Το Θεματικό Πάρκο Τουαλέτας στη Νότια Κορέα!

Πόσο γνωστό είναι άραγε ότι στην πόλη Σουγόν της Νότιας Κορέας υπάρχει ένα θεματικό πάρκο αφιερωμένο στη χρησιμότητα της… τουαλέτας;

Το Θεματικό Πάρκο Τουαλέτας στη Νότια Κορέα!

Το Σουγόν είναι μία πόλη της Νότιας Κορέας. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας, λίγο νοτιότερα από την πρωτεύουσα Σεούλ. Αριθμεί γύρω στους 1.250.000 κατοίκους και μεταξύ άλλων έχει αποκτήσει φήμη εξαιτίας ενός θεματικού πάρκου που χτίστηκε γύρω από την ιστορία και την… κουλτούρα της τουαλέτας!

Το εν λόγω μέρος φτιάχτηκε στη μνήμη ενός πρώην δημάρχου της πόλης, ενός ανθρώπου ο οποίος έδωσε το έναυσμα για μια… επανάσταση στον χώρο, καθώς αφιέρωσε πολύ χρόνο και κάθε άλλο παρά λίγους πόρους για τη βελτίωση των δημόσιων αποχωρητηρίων του Σουγόν.

Ο Σιμ Τζάε Ντακ γεννήθηκε στην τουαλέτα του σπιτιού των παππούδων του, γεγονός που ίσως εξηγεί την ισόβια εμμονή του για καθαρά και υγιεινά αποχωρητήρια. Πίστευε ότι η τουαλέτα είναι μια πολύ σημαντική και ταυτόχρονα υποεκτιμημένη όψη της παγκόσμιας κουλτούρας. Κατά τη διάρκεια της δημαρχιακής θητείας του λοιπόν, τη δεκαετία του 1990 και έως τις αρχές της επόμενης, έγινε μπροστάρης της προσπάθειας συνεχούς και ενδελεχούς καθαρισμού και καλλωπισμού των δημόσιων αποχωρητηρίων.

Και δεν έμεινε μόνο σε αυτά. Αφού ίδρυσε και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουαλέτας (!), αποφάσισε το 2007 να γκρεμίσει το σπίτι του και στη θέση του να αναγείρει μία νέα οικία που ομοιάζει με μια γιγάντια λεκάνη! Το ίδιο έτος είχε δηλώσει με καμάρι: «Η τουαλέτα μπορεί να σώσει την ανθρωπότητα από ασθένειες, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί έναν χώρο ενδοσκόπησης».

Το σπίτι του επονομαζόμενου «Mr Toilet» μετά τον θάνατό του το 2009 δωρίστηκε από την οικογένειά του στην πόλη. Ακολούθως μετατράπηκε σε θεματικό μουσείο. Έτσι σήμερα ο εν λόγω εκθεσιακός χώρος -σε σχήμα όπως προαναφέρθηκε τεράστιας λεκάνης- περιλαμβάνει δύο ορόφους με διάφορες εκθέσεις που επιδεικνύουν και αποδεικνύουν πόσο χρήσιμο για την υγεία της κοινωνίας είναι το σχετικό δωμάτιο που συναντάται σε κάθε σπίτι.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι το θεματικό πάρκο είναι διάσπαρτο από δεκάδες χάλκινα αγάλματα σε διάφορες στάσεις… ανακούφισης.

Το πάρκο έχει αρχίσει εδώ και καιρό να προσελκύει πολλά έργα τέχνης από όλο τον κόσμο με θέματα τουαλέτας, ενώ είναι αλήθεια ότι φιλοξενεί ακόμα και το τοπικώς αναγνωρισμένο και καταξιωμένο «Golden Poop Festival». Τι είναι αυτό; Πολύ απλά, μια γιορτή για ένα από τα σημαντικότερα… καλέσματα της φύσης!