Το τέλος του Τσε Γκεβάρα
Στις 9 Οκτωβρίου 1967 ο Τσε Γκεβάρα έπεσε νεκρός, ύστερα από τα πυρά του βολιβιανού στρατού, σε ηλικία 39 ετών.
Ο Αργεντινός, μετά τις σπουδές Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες, ξεκίνησε να ασχολείται με αριστερές οργανώσεις. Στα μέσα της δεκαετίας του 1950 ο Γκεβάρα συναντήθηκε με τον Φιντέλ Κάστρο και την ομάδα των εξόριστων επαναστατών στο Μεξικό. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάληψη της εξουσίας του Κάστρο από τον Κουβανό δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα το 1959 και αργότερα υπηρέτησε ως το δεξί χέρι του Κάστρο και υπουργός Βιομηχανίας.
Αντιτάχθηκε σθεναρά στην κυριαρχία των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική και τάχθηκε υπέρ των αγροτών που επαναστατούσαν για την καταπολέμηση της κοινωνικής αδικίας. Το 1965 παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του στην Κούβα, με σκοπό να αφοσιωθεί στα κινήματα της Λατινικής Αμερικής.
Βολιβιανοί στρατιώτες, με την υποστήριξη της CIA, εντόπισαν μετά από πληροφορίες χωρικών τον Τσε Γκεβάρα στις 8 Οκτωβρίου στην τοποθεσία Κεμπράδα Ντελ Ιούρο, εκεί όπου δόθηκε μεγάλη μάχη, με πάνω από 17 συντρόφους του να χάνουν τη ζωή τους. Στη συνέχεια ο Αργεντινός συνελήφθη και μεταφέρθηκε στην αίθουσα ενός εγκαταλελειμμένου σχολείου στο χωριό Λα Χιγκέρα.
Η διαταγή του δικτάτορα Μπαριέντος ήταν να σκοτωθεί ο Τσε Γκεβάρα. Ο άνθρωπος, ο οποίος έφερε εις πέρας την αποστολή, ήταν ο λοχίας Μάριο Τεράν. Ο Τσε Γκεβάρα, όταν αντιλήφθηκε τι επρόκειτο να συμβεί, φώναξε: «Πυροβολήστε με, δειλοί. Θα σκοτώσετε μόνο έναν άνθρωπο, όχι τις ιδέες μου».
Το απόγευμα της 9ης Οκτωβρίου το σώμα του Τσε μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στη νοτιοανατολική Βολιβία. Εκεί τον περίμεναν περισσότεροι από 10.000 κάτοικοι της πόλης Βαγεγκράντε. Οι Βολιβιανοί στρατιώτες προσπάθησαν να κρατήσουν μακριά το πλήθος, αλλά, μόλις το ελικόπτερο προσγειώθηκε, έχασαν τον έλεγχο. Ακόμη και οι ίδιοι έτρεξαν να δουν τον νεκρό. Ένας στρατιωτικός γιατρός τού ακρωτηρίασε τα δύο χέρια ως αποδεικτικό στοιχείο και στη συνέχεια το υπόλοιπο της σορού του ετάφη σε άγνωστο σημείο.
Ο τάφος του αποκαλύφθηκε το 1997 κοντά στο αεροδρόμιο του Βαγεγκράντε από μια ομάδα Κουβανών ιατροδικαστών. Τα οστά του μεταφέρθηκαν στην Κούβα και ετάφη στο Μαυσωλείο της Σάντα Κλάρα. Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος Φιντέλ Κάστρο και χιλιάδες Κουβανοί.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1831: Σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο, δολοφονείται ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος κυβερνήτης της ανεξάρτητης Ελλάδας. Τον πυροβόλησαν και τον μαχαίρωσαν θανάσιμα καθώς πήγαινε να παρακολουθήσει την κυριακάτικη θεία λειτουργία στον Άγιο Σπυρίδωνα του Ναυπλίου.
1912: Ο ελληνικός στόλος, υπό τον ναύαρχο Κουντουριώτη, καταλαμβάνει τη Λήμνο (Α' Βαλκανικός Πόλεμος).
1944: Γερμανικό αεροπλάνο βομβαρδίζει το αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα στην Αθήνα, τρεις ημέρες προτού εγκαταλείψουν την πόλη οι ναζί. Έξι νεκροί και είκοσι τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός. Οκτώ σπίτια καταρρέουν.
1975: Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στον Σοβιετικό πυρηνικό επιστήμονα Αντρέι Ζαχάροφ. Θα το παραλάβει η σύζυγός του, Γέλενα Μπονέρ, καθώς στον ίδιο δεν επετράπη η έξοδος από τη χώρα.
1981: Καταργείται η θανατική ποινή στη Γαλλία.
1981: Πεθαίνει σε ηλικία 67 ετών από την καρδιά του ο Φράντισεκ Φάντροκ, πρώην προπονητής της ΑΕΚ, τέσσερα χρόνια μετά την απόλυσή του (7/10/1977) από τον Λουκά Μπάρλο. Ο Φάντροκ είχε γεννηθεί στην Τσεχία το 1914, αλλά σε ηλικία 35 χρόνων μετακόμισε στην Ολλανδία.
1993: 142 νεκροί στη Ρωσία, οι περισσότεροι άμαχοι πολίτες. Αυτός είναι ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων από τα αιματηρά επεισόδια της Μόσχας, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάληψης του Κοινοβουλίου από τον στρατό.
1999: Πραγματοποιείται ο πρώτος επαγγελματικός αγώνας πυγμαχίας ανάμεσα σε άνδρα και γυναίκα στο Σιάτλ μπροστά σε 2.768 θεατές. Αντίπαλοι στην κατηγορία των 56 κιλών είναι η Mάργκαρετ Mακ Γκρέγκορ και ο Λόι Τσόου. Nικήτρια η Mακ Γκρέγκορ με 40-36 σε 4 γύρους των 2 λεπτών.
2011: Ο 23χρονος Αμερικανός μπασκετμπολίστας Τσόσνι Χάρντι, απόφοιτος του Σέικρεντ Χαρτ του Κονέκτικατ, που αγωνιζόταν στη CSS Γκιούργκιου, αφήνει την τελευταία του πνοή μετά από λεπτή χειρουργική επέμβαση. Ο Χάρντι υπέστη βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μετά από επίθεση που δέχτηκε σε κλαμπ της Ρουμανίας, όπου βρέθηκε για να πανηγυρίσει μαζί με συμπαίκτες του τη νίκη της ομάδας τους επί της Ντιναμό Βουκουρεστίου.
2018: Πεθαίνει ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος, κυβερνήτης του περιπολικού σκάφους ΠΛΣ 602 στη Μυτιλήνη, που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων διάσωσης προσφύγων και μεταναστών, περισυλλέγοντας χιλιάδες ανθρώπους στο Αιγαίο. Για τη δράση του είχε τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών και την ελληνική πολιτεία. Το ντοκιμαντέρ «4.1 miles» στο οποίο «πρωταγωνίστησε» είχε διεκδικήσει το χρυσό αγαλματίδιο των Όσκαρ.