Euro 2020: Οι έξι προπονητές που θα ξεχωρίσουν στη διοργάνωση!

Το «ΦΩΣ» ξεχωρίζει έξι περιπτώσεις προπονητών από το προσεχές Euro 2020, που με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα τραβήξουν τα βλέμματα! Η άμυνα του Φερνάντο Σάντος, οι επικριτές του Φρανκ Ντε Μπουρ, ο τελευταίος χορός του Γιόακιμ Λεβ και η δύσκολη θέση του Λουίς Ενρίκε.

Euro 2020: Οι έξι προπονητές που θα ξεχωρίσουν στη διοργάνωση!

Λίγες ώρες έμειναν για την πρεμιέρα της τελικής φάσης του Euro 2020. Μια διοργάνωση τελείως διαφορετική από κάθε άλλη, η οποία μάλιστα μεταφέρθηκε έναν χρόνο μετά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού που έπληξε τον πλανήτη. Σε έντεκα διαφορετικές πόλεις και γήπεδα, 24 εθνικά συγκροτήματα θα διεκδικήσουν το τρόπαιο.

Τα «φώτα» - δικαιολογημένα - θα πέσουν στα φαβορί και στους αστέρες, ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι προπονητές που από μόνοι τους ελκύουν τα βλέμματα. Είτε με την τακτική, τη φιλοσοφία και τις ιδέες τους είτε με τις αποφάσεις και τις ιστορίες που τους δένουν με τόσο μεγάλες διοργανώσεις. Από τον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ που επιστρέφει στον τόπο του «εγκλήματος» μέχρι τον φανατικό... καπνιστή Φερνάντο Σάντος. Το «ΦΩΣ» αναλύει τα προφίλ έξι τεχνικών του προσεχούς Γιούρο που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα απασχολήσουν το φίλαθλο κοινό.

Συλλέκτης τροπαίων
Ένα από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου είναι η Γαλλία. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2018 στοχεύει και πάλι στην κορυφή της Ευρώπης, 21 ολόκληρα χρόνια από την τελευταία φορά. Τι συνδέει τις δύο περιπτώσεις; Ο άνθρωπος που βρίσκεται στην άκρη του πάγκου. Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ έχει «καρφιτσώσει» το όνομά του στις μεγαλύτερες επιτυχίες των «τρικολόρ». Είναι μαζί με τον Βραζιλιάνο Μάριο Ζάγκαλο και τον Γερμανό Φραντς Μπεκενμπάουερ οι μόλις τρεις άνθρωποι που έχουν σηκώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο τόσο ως παίκτες όσο και ως προπονητές.

Μάλιστα, ο Ντεσάμπ στοχεύει να γίνει ο πρώτος που θα κατακτήσει και το Ευρωπαϊκό, άρα ο μεγαλύτερος συλλέκτης τροπαίων σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Τεχνικός με επιθετικές αρετές και με ένα ρόστερ που «ζαλίζει»: Εμπαπέ, Μπενζεμά, Γκριεζμάν, Καντέ, Πογκμπά, Βαράν μερικά από τα ονόματα που έχει να διαχειριστεί.

Μεγάλη η πίεση στο Λονδίνο
Παρά τους σπουδαίους ποδοσφαιριστές που έχει παρουσιάσει κατά καιρούς σε τελικές φάσεις σπουδαίων διοργανώσεων, η Εθνική Αγγλίας παραμένει χωρίς τρόπαιο από το μακρινό 1966. Έχουν περάσει 55 στείρα χρόνια και φέτος επικρατεί η άποψη πως θα είναι η χρονιά της. Με νεανικό σύνολο και με παίχτες που υπόσχονται πολλά, τα «τρία λιοντάρια» στοχεύουν στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού, το οποίοι από την προημιτελική φάση και μετά θα διεξαχθεί στην έδρα τους, το «Γουέμπλεϊ».

Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ οδήγησε τους Άγγλους στα ημιτελικά του Μουντιάλ το 2018 και όπως ο ίδιος είπε: «Θα είναι αποτυχία αν δεν φτάσουμε τουλάχιστον μέχρι την τελική τετράδα». Ο νεαρός τεχνικός αρέσκεται στο επιθετικό ποδόσφαιρο, έχοντας βέβαια αρκετούς «πονοκεφάλους» να λύσει όσον αφορά την ενδεκάδα σε κάθε αγώνα, αλλά κυρίως με το κέντρο της άμυνας, αφού δίπλα στον Στόουνς λογικά θα παίξει ο Μαγκουάιρ, ο οποίος έχει δεχθεί σκληρή κρητική. Πάντως, ο Σάουθγκεϊτ επιστρέφει στον… τόπο του εγκλήματος, στο «Γουέμπλεϊ», μετά το 1996 όπου ως παίκτης έχασε το πέναλτι στα ημιτελικά με τους Γερμανούς. Επιζητά την «εκδίκησή» του λοιπόν, έχοντας ένα μεγάλο «πρέπει» από κόσμο και Μέσα της Αγγλίας στην πλάτη του.

Της… αμύνης τα παιδιά
Η κάτοχος του τροπαίου Πορτογαλία πάει στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με έναν και μοναδικό στόχο: να υπερασπιστεί τα σκήπτρα της. Το είπε άλλωστε και ο ομοσπονδιακός τεχνικός Φερνάντο Σάντος: «Πήρα μαζί μου ρούχα και τσιγάρα για έναν μήνα. Πάμε να το πάρουμε». Ξεκάθαρο μήνυμα. Και παρότι η Πορτογαλία δεν βρίσκεται στη λίστα με τα μεγάλα φαβορί, το παιχνίδι της και η φιλοσοφία που έχει περάσει ο Σάντος τής δίνουν πολλές πιθανότητες.

Το 2016 ο 66χρονος κόουτς από το Εστορίλ κατάφερε να αλλάξει το DNA της Εθνικής. Από επιθετικό ποδόσφαιρο σε παιχνίδι αντεπιθέσεων και αμυντικών κατευθύνσεων. Ένα συμπαγές σύνολο που δύσκολα δέχεται φάσεις, πόσο μάλλον γκολ. Έτσι πήρε το Ευρωπαϊκό πριν από πέντε χρόνια, έτσι θα προσπαθήσει και τώρα σε έναν όμιλο «θανάτου» με Γερμανία, Γαλλία και Ουγγαρία.

Τον περιμένουν στη… γωνία
Ύστερα από επτά χρόνια και το Μουντιάλ του 2014, η Ολλανδία επιστρέφει σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Με οδηγό τον Ρόναλντ Κούμαν, οι «οράνιε» θεώρησαν το εισιτήριό τους για τη Βουδαπέστη και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και στη θέση του προπονητή της Μπαρτσελόνα θα βρίσκεται ένα άλλο μεγάλο όνομα της χώρας, ο Φρανκ Ντε Μπουρ. Οι επιλογές του τελευταίου όσον αφορά τον σχηματισμό και τις επιλογές στην ενδεκάδα έχουν σηκώσει συζητήσεις στη χώρα του, με αποκορύφωμα το 5-3-2 στο φιλικό με τη Σκωτία.

Ο εκλέκτορας της Εθνικής Ολλανδίας ακούει τον... εξάψαλμο εσχάτως από τους συμπατριώτες του όχι μόνο γιατί οι «οράνιε» αναδείχθηκαν ισόπαλοι 2-2 αλλά και γιατί ο συνήθης σχηματισμός 4-3-3 αντικαταστάθηκε από το πιο αμυντικογενές 5-3-2. Κατά της επιλογής αυτής τάχθηκε έως και ο αδερφός του Ολλανδού ομοσπονδιακού τεχνικού, Ρόναλντ, που ήταν αρκούντως γλαφυρός κατηγορώντας το... αίμα του για «ιεροσυλία και προδοσία της ποδοσφαιρικής φιλοσοφίας του Γιόχαν Κρόιφ που θα στριφογυρίζει στον τάφο του»… Πάντως, ρόλο σε αυτήν την επιλογή του Ντε Μπουρ έχει παίξει και η μεγάλη απουσία του Φαν Ντάικ από την άμυνα αλλά και ο πρόσφατος τραυματισμός του Ντε Λιχτ. Μένει να δούμε πώς θα παρουσιαστεί η Ολλανδία στην πρεμιέρα, την ώρα που ο Τύπος και πολλοί φίλοι της Εθνικής τον περιμένουν στη… γωνία.

Ο τελευταίος χορός
Παρότι οι ειδικοί του στοιχήματος δεν την έχουν στα πρώτα τρία φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, η Γερμανία πάντα αποτελεί ισχυρή δύναμη σε τελικές φάσεις μεγάλων γεγονότων. Το… χαστούκι στο Μουντιάλ της Ρωσίας έφερε αναταραχές στο στρατόπεδο της «νατσιονάλμανσαφτ» με τον Γιόαχιμ Λεβ να αποτελεί παρελθόν μετά το τέλος του προσεχούς Γιούρο. Ο Χάνσι Φλικ θα είναι ο αντικαταστάτης του στον πάγκο της Εθνικής, με τον Λεβ ωστόσο να επιζητά μια τελευταία μεγάλη εμφάνιση.

Οι τακτικές αλλά και οι επιλογές του στις προεπιλογές προκάλεσαν… γκρίνια και μουρμούρα, όμως διαθέτει ένα ρόστερ γεμάτο ποιότητα και μπορεί ανά πάσα στιγμή να γυρίσει τον… διακόπτη και να κλείσει τα στόματα των επικριτών του. Στόχος όπως κάθε φορά είναι ο μεγάλος τελικός. Καθετί άλλο θα θεωρηθεί αποτυχία. Ο άξονας με Κρόος, Κίμιχ, Γκορέτσκα αλλά και η επιθετική γραμμή με Γκνάμπρι, Σανέ, Χάβερτς και Βέρνερ μαρτυρούν τις δυνατότητες της Γερμανίας, αλλά ο εκλέκτορας των «πάντσερ»… πονοκεφαλιάζει για την αμυντική συμπεριφορά της ομάδας του.

Γι’ αυτό και άλλαξε τον τρόπο προσέγγισης, βάζοντας τριάδα πίσω στα φιλικά με Δανία και Λετονία. Πολύ πιθανό λοιπόν στην τελευταία μεγάλη διοργάνωση του Λεβ να δούμε για πρώτη φορά το 3-5-2 από τη «νατσιονάλμανσαφτ».

Το εναλλακτικό πλάνο και ο… κορονοϊός
Δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς το ταξίδι της Ισπανίας για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Λίγες ημέρες πριν από την πρεμιέρα οι Σέρχιο Μπουσκέτς και Ντιέγκο Γιορέντε ανιχνεύθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και η επιλογή ή αν θέλετε ρίσκο του Λουίς Ενρίκε να καλέσει 24 παίκτες αντί για 26 (το επέτρεψε η ΟΥΕΦΑ λόγω ιού) γύρισε μπούμερανγκ. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της «φούρια ρόχα»… πονοκεφαλιάζει, αφού σε περίπτωση που τα κρούσματα γίνουν περισσότερα, τότε υπάρχει και το σενάριο η Ισπανία να μείνει εκτός Euro. Γι’ αυτό και κάλεσε μια ολόκληρη ενδεκάδα από την Κ21.

Όλα αυτά λίγες ημέρες μετά την ιστορική του απόφαση να μην επιλέξει ούτε έναν παίκτη της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο αρχηγός Σέρχιο Ράμος -ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του τόσο με τη φανέλα της Ρεάλ όσο και με της Ισπανίας- είναι η πιο τρανταχτή απουσία. Ο δεξιός μπακ Ντάνι Καρβαχάλ, ο ευέλικτος αμυντικός Νάτσο Φερνάντεθ και ο επιθετικός Μάρκο Ασένσιο δεν χωρούσαν στα πλάνα του προπονητή, ενώ ο Λούκας Βάθκεθ αποχώρησε από το τουρνουά λόγω τραυματισμού, ενώ δεν υπήρξε -αναπάντεχα- καμία κλήση για τον Άλβαρο Οντριοθόλα ή τον Ίσκο.

Αναμφίβολα οι αποφάσεις του Ενρίκε έχουν σηκώσει έντονη συζήτηση και είναι προφανές ότι αν κάτι πάει στραβά, τότε το μέλλον του Ενρίκε στον πάγκο της «ρόχα» θα έχει ημερομηνία λήξης. Υπό πίεση λοιπόν ο πολύπειρος κόουτς, που μετά τη θητεία του στην Μπαρτσελόνα ψάχνει μια νέα επιτυχία, αυτήν τη φορά σε εθνικό επίπεδο.