Το σπίτι-μνημείο της βικτοριανής εποχής στη Νότια Αφρική

Το Λίντφιλντ Χάουζ, που στέκει όρθιο 111 χρόνια, αναβιώνει τις καθημερινές συνήθειες της ζωής στο βικτοριανό Γιοχάνεσμπουργκ.

Το σπίτι-μνημείο της βικτοριανής εποχής στη Νότια Αφρική

Σε μια ήσυχη γειτονιά του Όκλαντ Παρκ, που αποτελεί ένα μικρό προάστιο του Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότια Αφρική, υπάρχει το Λίντφιλντ Χάουζ. Και αυτό που είναι σε θέση να προσφέρει στον επισκέπτη είναι ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο, στο μακρινό παρελθόν.

Το Λίντφιλντ Χάουζ μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα ζωντανό μνημείο της βικτοριανής εποχής. Πρόκειται για έναν μουσειακό χώρο που ξαναζωντανεύει μνήμες από την καθημερινή ζωή εκείνης της περιόδου, με κάποιες λίγες αναφορές και στην εδουαρδιανή.

Καταρχάς να πούμε ότι η μεν βικτοριανή εποχή ταυτίζεται με την ιστορική περίοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1837 έως το 1901 που διήρκεσε η βασιλεία της Βικτόρια, από την οποία και πήρε το όνομά της. Η δε εδουαρδιανή εποχή περιλαμβάνει τα χρόνια που βασίλεψε στη χώρα ο Εδουάρδος ο 7ος, ήτοι από το 1901 έως το 1910. Ενίοτε αυτή η περίοδος της βρετανικής ιστορίας επεκτείνεται μέχρι το 1914, έτος έναρξης του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ας ξαναγυρίσουμε τώρα στο Λίντφιλντ Χάουζ. Αυτό το πολύ ξεχωριστό σπίτι, το οποίο χτίστηκε το 1910 και «βαφτίστηκε» έτσι από το ομώνυμο χωριό της νότιας Αγγλίας, είναι γεμάτο από ασυνήθιστα σε εμάς αντικείμενα. Με τη μόνη διαφορά όμως ότι αυτά χρησιμοποιούνταν ευρέως στη βικτοριανή εποχή. Όπως ας πούμε τα ειδικά φλιτζάνια τσαγιού για να προστατεύουν τα… μουστάκια των ανδρών, τις προσωπικές κάρτες που άφηναν οι κυρίες στις επισκέψεις τους ή τα συστατικά ενός τυπικού δείπνου του βικτοριανού Γιοχάνεσμπουργκ.

Ιδιοκτήτρια του συγκεκριμένου μουσειακού χώρου είναι η Κάθριν Λαβ, η οποία έχει περάσει όλη τη ζωή της συλλέγοντας αντικείμενα από την αγαπημένη της χρονική περίοδο. Μάλιστα δεν περιορίζεται στην απλή υποδοχή των επισκεπτών - τουριστών, αλλά το κάνει με την ενδυμασία που φορούσαν εκείνα τα χρόνια οι οικιακές υπηρέτριες, σε μια προσπάθεια να τους βάλει αμέσως στο κλίμα της εποχής!

Η τεράστια γνώση του βικτοριανού τρόπου ζωής και εθίμων από την πλευρά της κυρίας Λαβ εξασφαλίζει μία πλήρη ξενάγηση που μεταφέρει τον επισκέπτη σε μια διαφορετική εποχή με το που θα διαβεί το κατώφλι του Λίντφιλντ Χάουζ. Δεν είναι και λίγο να μπορείς έστω και νοερά να ζήσεις σε έναν κόσμο που άφησε το στίγμα του στο παρελθόν, φέρνοντας στον νου τις καθημερινές συνήθειες των Βικτοριανών, μέσα από τα πλουσιοπάροχα εκθέματα 18 σκοτεινών δωματίων

Δεν συμφωνείτε;