Το Ανάποδο Σπίτι στη Μαλαισία!

Πόσο πιθανό είναι να μη σε πιάσει ναυτία μπαίνοντας σε ένα σπίτι όπου τα πάντα είναι… αναποδογυρισμένα και περπατάς στο… ταβάνι;

Το Ανάποδο Σπίτι στη Μαλαισία!

Ελάχιστα τέτοια σπίτια υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Για την ακρίβεια, μετριούνται μετά βίας στα δάχτυλα των δύο χεριών, αφού υφίστανται από ένα στη Ρωσία, στην Πολωνία, στη Γερμανία, στην Αυστρία, στην Κίνα και στην Ιαπωνία. Το έβδομο που μας απασχολεί σήμερα βρίσκεται στην ανατολική Μαλαισία.

Το αξιοπερίεργο που συμβαίνει με αυτό το κτίσμα είναι ότι έχει τοποθετηθεί… ανάποδα! Στην τοπική γλώσσα ονομάζεται «Rumah Terbalik», που στη μετάφραση σημαίνει ακριβώς αυτό: «Αναποδογυρισμένο Σπίτι». Και σχετικά πρόσφατα μπήκε στο μαλαισιανό βιβλίο των ρεκόρ ως η πρώτη και μοναδική κατασκευή αυτής της μορφής στη χώρα.

Άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό στις αρχές Φεβρουαρίου του 2012 και από τότε είναι γεγονός ότι αποτελεί ένα τουριστικό αξιοθέατο που συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες από κοντινές αλλά και μακρινές περιοχές. Μάλιστα δείχνει να αψηφά τους κανόνες της λογικής, επιχειρώντας να απαντήσει στην εύλογη μονολεκτική ερώτηση που βγαίνει από τα χείλη τους όταν το αντικρίζουν: «Γιατί;».

Γιατί, ας πούμε, να είσαι υποχρεωμένος κατά την ξενάγηση στον χώρο του σπιτιού να αισθάνεσαι ότι προχωράς στο… ταβάνι; Ή γιατί άραγε πρέπει τα έπιπλα και οι οικιακές συσκευές να αιωρούνται πάνω από το κεφάλι σου; Σχεδόν τα πάντα εντός της οικίας είναι αναποδογυρισμένα και, αφού η οροφή κοιτάζει τον ουρανό, είναι επόμενο η αίσθηση του αποπροσανατολισμού να κυριαρχεί στα πρώτα δευτερόλεπτα μετά την είσοδο. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που καταλαμβάνονται από ναυτία μπαίνοντας στο σπίτι, αδυνατώντας να προσαρμοστούν στην… παράνοια που επικρατεί στον χώρο. Ένα δεκάλεπτο αρκεί για την πλήρη ξενάγηση στα διάφορα δωμάτια, όπου πάντως απαγορεύεται αυστηρά η λήψη φωτογραφιών.

Στο διπλανό γκαράζ εννοείται ότι το αυτοκίνητο ακολουθεί το ίδιο μοτίβο. Δηλαδή είναι παρκαρισμένο ανάποδα! Στη διαθέσιμη καφετέρια («Rumah Terbalik Cafe») ο τουρίστας μπορεί να σκεφτεί καλύτερα το αρχιτεκτονικό θαύμα που είδε προηγουμένως απολαμβάνοντας ένα γεύμα ή ένα απογευματινό σνακ. Και να αποδεχθεί ότι όντως υπάρχει το αλλόκοτο κτίσμα αγοράζοντας ένα σουβενίρ από το παραπλήσιο κατάστημα δώρων.

Εν κατακλείδι, το σίγουρο είναι ότι ψάχνοντας το Ανάποδο Σπίτι αν βρεθεί κάποιος στη μακρινή Μαλαισία, αποκλείεται να μην το δει και να το προσπεράσει!..