Τα Ευαγγελικά...
Στις 8 Νοεμβρίου 1901 ξεσπούν επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας με αφορμή τη δημοσίευση τμημάτων της Αγίας Γραφής στη δημοτική.
Εκείνη την περίοδο η χώρα στην ουσία πορευόταν με δύο γλώσσες: την καθομιλουμένη δημοτική και την επίσημη καθαρεύουσα. Από την κυβέρνηση κρίθηκε αναγκαίος ο εκδημοκρατισμός της εκπαίδευσης και επιχειρήθηκε η μετάφραση του Ευαγγελίου στη δημοτική. Ήταν η περίοδος που η χώρα είχε βγει ηττημένη από τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 και η τότε εξουσία έψαχνε τρόπους να ενισχύσει το εθνικό και το θρησκευτικό φρόνημα, κυρίως στις νέες γενιές.
Η πρώτη απόπειρα έγινε από τη βασίλισσα Όλγα, που έδωσε τη σχετική εντολή στη γραμματέα της και λογία, Ιουλία Σωμάκη, προκαλώντας τη μήνη των αρχαϊστών. Στις 9 Σεπτεμβρίου 1901, όμως, η εφημερίδα «Ακρόπολις» θα αρχίσει να δημοσιεύει σε συνέχειες το Ευαγγέλιο του Ματθαίου σε μετάφραση του λογοτέχνη και μέγα δημοτικιστή Αλέξανδρου Πάλλη υπό τον τίτλο «Το έργον της Βασιλίσσης η “Ακρόπολις” το συνεχίζει». Η αντίδραση των καθηγητών και των φοιτητών της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν άμεση και σε ανακοίνωσή τους χαρακτήρισαν τη μεταγλώττιση του Πάλλη «γελοιοποίηση των τιμαλφεστέρων του έθνους κειμηλίων». Προς υποστήριξή τους θα έρθουν οι εφημερίδες «Σκριπ», «Καιροί» και «Εμπρός», που εμφανίζουν με άρθρα τους δημοτικιστές ως άθεους, προδότες και πράκτορες των Σλάβων, λόγω της ρωσικής καταγωγής της βασίλισσας Όλγας.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Στις 17 Οκτωβρίου το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης με έγγραφό του προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος αποδοκίμασε τη μεταγλώττιση ως «βέβηλη», ενώ ο εκδότης της «Ακροπόλεως» αργότερα αποφάσισε τη διακοπή της δημοσίευσης. Η ένταση, όμως, δεν αποκλιμακώθηκε, αφού στις 5 και 6 Νοεμβρίου οι φοιτητές, με την ενθάρρυνση της «δεληγιαννικής» αντιπολίτευσης, πραγματοποίησαν θορυβώδεις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας και λιθοβόλησαν τα γραφεία της «Ακροπόλεως». Στις 8 Νοεμβρίου διοργανώθηκε μεγάλο συλλαλητήριο στον Ναό του Ολυμπίου Διός, με αίτημα τον αφορισμό των υπευθύνων της μεταγλώττισης, ενώ ακολούθησαν συγκρούσεις με την αστυνομία, με αποτέλεσμα τρεις φοιτητές και πέντε πολίτες να χάσουν τη ζωή τους, ενώ άλλοι 70 τραυματίστηκαν, με τους φοιτητές στη συνέχεια να καταλαμβάνουν το πανεπιστήμιο και να μένουν εκεί οχυρωμένοι μέχρι τις 12 Νοεμβρίου. Αποτέλεσμα των συγκρούσεων ήταν να παραιτηθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Προκόπιος Β’ την ίδια ημέρα των συγκρούσεων, ενώ στις 11 Νοεμβρίου το ίδιο έπραξε η κυβέρνηση του «τρικουπικού» Γεωργίου Θεοτόκη.
Ο κύκλος αίματος θα κλείσει έναν μήνα μετά, στις 12 Δεκεμβρίου, όταν οι φοιτητές συγκρότησαν νέο συλλαλητήριο, αυτή τη φορά ειρηνικό, πάλι στο Ναό του Ολυμπίου Διός. Εκεί, αφού πρώτα έκαψαν ένα αντίτυπο της μεταγλώττισης του Ευαγγελίου, ενέκριναν ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο αξίωναν τη λήψη μέτρων για τη μη κυκλοφορία του μεταγλωττισμένου κειμένου του Ευαγγελίου στη δημοτική, ενώ απαίτησαν την αυστηρή τιμωρία όποιου θα επιχειρούσε μεταγλώττισή του στο μέλλον.
Με μια ματιά…
1602: Ανοίγει τις πύλες του στο κοινό η Βιβλιοθήκη Μπόντλιαν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
1612: Ισχυρός σεισμός σημειώνεται στην Κρήτη, προκαλώντας μεγάλες ζημιές.
1892: Αρχίζει γενική απεργία στη Νέα Ορλεάνη, ενώνοντας για πρώτη φορά λευκούς και μαύρους συνδικαλιστές.
1895: Καθώς πειραματίζεται με την ηλεκτρική ενέργεια, ο Βίλχελμ Κόνραντ Ρέντγκεν ανακαλύπτει τις ακτίνες Χ.
1936: Τα στρατεύματα του Φράνκο αποτυγχάνουν στην προσπάθειά τους να καταλάβουν τη Μαδρίτη, αλλά θα ξεκινήσουν την τριετή πολιορκία της πόλης.
1957: Η πτήση 7 της Pan American εξαφανίζεται μεταξύ Σαν Φρανσίσκο και Χονολουλού. Συντρίμμια και σώματα ανακαλύπτονται μία εβδομάδα αργότερα.
1957: Το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιεί την πρώτη του επιτυχημένη δοκιμή βόμβας υδρογόνου στο Κιριτιμάτι στον Ειρηνικό Ωκεανό.
1963: Ορκίζεται η κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου.
1977: Ο αρχαιολόγος και καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μανόλης Ανδρόνικος, ανακαλύπτει τον τάφο του Φιλίππου Β' της Μακεδονίας στη Βεργίνα.
2016: Ο Ντόναλντ Τραμπ εκλέγεται 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ και γίνεται ο πλουσιότερος Πρόεδρος στην Ιστορία της χώρας.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ