Ο βράχος Κιεραγκμπόλτεν στη Νορβηγία

Μοναδικό θέαμα, που κόβει την ανάσα, προσφέρει ο στριμωγμένος ανάμεσα σε δύο γκρεμούς ογκόλιθος σε ύψος 984 μέτρων στα νότια της χώρας της σκανδιναβικής χερσονήσου!

Ο βράχος Κιεραγκμπόλτεν στη Νορβηγία

Αμέτρητες περιπτώσεις υπάρχουν στις οποίες η φύση αποδεικνύει πραγματικά πόσο μαγική αλλά και απρόβλεπτη μπορεί να είναι. Μία από αυτές εντοπίζεται στην επαρχία Ρόγκαλαντ στο νότιο τμήμα της Νορβηγίας και έχει να κάνει με το λεγόμενο Κιεραγκμπόλτεν.

Πρόκειται για έναν μεγάλο βράχο που είναι τοποθετημένος ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, σφηνωμένος ανάμεσα σε δύο γκρεμούς στο όρος Κίεραγκ! Το εν λόγω βουνό υψώνεται πάνω από την πόλη Σάντνες, γνωστή στους παίκτες του Στοιχήματος από την ομώνυμη ομάδα που συμμετέχει φέτος στη δεύτερη κατηγορία του νορβηγικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Το μοναδικό θέαμα του βράχου Κιεραγκμπόλτεν έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει κάποιος από κοντά σε υψόμετρο 984 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Μπορεί μάλιστα να περπατήσει πάνω του. Αρκεί να έχει τα μάτια του δεκατέσσερα μη τυχόν και… χάσει την ισορροπία του, αφού υπάρχει ακριβώς από κάτω κενό ευθείας πτώσης 245 μέτρων, ακολουθούμενο από κλίση γκρεμού άλλων 739 μέτρων, που τελικά οδηγεί στα βαθιά νερά του Λίσεφιορδ!

Δεν περιγράφεται η αίσθηση που νιώθει κανείς όταν πατώντας πάνω στην όγκου 5 κυβικών μέτρων τεράστια πέτρα νομίζει ότι αιωρείται στον αέρα. Πράγμα που δεν απέχει άλλωστε και πολύ από την πραγματικότητα, αναλογιζόμενος τη βαθιά άβυσσο που απλώνεται από κάτω του!

Παρά την εντυπωσιακή και για πολλούς… τρομακτική εμφάνισή του, ο βράχος Κιεραγκμπόλτεν είναι προσβάσιμος με τα πόδια χωρίς απαραιτήτως εξειδικευμένο ορειβατικό εξοπλισμό. Ωστόσο ο ενθουσιασμός να σταθείς πάνω σε μια πέτρα που αγναντεύει αενάως το χάος από κάτω, στριμωγμένη ανάμεσα σε δύο γκρεμούς, δεν αρκεί για κάποιους. Διότι, πέρα από ένα δημοφιλές σημείο για λήψη αξέχαστων φωτογραφιών, ο βράχος αποτελεί και αγαπημένο προορισμό όσων λατρεύουν την περιπέτεια έχοντας πάθος για τα άλματα με αλεξίπτωτο!

Η ορεινή περιοχή που καταλήγει στον εντυπωσιακό ογκόλιθο ο οποίος κρέμεται στη ρωγμή του βουνού ενδείκνυται για τους φαν της πεζοπορίας -ακόμα και τους μη πεπειραμένους- αλλά όχι και για τα παιδιά. Χρειάζονται σίγουρα κατάλληλα παπούτσια για τον σκοπό αυτόν, όπως και επάρκεια νερού αλλά και αντηλιακού, αφού ο τόπος είναι γυμνός από ψηλή βλάστηση που θα μπορούσε να προσφέρει προστασία από τον ήλιο.