Ζαμπέτας: Ο Χιώτης δεν έπαιζε πρωτίστως μπουζούκι!

Ο Γιώργος Ζαμπέτας έχει αναφερθεί συχνά στην αξεπέραστη αξία του Μανώλη Χιώτη ως μουσικού, ως σολίστα και ως συνθέτη.

Ζαμπέτας: Ο Χιώτης δεν έπαιζε πρωτίστως μπουζούκι!

Στην εκπομπή «Λαϊκοί βάρδοι» με τον Πάνο Γεραμάνη ο σπουδαίος λαϊκός σολίστας ιεραρχεί την φάρα των μπουζουξήδων τοποθετώντας στην κορυφή της τον Μανώλη Χιώτη, Επισημαίνει ωστόσο το παράδοξο γεγονός ότι το μπουζούκι ήταν για τον Χιώτη το τέταρτο όργανο.

Λέει χαρακτηριστικά ότι ο Χιώτης «είναι του σχολείου μουσικός. Έπαιζε βιολί ο Μανώλης ο Χιώτης, έπαιζε πιάνο, έπαιζε κιθάρα, την έτρωγε την κιθάρα». Η καθολική μουσική παιδεία του τον βοήθησε όχι μόνο να παίζει γρήγορα αλλά και καθαρά. Οι παλιοί μουσικοί που τον είχαν δει στο στούντιο να παίζει τραγούδια δικά του αλλά και τραγούδια των άλλων, λένε χαρακτηριστικά ότι είχε καταπιεί μετρονόμο.

Τόσο ρυθμικός και πειθαρχημένος σολίστας δεν υπήρξε ποτέ στο λαϊκό τραγούδι. Ωστόσο όλες αυτές τις αρετές τις ανέπτυξε χάρις στην ευρύτατη μουσική του παιδεία. Με λίγα λόγια ο Μανώλης Χιώτης ήταν ένας ολοκληρωμένος μουσικός, ένας άρτιος εκτελεστής, ένας ευφάνταστος συνθέτης.

Το παίξιμό του παραμένει έξω και πάνω από κάθε άλλη σχολή. Το παράδοξο πάντως είναι ότι ενώ ο Χιώτης είναι η δόξα του μπουζουκιού, στην πραγματικότητα ήταν πρώτα ένας αμίμητος κιθαρίστας, λάτρης του βιολιού και του πιάνου και στη συνέχεια ένας μπουζουξής από τους πολλούς που γνωρίζουμε σήμερα.