Ανεσί: Η Βενετία της Γαλλίας στις Άλπεις

To Ανεσί διασχίζεται από όμορφα κανάλια, και έχει μια από τις πιο μαγευτικές λίμνες στη Γαλλία. Σε ένα από τα κανάλια της λίμνης, θα συναντήσεις τη «Γέφυρα της Αγάπης». Ο μύθος λέει ότι εκεί ήταν σημείο συνάντησης για τους ερωτευμένους και ότι όταν δύο άνθρωποι φιλιούνται στη γέφυρα, θα είναι για πάντα μαζί.

Ανεσί: Η Βενετία της Γαλλίας στις Άλπεις

Μπορείτε να πάτε για ένα φιλί στη γέφυρα με φόντο το Palais de l’isle και να δοκιμάσετε τον ζεστό μυρωδάτο καφέ σε ένα από τα γραφικά καφέ στο κανάλι του μικρού ποταμού Θιού.

Αν και δεν βρίσκεται σε παραθαλάσσια τοποθεσία, αλλά μέσα στα βουνά, το Annecy περιγράφεται από πολλούς επισκέπτες ως «Βενετία της Γαλλίας»: η εγγύτητά του στη λίμνη Annecy και τα τρία κανάλια του ποταμού Thiou που περνάνε μέσα από την πόλη ανάμεσα σε όχθες γεμάτες με λουλούδια, φέρνουν κατά νου τον διάσημο ιταλικό προορισμό.

Το Annecy βρίσκεται στη νοτιοανατολική Γαλλία, κοντά στα σύνορα με την Ελβετία, σε ένα τοπίο που αποτελεί κομμάτι των Άλπεων. Είναι χτισμένο στην όχθη της ομώνυμης λίμνης, που δεν είναι μόνο μία από τις μεγαλύτερες της Γαλλίας, αλλά κρατά και τον τίτλο της πιο καθαρής σε ολόκληρη τη χώρα.

Δεχόμενο επισκέπτες σε όλες τις εποχές του χρόνου, το σύγχρονο Annecy διατηρεί την τουριστική του αίγλη, ενώ φιλοξενεί κι ένα τμήμα του Mont Blanc Πανεπιστημίου της Σαβοΐας. Από το 1960, επίσης, αποτελεί έδρα διεξαγωγής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Κινουμένων Σχεδίων που φέρει το όνομά του (διεξάγεται κάθε Ιούνιο), το οποίο θεωρείται ένα από τα τέσσερα σημαντικότερα στον κόσμο.

Πώς να πάτε

Απέχει μόλις 35 χιλιόμετρα από τη Γενεύη της Ελβετίας, οι περισσότεροι επισκέπτες προτιμούν να πηγαίνουν αεροπορικώς ως εκεί και να φτάνουν έπειτα στο Annecy με τρένο ή με λεωφορείο. Η διαδρομή είναι γύρω στα 45 λεπτά. Η πόλη έχει βέβαια και δικό της αεροδρόμιο, το Aéroport d’ Annecy-Meythet, εξυπηρετεί όμως μόνο ιδιωτικά αεροσκάφη.

Τον Απρίλιο λαμβάνει χώρα ένα διάσημο καρναβάλι –ενισχύοντας τη διασύνδεση με τη Βενετία– ενώ τον Οκτώβριο θα δείτε το Retour des Alpages: ένα πολύ παλιό (μεσαιωνικό) φεστιβάλ με παραδοσιακή μουσική και μπόλικο τοπικό φαγητό.

ΦΩΤΟ: Από wikipedia.org

Το Annecy διαθέτει και τοπική κουζίνα, η οποία διακρίνεται για το croziflette (παραλλαγή του γαλλικού tartiflette, φτιαγμένο με ντόπια ζυμαρικά crozet) και για το υιοθετημένο από τους Ελβετούς Ρακλέτ: ένα πιάτο βασισμένο στο ομώνυμο ημίσκληρο τυρί, το οποίο λιώνει καθώς μαγειρεύεται με πατάτες, παστό κρέας και αγγουράκια πίκλες. Οι φίλοι του ψαριού, φυσικά, θα βρουν και επιλογές φρεσκοαλιευμένες από τη λίμνη, η οποία βρίθει από πέστροφες, πέρκες και αρκτοσαλβελίνους (το κρέας τους φέρνει σε σολομό).