ντομένικο Τεντέσκο αντιμετωπίζει τη Ρουμανία, η οποία ήταν εντυπωσιακή στη νίκη της με 3-0 επί της Ουκρανίας. Αν χάσουν ξανά, οι ελπίδες τους μπορεί να τελειώσουν.

Ο επόμενος γύρος των αγώνων, λοιπόν, θα πρέπει να δώσει μερικές ακόμα απαντήσεις.