Mάριμπορ: Ένας ξεχασμένος τουριστικός προορισμός!

Το Μάριμπορ με 113.004 κατοίκους είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σλοβενίας μετά την πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα.

Mάριμπορ: Ένας ξεχασμένος τουριστικός προορισμός!

Η έδρα Ρωμαιοκαθολικής επισκοπής βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Ντράβα, στα βόρεια της χώρας, κοντά στη πόλη Γκρατς της Αυστρίας. Η πόλη διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας.

Η πόλη σχεδόν ισοπεδώθηκε κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, κατόπιν εξελίχτηκε σε βιομηχανικό κέντρο, ενώ το 2012 ανακηρύχτηκε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης μαζί με το πορτογαλικό Γκιμαράες.

Με την ευκαιρία της παρουσία σας στο Μάριμπορ πρέπει να επισκεφθείτε τη μαγευτική λίμνη Bled.

Το Μάριμπορ βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Ντράβα, ενώ στο γραφικό του κέντρο βρίσκεται η πλατεία Slomski με το πανεπιστήμιο και τον επιβλητικό καθεδρικό ναό. Ο καθεδρικός έχει εντυπωσιακό καμπαναριό που φτάνει σε ύψος τα 57 μέτρα.

Ένα επίσης από τα καλύτερα πράγματα είναι η ποδηλασία στην πόλη, καθώς αποτελεί ένα φτηνό, γρήγορο και διαδεδομένο μεταφορικό μέσο και συνδυάζεται με βόλτα στα πανέμορφα στενά του Μάριμπορ!

Μία βόλτα στην πλατεία Glavni με το δημαρχείο σε αναγεννησιακό στυλ καθώς και το μνημείο για την πανώλη του 17ου αιώνα, επιβάλλεται. Η βόλτα συνεχίζεται με την… περιπλάνηση στο κάστρο της Εθνικής Απελευθέρωσης, την παλιά τοξωτή γέφυρα αλλά και την παλιά εβραϊκή συνοικία.

Κάθε χρόνο στο Μάριμπορ διοργανώνεται ένα από τα πιο δημοφιλή φεστιβάλ κρασιού στον κόσμο, στις 2 Μαρτίου με τη τελετουργική συλλογή των καρπών. Επίσης, λέγεται, πως στην περιοχή Λεντ, θα βρείτε το παλαιότερο αμπέλι του κόσμου! Το αποκαλούν «Παλιό Αμπέλι» και για πάνω από τέσσερις αιώνες δίνει κρασί στους κατοίκους του Μάριμπορ.

Επόμενη επιβεβλημένη στάση είναι το Κάστρο του Μάριμπορ (Mariborski grad). Χτίσθηκε από τον Friderik III μεταξύ των ετών 1478 και 1483, με σκοπό την ενίσχυση του βορειοανατολικού τμήματος του τείχους, ενώ αργότερα μετατράπηκε σε πλούσια φεουδαρχική κατοικία.

Δίπλα ακριβώς από το κάστρο θα βρείτε ένα ιδιαίτερο άγαλμα, το Μνημείο της Εθνικής Απελευθέρωσης (Spomenik NOB), γνωστό και ως "Kodžak" ανάμεσα στους ντόπιους. Το σφαιρικό αυτό χάλκινο μνημείο ανεγέρθηκε το 1975 και είναι το έργο του τοπικού καλλιτέχνη Slavko Tihec, ενώ αποδίδει φόρο τιμής σε όσους σκοτώθηκαν από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, για την αντίσταση κατά της κατοχής. Περπατώντας γύρω του, θα μπορέσετε να δείτε τις δημόσιες ανακοινώσεις για τις εκτελέσεις των 667 ανθρώπων, που καταδικάστηκαν σε θάνατο από τις γερμανικές δυνάμεις.

To ομορφότερο αξιοθέατο του Μάριμπορ είναι η Φραγκισκανική εκκλησία (Frančiškanska cerkev), η οποία είναι αφιερωμένη στη Παναγία. Ο εντυπωσιακός κόκκινος ναός χτίσθηκε στα θεμέλια μιας πρώην εκκλησίας Καπουτσίνων, από το 1892 έως το 1900, σε νεο-ρωμανικό στυλ. Διαθέτει τρεις εισόδους, οι οποίες είναι διακοσμημένες με πέτρες και εντυπωσιακά ψηφιδωτά, ενώ διαθέτει δυο καμπαναριά ύψους 52 μέτρων.

Την πόλη του Μάριμπορ διαπερνά ο ποταμός Δράβος (Drava). Πρόκειται ουσιαστικά για έναν παραπόταμο του Δούναβη, που αποτελεί το φυσικό όριο ανάμεσα στο εχθές και τη παλιά πόλη και το σήμερα και τη νέα. Ο καλύτερος τρόπος για να τον διασχίσετε είναι μέσω της παλιάς γέφυρας (Stari Most), η οποία είναι η μεγαλύτερη και η εντυπωσιακότερη της πόλης. Η πρώτη γέφυρα σε αυτό το σημείο χρονολογείται από το 1913, ενώ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου καταστράφηκε και αργότερα ανακατασκευάστηκε μερικώς.

To Old Vine House αποτελεί από μόνο του έναν λόγο για να επισκεφτεί κανείς το Μάριμπορ. Πρόκειται για το σπίτι της παλαιότερης ποικιλίας αμπελιού στον κόσμο, η οποία εξακολουθεί να διαθέτει εκλεκτά φρούτα. Αναφέρομαι φυσικά στο Žametovka ή Modra cavčina, το οποίο σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Guinness είναι πάνω από 450 ετών! Το παλιό αμπέλι φυτεύτηκε στο τέλος του Μεσαίωνα, όταν η πόλη πολιορκήθηκε από τους Τούρκους και επιβίωσε παρά τους πολέμους, τις πυρκαγιές και τα ζιζάνια που θέρισαν τα υπόλοιπα. Μάλιστα είναι τόσο σημαντικό για τη περιοχή, που διαθέτει και τον δικό του ύμνο! Στο σπίτι του παλιού αμπελώνα (Old Vine House), θα έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε κρασιά από τη συγκεκριμένη ποικιλία και να μάθετε τα πάντα γύρω από αυτή.

ΦΩΤΟ: www.tripadvisor