Ο ηλεκτρικός λαμπτήρας και ο Έντισον

Στις 21 Οκτωβρίου 1879 ο Τόμας Έντισον δοκιμάζει για πρώτη φορά τον λαμπτήρα πυρακτώσεως που θα τον καθιερώσει στην παγκόσμια Ιστορία ως έναν από τους μεγαλύτερους εφευρέτες.

Ο ηλεκτρικός λαμπτήρας και ο Έντισον

Η ανακάλυψη του λαμπτήρα πυρακτώσεως, όμως, που αποδίδεται στον Έντισον, ο οποίος έλαβε και το σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις 27 Ιανουαρίου 1880, δεν ανήκει ολοκληρωτικά σε εκείνον. Οι προσπάθειες για την υλοποίηση αυτής της ιδέας είχαν ξεκινήσει πολλά χρόνια νωρίτερα και από διάφορους ερευνητές.

Τα πρώτα αξιόλογα πειράματα έγιναν στη δεκαετία του 1860 από τον Άγγλο φυσικοχημικό Τζόζεφ Σουάν. Ο Σουάν επεδίωξε να κατασκευάσει λάμπες με νήμα άνθρακα, αλλά η επιτυχία είχε μικρή διάρκεια. Έπειτα από μερικά λεπτά το νήμα καταστρεφόταν. Δεκαοκτώ χρόνια αργότερα, αποφάσισε να επαναλάβει τα πειράματά του, αξιοποιώντας μία νέα εφεύρεση, την αντλία υψηλού κενού. Τότε παρουσίασε την ηλεκτρική του λάμπα το 1879, αλλά διαπίστωσε ότι τον είχαν προλάβει.

Συγκεκριμένα, λίγους μήνες νωρίτερα, ο Έντισον είχε υποβάλει αίτηση ευρεσιτεχνίας για έναν όμοιο λαμπτήρα κενού, ο οποίος, όταν κατάφερε να ανάψει για πρώτη φορά, κράτησε το φως αναμμένο για κάτι παραπάνω από 13 ώρες. Έτσι, την Πρωτοχρονιά του 1879 παρουσίασε μια συστοιχία από 50 λαμπτήρες, οι οποίες έπαιρναν ρεύμα από μια γεννήτρια συνεχούς ρεύματος. Τρία χρόνια αργότερα, άρχισε τη βιομηχανική παραγωγή τους στο ιδιόκτητο εργοστάσιο Edison Lamp Company στο Νιου Τζέρσι των ΗΠΑ, το οποίο είχε συγκροτήσει με ξένες χρηματοδοτήσεις. Στο μεταξύ, αντικατέστησε το νήμα άνθρακα από σκληρές ίνες γιαπωνέζικου μπαμπού.

Ο Σουάν είχε αρχίσει την κατασκευή λαμπτήρων στη Μεγάλη Βρετανία από το 1880, επιλέγοντας ως νήμα πυρακτώσεως ίνες βαμβακιού επεξεργασμένες με άνθρακα, η Ιστορία όμως έγραψε ότι η επιτυχία του πειράματος και η μετέπειτα εμπορική του αξιοποίηση ανήκει στο... παιδί που ξεκίνησε από τις φτωχογειτονιές του Οχάιο και κατάφερε τελικά να κατακτήσει τον κόσμο με το μυαλό του.


Με μια ματιά…

1209: Ο Όθων Δ' στέφεται αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τον Πάπα Ιννοκέντιο Γ'.

1520: Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος ανακαλύπτει έναν πορθμό, γνωστό σήμερα ως Πορθμό του Μαγγελάνου.

1600: Ο Τοκουγκάβα Ιεγιάσου νικά τους ηγέτες των αντίπαλων ιαπωνικών φυλών στη μάχη της Σεκιγκαχάρα, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη του Σογκουνάτο Τοκουγκάβα, που στην ουσία θα κυβερνήσει την Ιαπωνία έως τα μέσα του 19ου αιώνα.

1921: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ουόρεν Χάρντινγκ, δίνει την πρώτη ομιλία από Αμερικανό Πρόεδρο εναντίον του λιντσαρίσματος στις νότιες Πολιτείες.

1940: Κυκλοφορεί η πρώτη έκδοση του μυθιστορήματος του Έρνεστ Χέμινγουεϊ «Για ποιον χτυπά η καμπάνα».

1959: Ανοίγει για το κοινό το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ στη Νέα Υόρκη, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Φρανκ Λόιντ Ράιτ.

1965: Ο κομήτης Ικέγια-Σέκι πλησιάζει το περιήλιο, περνώντας 450.000 χιλιόμετρα από τον Ήλιο.

1966: Ένας σωρός καρβουνόσκονης καταρρέει στο χωριό Αμπερφάν της Ουαλίας, σκοτώνοντας 144 άτομα, κυρίως μαθητές.

1972: Αεροσκάφος NAMC YS-11 της Ολυμπιακής Αεροπορίας συντρίβεται στις ακτές της Βούλας. 37 από τους επιβαίνοντες πνίγονται, ενώ 19 καταφέρνουν να σωθούν.

1994: Η καταστροφική καταιγίδα του Ποδονίφτη πλήττει την Αττική, με τραγικό απολογισμό 14 νεκρούς.

2003: Φωτογραφίζεται για πρώτη φορά ο πλανήτης-νάνος Έρις.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110