Το Νησί με τις Κούκλες στο Μεξικό

Είτε πρόκειται για ένα ελκυστικό αξιοθέατο είτε για ένα στοιχειωμένο μέρος, το Νησί με τις Κούκλες στο Μεξικό έχει τη δική του ενδιαφέρουσα ιστορία.

Το Νησί με τις Κούκλες στο Μεξικό

Το Νησί με τις Κούκλες στο Μεξικό αποτελεί έναν τουριστικό προορισμό που κάθε άλλο παρά συνηθισμένο θα τον χαρακτήριζε κάποιος. Βρίσκεται ελάχιστα μίλια νότια από το κέντρο της πρωτεύουσας Πόλης του Μεξικού, στο δημοτικό διαμέρισμα Σοτσιμίλκο και ανάμεσα στα κανάλια που έχει δημιουργήσει η παρακείμενη λίμνη Τεσουίλο.

Το συγκεκριμένο μέρος, που κατακλύζεται από εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, κούκλες ευρισκόμενες σε αποσύνθεση ή ακόμα και αποκεφαλισμένες (!), περικλείει μία πολύ περίεργη ιστορία.

Τη μακρινή δεκαετία του ’50 ο Χουλιάν Σαντάνα Μπαρέρα εγκατέλειψε την οικογένειά του προκειμένου να ζήσει μόνος σε μία από τις καλλιεργήσιμες λεπτές εκτάσεις γης στις όχθες της λίμνης. Σύμφωνα με τον θρύλο, ο μοναδικός κάτοικος του νησιού ανακάλυψε μια μέρα το άψυχο σώμα ενός κοριτσιού που είχε πνιγεί μπλεγμένο στα κρίνα του καναλιού. Ο Μπαρέρα είδε να επιπλέει παραδίπλα μία κούκλα, την οποία πήρε και κρέμασε σε ένα δέντρο φοβούμενος πιθανή εκδίκηση από το πνεύμα του άτυχου παιδιού.

Όταν μάλιστα άρχισε να βιώνει ορισμένες ανεξήγητες καταστάσεις γύρω του, αποφάσισε να αφοσιωθεί στο εξής στον εξευμενισμό της χαμένης ψυχής γεμίζοντας με κούκλες κάθε σπιθαμή του νησιού. Άρχισε λοιπόν να ψάχνει για αυτές στα σκουπίδια και να μαζεύει όσες έβρισκε στα κανάλια, με την περίεργη συλλογή του να περιλαμβάνει κούκλες κάθε είδους, μεγέθους και χρωματισμού. Μάλιστα δεν τις καθάριζε, ούτε τις επιδιόρθωνε. Τις κρεμούσε όπως τις έβρισκε, χωρίς μάτια, με σκισμένα χείλη, λασπωμένα ρούχα, με τη φθορά του χρόνου να είναι εμφανής πάνω τους.

Και δεν τις τοποθετούσε μόνο πάνω στα δέντρα. Ακόμα και η φτωχική καλύβα του ήταν γεμάτη από κούκλες, τις οποίες στόλιζε με μαντίλια, γυαλιά ηλίου και διάφορα άλλα αξεσουάρ. Μετέτρεψε έτσι το νησί του σε έναν τόπο αλλόκοτο, απόκοσμο, για πολλούς απλά τρομαχτικό…

Αυτό ωστόσο δεν απέτρεπε πολλούς επισκέπτες που μάθαιναν για το νησί και ήθελαν να ζήσουν από κοντά τη μυστηριώδη ατμόσφαιρά του. Μάλιστα ο Μπαρέρα δεν είχε πρόβλημα να τους ξεναγεί αλλά και να τους… χρεώνει με μια μικρή αποζημίωση για τις αναμνηστικές φωτογραφίες που τραβούσαν.

Αυτό συνεχιζόταν επί δεκαετίες μέχρι το 2001, οπότε ο Χουλιάν Σαντάνα Μπαρέρα βρέθηκε πνιγμένος στο ίδιο σχεδόν σημείο όπου πίστευε ότι είχε χάσει τη ζωή του το μικρό κορίτσι!..

Το Νησί με τις Κούκλες παραμένει μέχρι σήμερα ένα δημοφιλές αν και μακάβριο αξιοθέατο, προσελκύοντας πολλούς τουρίστες που αφήνοντας τις προσφορές τους στο τοπικό μικρό μουσείο ζητούν ευλογία και πραγματοποίηση ευχών.