Σχοινούσα: Με τα πόδια στις όμορφες παραλίες, νόστιμο φαγητό παντού...

Η Σχοινούσα είναι ένα όμορφο νησάκι των Μικρών Κυκλάδων, που συνδέεται με τον Πειραιά, αλλά και με Νάξο, Αμοργό με τον θρυλικό «Σκοπελίτη».

Σχοινούσα: Με τα πόδια στις όμορφες παραλίες, νόστιμο φαγητό παντού...

Η Σχοινούσα βρίσκεται στις Μικρές Κυκλάδες, νοτιοανατολικά της Νάξου, και είναι ένα νησί που προσφέρεται για χαλάρωση, αλλά και διασκέδαση το βράδυ, μα πάνω απ όλα για το καλό φαγητό της.

Σύμφωνα με την παράδοση το όνομά του το χρωστά στο θαμνώδες φυτό σχίνο που ευδοκιμεί σε όλο το νησί. Μια άλλη εκδοχή λέει ότι πήρε το όνομά του από τον Ενετό άρχοντα Σχινόζα.

Το νησί έχει πολλές εύκολα προσβάσιμες, με τα πόδια (δεν χρειάζεται να πάρετε αυτοκίνητο) μαγευτικές παραλίες, με εντυπωσιακά νερά που προσελκύουν σκάφη και ιστιοφόρα. Μπορείτε να γυρίσετε όλο το νησί με τα πόδια, διαθέτει πολλά εύκολα μονοπάτια για πεζοπορία, τα οποία οδηγούν σε υπέροχες, πιο απομακρυσμένες παραλίες και σε σημεία με εκπληκτική θέα στο Αιγαίο.

Υπάρχει, επίσης, ένα πολύ όμορφο αναρριχητικό πεδίο, το φαράγγι του Χάρακα, στο οποίο οργανώνονται αναρριχητικές εκδρομές. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι δύο εντυπωσιακές πειρατικές σπηλιές κοντά στο λιμάνι: η Σπηλιά του Μανιάτη και η Σπηλιά των Ψαράδων.

Στα τέλη Ιουνίου πραγματοποιείται στο νησί η Γιορτή Φάβας, ένα διήμερο με εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, παρουσιάσεις τοπικών παραδόσεων, αλλά και πολύ γλέντι! Το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου κρατάει 2-3 μέρες. Η φάβα είναι το τοπικό προϊόν, μπορείς να τη γευτείτε σε όλες τις ταβέρνες, αλλά και να αγοράσετε για το σπίτι.

Παραλίες στη Σχοινούσα

Αλυγαριά: Βρίσκεται κοντά στη Χώρα, είναι απάνεμη και έχει άμμο και όμορφο βυθό. Δεν διαθέτει φυσική σκιά...

Λιόλιου: Πανέμορφη αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα, ρηχά νερά και αρμυρίκια που προσφέρουν σκιά.

Τσιγκούρι: Η πιο δημοφιλής παραλία του νησιού και η πιο κοντινή στη Χώρα (5 λεπτά). Είναι μεγάλη και αμμώδης, με πολλά δέντρα για σκιά και ένα μπαρ-ρέστοραν που κάνει και μουσικές βραδιές, συνήθως με τον Θοδωρή Κοτονιά.

Λιβάδι: Απέχει 1 χλμ. από τη Χώρα, έχει ξανθή άμμο και μεγάλα αρμυρίκια, υπάρχει, επίσης, μία ταβέρνα.

Ψιλή Άμμος: Πανέμορφη παραλία με εξωτική ομορφιά και θέα στην Αμοργό. Τιρκουάζ νερά, λευκή άμμος και ένας αμμόλοφος συνθέτουν το εντυπωσιακό σκηνικό.

Μερσίνι ή Πίσω Άμμος: Παραλία στην πίσω μεριά του λιμανιού της Σχοινούσας. Έχει σκιά από αρμυρίκια καθώς και 2 καφέ - εστιατόρια με όμορφη θέα στη θάλασσα.

Αλμυρός: Έχει ρηχά τιρκουάζ νερά, χρυσή άμμο και αρμυρίκια και είναι ιδανική για οικογένειες.

Φυκιό: Μικρή παραλία με γαλαζοπράσινα νερά, ιδανική αν αποζητάς την ηρεμία. Καλύτερα να πας όταν δεν φυσάει.

Γερολιμιώνας: Μικρή, ήσυχη, πανέμορφη παραλία με βαθιά νερά και υπέροχο βυθό, ιδανική για εξερεύνηση με μάσκα. Δεν έχει φυσική σκιά.

Νήσος Φείδου: Πρόκειται για ένα ακατοίκητο νησάκι στα νότια της Σχοινούσας που είναι προσβάσιμο με καραβάκι. Εκεί υπάρχει μία μαγευτική παραλία με λευκή άμμο και καταγάλανα νερά.

Φαγητό και διασκέδαση στη Σχοινούσα

Στη Σχοινούσα θα ευχαριστηθείτε ξεκούραση, θάλασσα και καλό φαγητό. Στις περισσότερες ταβέρνες που φάγαμε ήταν όλα νόστιμα, τσιμπημένες τιμές και ποικιλία ντόπιων κρεάτων, αλλά και ψαριών.

Μην παραλείψετε να πιείτε ποτό στον «Βράχο» το cult μαγαζί του νησιού που είναι after, ανοίγει μετά τις 2 ως τα ξημερώματα.

Φωτό και από wikipedia, tripadvisor