Η Microsoft αφαίρεσε μια από τις πιο διάσημες λειτουργίες των Xbox Series X|S

Η Microsoft απαγορεύει πλέον τη χρήση emulators παιχνιδιών άλλων κονσολών στα next-gen συστήματά της.

Η Microsoft αφαίρεσε μια από τις πιο διάσημες λειτουργίες των Xbox Series X|S

Παρόλο που στους πρώτους μήνες της κυκλοφορίας των Xbox Series X και Xbox Series S είχε γίνει viral η δυνατότητα των κονσολών να τρέχουν retro παιχνίδια, η Microsoft αποφάσισε τελικά να αφαιρέσει την εξαιρετικά δημοφιλής λειτουργία. Συγκεκριμένα, η εταιρία απαγορεύει πλέον τη χρήση emulators παιχνιδιών άλλων κονσολών στα next-gen συστήματά της.

Σε περίπτωση που δεν είστε εξοικειωμένοι, οι emulators παιχνιδιών είναι εφαρμογές που επιτρέπουν στους χρήστες να τρέχουν παιχνίδια από άλλες πλατφόρμες, όπως το PlayStation 2, το GameCube, το Wii και άλλα, στις συσκευές τους. Οι emulators είναι δημοφιλείς μεταξύ των παικτών που θέλουν να απολαύσουν retro τίτλους που δεν είναι πλέον διαθέσιμοι ή συμβατοί με το σύγχρονο hardware.

Το θέμα των δικαιωμάτων όμως είναι αμφιλεγόμενο και έτσι η Microsoft είχε μια αυστηρή πολιτική κατά της εξομοίωσης παιχνιδιών στο Xbox Store, δηλώνοντας ότι "προϊόντα που εξομοιώνουν ένα άλλο gaming σύστημα ή μια άλλη πλατφόρμα δεν επιτρέπονται σε καμία οικογένεια συσκευών". Αυτή η πολιτική υπήρχε από την κυκλοφορία των Xbox Series X και Series S το 2020, αλλά δεν είχε επιβληθεί ποτέ μέχρι πρόσφατα. Έτσι οι χρήστες μπορούσαν να εγκαταστήσουν και να εκτελέσουν emulators στις next-gen Xbox κονσόλες, χρησιμοποιώντας μια παράκαμψη που περιλάμβανε τη λήψη των εφαρμογών μέσω του προγράμματος περιήγησης Edge και την αλλαγή της κονσόλας σε Retail Mode, η οποία είναι δωρεάν και προσβάσιμη από οποιονδήποτε.

Αυτό το παραθυράκι αξιοποιήθηκε ευρέως από τους λάτρεις των retro εμπειριών, οι οποίοι ήταν σε θέση να παίζουν παιχνίδια από διάφορες άλλες κονσόλες στα Xbox Series X και Series S. Μερικοί από τους πιο δημοφιλείς emulators ήταν οι RetroArch, Xenia, Dolphin και PPSSPP, οι οποίοι επέτρεπαν στους χρήστες να παίζουν παιχνίδια από το PlayStation 2, το GameCube, το Wii, το PSP, ακόμα και από το Xbox 360 στα Series X|S. Ωστόσο, στις 7 Απριλίου 2023, η Microsoft άρχισε κυνηγάει τους emulators και απενεργοποίησε την χρήση οποιουδήποτε τέτοιου λογισμικού στις κονσόλες της. Οι χρήστες που προσπαθούν πλέον να τρέξουν emulators λαμβάνουν ένα μήνυμα σφάλματος που τόνιζε: "Αδυναμία εκκίνησης αυτού του παιχνιδιού ή της εφαρμογής. Το παιχνίδι ή η εφαρμογή που προσπαθείτε να εκκινήσετε παραβιάζει την πολιτική του Microsoft Store και δεν υποστηρίζεται".

Ο λόγος πίσω από αυτή την ξαφνική αλλαγή δεν είναι ξεκάθαρος, αλλά ορισμένοι εικάζουν ότι μπορεί να σχετίζεται με νομικά ζητήματα με τη Nintendo, η οποία είναι γνωστή για το ότι προστατεύει πολύ την πνευματική της ιδιοκτησία. Η Nintendo μπορεί να πίεσε τη Microsoft να σταματήσει τους emulators στις κονσόλες της, ειδικά από τη στιγμή που μερικά από τα παιχνίδια ήταν από τις πλατφόρμες της ίδιας της Nintendo.

Όπως και ‘χει, πολλοί παίκτες είναι δυσαρεστημένοι με αυτή την απόφαση και έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ορισμένοι υποστήριξαν ότι το emulation είναι ένας τρόπος διατήρησης της ιστορίας και της κουλτούρας του gaming και ότι η Microsoft θα έπρεπε να το υποστηρίξει αντί να το απαγορεύσει. Βέβαια, υπάρχει ακόμα τρόπος να τρέξουν emulators στο Xbox Series X και Series S, αλλά απαιτείται η καταβολή ενός χρηματικού ποσού και η αλλαγή της κονσόλας σε Developer Mode.

Πηγή: unboxholics.com