Ο φιλέλληνας που δεν ήρθε ποτέ στην Ελλάδα

Στις 15 Οκτωβρίου 1810 γεννιέται στη Βιέννη ο ελληνικής καταγωγής βαρώνος Σίμων Σίνας.

Ο φιλέλληνας που δεν ήρθε ποτέ στην Ελλάδα

Ήταν γιος του πάμπλουτου Βορειοηπειρώτη επιχειρηματία και εθνικού ευεργέτη, Γεωργίου Σίνα (1783-1856), και της Ελληνο-ουγγαρέζας, Αικατερίνης Δέρρα φον Μόροντα.

Διδάχθηκε τα πρώτα γράμματα κατ’ οίκον και στη συνέχεια φοίτησε στο κλασικό γυμνάσιο της Βιέννης κι έπειτα στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, όπου σπούδασε φιλοσοφία, ιστορία και πολιτική οικονομία, ενώ γνώριζε έξι γλώσσες: την ελληνική, τη γερμανική, την ουγγρική, την ιταλική, τη γαλλική και την Αγγλική.

Σταδιακά διαδέχθηκε τον πατέρα του στις οικογενειακές επιχειρήσεις και σύντομα αναδείχθηκε ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς παράγοντες της Αυστροουγγαρίας στους τομείς της βιομηχανίας και της γεωργίας, ενώ μετά το θάνατο του πατέρα του το 1856 ανέλαβε πρόξενος της Ελλάδας στη Βιέννη και από το 1858 πρεσβευτής της χώρας μας στην Αυστροουγγαρία, την Πρωσία και τη Βαυαρία.

Από το 1856 άρχισε τις δωρεές του, τόσο προς τη χώρα του, όσο και την πατρίδα των προγόνων του, αφού προσέφερε μεγάλα ποσά στην Εμπορική Σχολή της Βιέννης, στην ελληνική κοινότητα της Βιέννης για την ανέγερση του ναού της Αγίας Τριάδας, στην Εταιρεία Φίλων της Μουσικής, στον Πύργο Αναψυχής Άλμπρεχτμ, ενώ στην Ελλάδα διέθεσε σημαντικά ποσά για το Αμαλιείο Ορφανοτροφείο, το Οφθαλμιατρείο, την αποπεράτωση του Μητροπολιτικού Ναού, την ανακαίνιση του Αστεροσκοπείου και τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία. Η μεγαλύτερη δωρεά του, όμως, ήταν η ανέγερση του Μεγάρου της Ακαδημίας, σε σχέδια του Θεόφιλου Χάνσεν και επίβλεψη του Ερνέστου Τσίλερ, ενώ παράλληλα προσέφερε μεγάλο αριθμό υποτροφιών σε νεαρά ελληνόπουλα με σκοπό να σπουδάσουν στην Ευρώπη.

Ο Σίνας ήταν νυμφευμένος με την ελληνορουμάνα Ιφιγένεια Γκίκα φον Ντεσανφάλβα (1815-1884), κόρη εμπόρου γουναρικών από τα Ιωάννινα, με την οποία απέκτησε έξι παιδιά.

Πέθανε στη Βιέννη στις 15 Απριλίου του 1876, σε ηλικία 65 ετών, χωρίς ποτέ να επισκεφθεί την Ελλάδα. Μετά το θάνατο του η περιουσία του εξανεμίστηκε από τους επιγόνους του και δη τους γαμπρούς του και συγκεκριμένα τους Γρηγόριο Υψηλάντη και Δούκα Ντε Κάστρις που είχαν παντρευτεί τις κόρες του Ελένη και Ιφηγένια αντίστοιχα, οι οποίοι ήταν εθισμένοι στη χαρτοπαιξία.


Με μια ματιά…

1764: Ο Έντουαρντ Γκίμπον παρατηρεί μία ομάδα μοναχών να τραγουδάει στον ερειπωμένο ναό του Δία στη Ρώμη, γεγονός που τον εμπνέει να αρχίσει το έργο του «Η Ιστορία της Παρακμής και της Πτώσης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας».

1815: Ο Ναπολέων Α΄ της Γαλλίας φτάνει εξόριστος στη νήσο της Αγίας Ελένης στον Ατλαντικό Ωκεανό.

1888: Ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης ταχυδρομεί το γράμμα «από την Κόλαση».

1894: Ο Άλφρεντ Ντρέιφους συλλαμβάνεται για προδοσία.

1933: 26 άτομα πεθαίνουν από τη βύθιση του ελληνικού φορτηγού «Αννούλα» εξαιτίας κυκλώνα.

1944: Το Σύνταγμα Ξηροβουνίου ΕΔΕΣ με Οπλαρχηγό τον Αλέξανδρο Παπαδόπουλο απελευθερώνει τα Ιωάννινα επισφραγίζοντας συμβολικά την λήξη της κατοχικής περιόδου στην Ήπειρο.

1944: Αγγλικά στρατεύματα υπό το Στρατηγό Ρόναλντ Σκόμπι αποβιβάζονται στην Ελλάδα. Διαδηλώσεις δεξιών πολιτών δέχονται προπηλακισμούς από μέλη του ΕΑΜ, ενώ αριστερές διαδηλώσεις θα χτυπηθούν ένοπλα, από τα πυρά σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά μέλη εαμικών οργανώσεων και τραυματίστηκαν 82.

1950: Με την έγκριση του ΟΗΕ, η Νότια Κορέα εισβάλλει στη Βόρεια Κορέα και καταλαμβάνει την Πιονγιάνγκ.

1954: Επανδρώνεται στο Ηράκλειο η πρώτη σε ελληνικό έδαφος βάση των ΗΠΑ.

1991: Η Βοσνία Ερζεγοβίνη ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβία.

1993: Το Νόμπελ Ειρήνης μοιράζονται οι Νοτιοαφρικανοί Φρ. Ντε Κλερκ και Νέλσον Μαντέλα.

1995: Επανεκλέγεται Πρόεδρος του Ιράκ ο Σαντάμ Χουσεΐν, με ποσοστό 99,96%.

1997: Εκτοξεύεται στο Διάστημα το αμερικανικό διαστημικό όχημα Κασίνι, που σε διάστημα 7 ετών θα φτάσει τον Κρόνο.

1999: Βρίσκεται στη Γερμανία η αυθεντική λίστα του Σίντλερ με 1.200 ονόματα Εβραίων που σώθηκαν από το Ολοκαύτωμα.

2003: Ο Βασίλης Χατζηπαναγής βγήκε πρώτος στην ψηφοφορία της EΠO, για την ανάδειξη του καλύτερου Έλληνα ποδοσφαιριστή των τελευταίων πενήντα χρόνων.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110