Άκης Πάνου: Γελούσαν στην Columbia με το χαζοτράγουδό του αλλά έγινε σουξέ!

Όταν στην Columbia άκουσαν το τραγούδι του Άκη Πάνου για τον Γρηγόρη Μπιθικώτση έβαλαν τα γέλια και είπαν: "Όχι αυτό δεν μας κάνει!"

Άκης Πάνου: Γελούσαν στην Columbia με το χαζοτράγουδό του αλλά έγινε σουξέ!

Ευτυχώς όμως πάτησε πόδι ο Σερ Μπιθί, που εκείνο τον καιρό, στα 1968, ήταν στα ντουζένια του και το τραγούδι ηχογραφήθηκε με τη φωνή του πρώτα σε δισκάκι 45 στροφών ενώ στη συνέχεια συμπεριλήφθηκε στο LP της "Επίσημης Αγαπημένης". Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς αυτό το τραγούδι με τη ξύλινη φωνή του Γρηγόρη.

Είχε βέβαια προηγηθεί η συγκλονιστική ερμηνεία του στο τραγούδι "Θα κλείσω τα μάτια" αλλά στην περίπτωση αυτή μιλάμε για ένα κλασικό λαϊκό χασάπικο. Η διαχρονική επιτυχία του Άκη Πάνου "Όταν σημάνει η ώρα" είναι στην ουσία μια μπαλάντα λαϊκή στο κλίμα που δημιούργησαν ανάλογα τραγούδια του Ξαρχάκου και άλλων έντεχνων συνθετών.

Στην ηχογράφηση του 1968 η φωνή του Μπιθικώτση είναι ακόμα στιβαρή και δωρική, όπως τη θυμόμαστε από τις αλησμόνητες ερμηνείες των τραγουδιών του Θεοδωράκη και του Βαμβακάρη. Προφανώς οι παραγωγοί της Columbia είχαν στο μυαλό του ένα πιο λαϊκό μοτίβο για τον τραγουδιστή της "Ρωμιοσύνης" αλλά να που στίχος και μουσική ταίριαξαν γάντι στον Μπιθικώτση που στη φάση της ωριμότητάς του ήξερε πώς να ομογενοποιεί ετερόκλιτα στοιχεία με τη φωνή του.

Οι στίχοι είναι της Άννα Μπακιρτζή, δεύτερης συζύγου του Άκη Πάνου με την οποία συζούσε ο συνθέτης πολύ πριν παντρευτούν το 1993. Στη δεύτερη φωνή η αξιόλογη Βούλα Γκίκα, από τα καλύτερα σεκόντα της χρυσής εποχής του λαϊκού τραγουδιού.