Το Νησί των Γατών

Στο νησάκι Τασιροτζίμα της Ιαπωνίας δεν είναι οι άνθρωποι που κάνουν κουμάντο αλλά οι… γάτες, οι οποίες απολαμβάνουν μοναδικά προνόμια!

Το Νησί των Γατών

Ένα από τα πιο παράξενα μέρη πάνω στη Γη πρέπει να είναι το νησί Τασιροτζίμα. Μια μικρή βόλτα με το φεριμπότ καταλήγει στη μικρή λωρίδα γης που βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Ιαπωνίας, βρέχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό και το πιθανότερο είναι ο αναγνώστης να αγνοούσε την ύπαρξή της μέχρι σήμερα.

Κι όμως, έχει ένα χαρακτηριστικό που κάνει το Τασιροτζίμα να ξεχωρίζει και να υπάγεται στην κατηγορία των περίεργων τουριστικών προορισμών. Η ονομασία του είναι χαρακτηριστική και αποκαλυπτική του γνωρίσματος που το διακρίνει: το «Νησί των Γατών»!

Δεν ξεπερνούν τους εκατό οι άνθρωποι που κατοικούν σε αυτό το μικρό και πολύ ήσυχο νησί, βλέποντας τους μαλλιαρούς φίλους τους να υπερέχουν αριθμητικά με πολύ μεγάλη διαφορά. Το σίγουρο είναι ότι δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα με αυτό.

Αρχικώς οι γάτες ευνοήθηκαν από το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος τόπος παρήγε μετάξι. Και επειδή τα ποντίκια είναι φυσικοί θηρευτές του μεταξοσκώληκα, ήταν λογικό κι επόμενο να ενθαρρυνθεί η προστασία και ακολούθως η αύξηση του πληθυσμού των γατών. Έπειτα και οι τοπικοί ψαράδες άρχισαν να αναπτύσσουν το αίσθημα της στοργής απέναντι στα συμπαθή τετράποδα, ταΐζοντάς τα με τα υπολείμματα από τις καθημερινές ψαριές τους, διότι από τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις τους μπορούσαν να προβλέπουν τον καιρό.

Εξάλλου στην ιαπωνική κουλτούρα οι γάτες θεωρούνται σύμβολα καλοτυχίας και πλούτου. Για πολλούς μάλιστα τα χαδιάρικα ζώα «ευθύνονται» για το γεγονός ότι το νησί βγήκε αλώβητο από τον καταστροφικό σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι πριν από μια δεκαετία…

Στο Τασιροτζίμα υπάρχει μάλιστα και ένας διαμορφωμένος ιερός χώρος λατρείας -τύπου μαυσωλείου- για τις γάτες του νησιού. Και μπορεί να είναι όλες αδέσποτες, διότι στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου θεωρείται ανάρμοστο (!) να έχει κάποιος ως κατοικίδιο γάτα, ωστόσο απολαμβάνουν… βασιλικές τιμές από την πλευρά των ηλικιωμένων κατοίκων.

Το νησί διαθέτει και αρκετές νεόχτιστες κατοικίες προορισμένες για τουριστική χρήση και εμπορική εκμετάλλευση. Ασφαλώς κατασκευασμένες σε σχήμα… γατίσιο προκειμένου οι διαμένοντες σε αυτές επισκέπτες να μπαίνουν στο νόημα με κάθε δυνατό τρόπο!

Α, και μην το ξεχάσουμε: εννοείται ότι απαγορεύονται διά ροπάλου τα σκυλιά που δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα!