1986: Το «χέρι του Θεού» που έβαλε όλη την Αγγλία στα δίχτυα! (vid)

Ξέρω, ξέρω, κακό παράδειγμα η ζωή του, ξέπεσε, εθισμένος, κυκλοθυμικός και λοιπά. Ναι, αλλά οι στιγμές που μας έδωσε, όταν μας τις έδωσε, δεν γυρίζουν πίσω. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα ήταν ίσως ο τελευταίος μεγάλος ποδοσφαιριστής πριν από την άκρα εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου.

1986: Το «χέρι του Θεού» που έβαλε όλη την Αγγλία στα δίχτυα! (vid)

Και ήταν ο πρώτος και τελευταίος που εγώ έζησα να σηκώνει στις πλάτες του μόνος του έναν ολόκληρο λαό τόσο στη χώρα του, την Αργεντινή, όσο και στη δεύτερη πατρίδα του, τον καταφρονεμένο ιταλικό Νότο και τη Νάπολι. «Μάμα, μάμα, είδα τον Μαραντόνα», τραγουδούσαν οι Ναπολιτάνοι, πολλοί από τους οποίους αρνήθηκαν την εθνική ομάδα της Ιταλίας για πάρτη του όταν έπαιξε με την Αργεντινή.

Ποια στιγμή να διαλέξω; Που πέρασε όλους τους Άγγλους στο Μουντιάλ του '86 ή που τους έκλεψε με το χέρι-γκολ μετά την πολεμική ήττα της Αργεντινής για τα Νησιά Φόκλαντ; Τα απευθείας φάουλ του με τη Νάπολι ή τις κλοτσιές που έτρωγε, έπεφτε και σηκωνόταν αμέσως λες και ήταν το κορμί του σιδερένια μπάλα; Ο μεγαλύτερος ηγέτης ποδοσφαιριστής που πάτησε ποτέ στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Αυτός που αγαπήσαμε όσο το ποδόσφαιρο ήταν ακόμα πρωτόγονο και γοητευτικό.

Η πιο συγκλονιστική απόδοση παίκτη σε κρίσιμο ματς παγκοσμίου ενδιαφέροντος, που είδα για πρώτη φορά στη ζωή μου, στο παρακάτω βίντεο: