Στον αστερισμό του «Calciopoli»

Σοκ προκάλεσε σε ολόκληρη την Ιταλία στις 14 Ιουλίου 2006 το σκάνδαλο με στημένα παιχνίδια στη χώρα, που έμεινε γνωστό ως «Calciopoli».

Στον αστερισμό του «Calciopoli»

Και όλα αυτά λίγες μόλις ημέρες μετά τον θρίαμβο της εθνικής ομάδας με την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στον τελικό κόντρα στη Γαλλία στο Βερολίνο. Ήταν η μέρα που οι εισαγγελείς της Ιταλίας ανακοίνωναν την πρωτόδικη απόφαση με βαριές «καμπάνες», μεταξύ των οποίων και τον υποβιβασμό των Γιουβέντους, Φιορεντίνα και Λάτσιο.

Το σκάνδαλο ουσιαστικά είχε έρθει στο φως αρκετούς μήνες νωρίτερα από την ιταλική αστυνομία, που για ένα διάστημα είχε αναλάβει να παρακολουθεί και να απομαγνητοφωνεί τηλεφωνικές συνομιλίες συγκεκριμένων ανθρώπων που εμπλέκονταν στο ιταλικό ποδόσφαιρο. Κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας αποκαλύφθηκε ένα τεράστιο σύστημα διασυνδέσεων μεταξύ παραγόντων ομάδων, αρχιδιαιτητών και ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών, με τον γενικό διευθυντή της Γιουβέντους, Λουτσιάνο Μότζι, να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο σύστημα.

Από τις εφέσεις που ακολούθησαν και τις τελικές τιμωρίες των ομάδων κερδισμένες βγήκαν Λάτσιο και Φιορεντίνα, καθώς κατάφεραν να μείνουν στη Σέριε Α. Οι «λατσιάλι» έμειναν εκτός Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, καθώς τους αφαιρέθηκαν 30 βαθμοί από το πρωτάθλημα 2005-06 και ξεκίνησαν τη νέα σεζόν (2006-07) με -3 βαθμούς, ενώ οι «βιόλα» παρέμειναν στην κατηγορία αλλά ξεκίνησαν με -15 βαθμούς.

Η Μίλαν έχασε το δικαίωμα να συμμετάσχει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και έδωσε προκριματικά, ενώ επίσης της αφαιρέθηκαν 30 βαθμοί από το προηγούμενο πρωτάθλημα και 8 από το νέο. Τέλος, στις κατηγορίες τους παρέμειναν Ρετζίνα (Σέριε Α) και Αρέτσο (Σέριε Β), αλλά κι αυτές ξεκίνησαν τη νέα περίοδο με αφαίρεση βαθμών (-11 και -6 αντίστοιχα).

Όσο για τη Γιουβέντους; Τιμωρήθηκε με υποβιβασμό στη Σέριε B και ξεκίνησε το πρωτάθλημα του 2006-07 με -9 βαθμούς. Ο Λουτσιάνο Μότζι, που εκείνη την περίοδο είχε κατηγορηθεί για δωροδοκία και απόπειρα χρηματισμού σε διαιτητές που διηύθυναν παιχνίδια της Γιουβέντους και του απαγορεύτηκε ισόβια η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο, αναφέρθηκε στο σκάνδαλο 15 χρόνια αργότερα (το 2021) και είπε: «Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο ήμουν ντροπιασμένος και αποφάσισα να επιστρέψω στο σπίτι μου. Εκείνη η Γιουβέντους ήταν δικό μου δημιούργημα και σκέφτηκα πολλά πράγματα όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, συμπεριλαμβανομένης της αυτοκτονίας. Στη χειρότερη στιγμή της ζωής μου ένιωσα μια εσωτερική δύναμη μέσα μου που μου έλεγε: πρέπει να παλέψεις, πρέπει να δείξεις στον κόσμο ότι όλα όσα ειπώθηκαν ήταν ψέματα. Ποτέ δεν ζητήσαμε τίποτα από κανέναν για να κερδίσουμε παιχνίδια, ήταν όλα από εμάς».

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…
1099: Κατά τη διάρκεια της Α’ Σταυροφορίας, οι στρατιές των Ευρωπαίων χριστιανών πολεμιστών εισβάλλουν στην οχυρωμένη Ιερουσαλήμ και αρχίζουν τις σφαγές των μουσουλμάνων κατοίκων της.
1789: Πέφτει η Βαστίλη, σηματοδοτώντας την έναρξη της Γαλλικής Επανάστασης (εθνική εορτή της Γαλλίας).
1795: Η «Μασσαλιώτιδα» υιοθετείται και επισήμως ως ο εθνικός ύμνος της Γαλλίας. Γράφτηκε το 1792 από τον Ρουζέ ντε Λιλ.
1952: Ξεκινούν οι 15οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ελσίνκι και ολοκληρώνονται στις 3 Αυγούστου. Λαμβάνουν μέρος 4.407 αθλητές και 518 αθλήτριες από 69 χώρες σε 17 αθλήματα. Για πρώτη φορά παίρνει μέρος η Σοβιετική Ένωση, η οποία όμως αρνείται τη διέλευση της φλόγας από τα εδάφη της. Για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο εμφανίζεται η Γερμανία. Οι αγώνες ονομάζονται «Ολυμπιακοί του Εμίλ Ζάτοπεκ», μια και ο Ζάτοπεκ και η γυναίκα του, Ντάνα, κερδίζουν τέσσερα χρυσά μετάλλια. Η ελληνική ομάδα μπάσκετ εμφανίζεται για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες με ήττα στο Ελσίνκι από την Ουγγαρία με 38-75.
1992: Ο Νίκος Γκάλης μετακομίζει στον Παναθηναϊκό, στη μεγαλύτερη μεταγραφή στον χώρο του μπάσκετ, η οποία θα κοστίσει συνολικά 1 δισ. δραχμές στους αδελφούς Παύλο και Θανάση Γιαννακόπουλο, που επιθυμούν να μεταμορφώσουν τον Παναθηναϊκό σε πρώτη ευρωπαϊκή δύναμη.
2001: Η ΔΟΕ αναθέτει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 στο Πεκίνο. Είναι η πρώτη φορά που η Κίνα θα διοργανώσει τους Αγώνες.
2022: Ο Τζιμ Θορπ, ολυμπιονίκης στο πένταθλο και στο δέκαθλο το 1912 στη Στοκχόλμη, υποχρεώθηκε να επιστρέψει τα μετάλλια καθώς θεωρήθηκε επαγγελματίας, παραβιάζοντας τους κανόνες ερασιτεχνισμού της εποχής, όταν έπαιξε αμερικάνικο ποδόσφαιρο με την ομάδα του κολεγίου του, με αμοιβή 2 δολαρίων ανά αγώνα και 35 δολαρίων την εβδομάδα. Χρειάστηκε να περάσουν 110 χρόνια για να αποκατασταθεί από τη ΔΟΕ πλήρως η αδικία, αναγνωρίζοντάς τον ως τον μόνο ολυμπιονίκη των δύο αγωνισμάτων.
2023: Το χάλκινο μετάλλιο στα 800 μ., και πρώτο μετάλλιο της χώρας στα χρονικά του αγωνίσματος, κατακτά η Γεωργία Δεσπολλάρη με χρόνο 2.04.14 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23 στο Έσπο της Φινλανδίας.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110