Κι όμως, οι Παριζιάνοι μισούσαν τον Πύργο του Άιφελ
Σαν σήμερα, στις 31 Μαρτίου του 1889, γίνονται τα εγκαίνια του Πύργου του Άιφελ στο Παρίσι.
Στις 31 Μαρτίου του 1889 ο Πύργος του Άιφελ εγκαινιάστηκε στο Παρίσι, σε μια τελετή με τον σχεδιαστή του, Γκουστάβ Άιφελ, να έχει τον κεντρικό ρόλο. Στην τελετή παρευρέθηκαν ο τότε πρωθυπουργός της Γαλλίας, Πιέρ Τιράρ, καθώς και άλλοι επίσημοι, μαζί με περίπου 200 εργάτες που είχαν συμμετάσχει στην κατασκευή του πύργου. Το σχέδιο του Άιφελ για την κατασκευή του περίφημου Πύργου επιλέχθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση ανάμεσα σε περίπου 100 προτάσεις, οι οποίες κατατέθηκαν στο πλαίσιο διαγωνισμού για τον σχεδιασμό ενός μνημείου που θα κατασκευαζόταν στο Champ-de-Mars, στο κέντρο της πόλης του Παρισιού, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γαλλική Επανάσταση.
Κι όμως, όταν φτιάχτηκε, ο Πύργος του Άιφελ δέχθηκε πολλά επικριτικά σχόλια, κυρίως από το τον καλλιτεχνικό κόσμο της γαλλικής πρωτεύουσας. Πολλοί Παριζιάνοι ούτε λίγο ούτε πολύ απαιτούσαν την κατεδάφισή του, χαρακτηρίζοντάς τον από ασταθή ως αντιαισθητικό. Οι καθημερινές εφημερίδες γέμισαν με οργισμένες επιστολές από την καλλιτεχνική κοινότητα του Παρισιού. Ο μυθιστοριογράφος Γκυ ντε Μοπασάν λέγεται ότι έτρωγε το μεσημεριανό του γεύμα στο εστιατόριο του Πύργου κάθε μέρα. Όταν τον ρώτησαν γιατί, απάντησε ότι ήταν το μοναδικό μέρος στο Παρίσι από όπου κάποιος δεν μπορούσε να δει τον Πύργο (!), ενώ, ο ποιητής Πολ Βερλαίν άλλαζε δρόμο για να μην τον βλέπει.
Ολυμπιακός: Κινήσεις επίθεσης από την αρχή χωρίς τέλος
Σήμερα ο Πύργος προκαλεί τον θαυμασμό όλων, ως ένα εντυπωσιακό κομμάτι της διαρθρωτικής τέχνης, ενώ πέρα από αρχιτεκτονικό αριστούργημα θεωρείται δικαίως και ένα τεχνολογικό θαύμα. Για την κατασκευή του συνεργάστηκαν 300 εργάτες, ενώ χρησιμοποιήθηκαν 18.038 κομμάτια σφυρηλατημένου σιδήρου και 2,5 εκατομμύρια βίδες και μπουλόνια. Κατά την κατασκευή του, ο Πύργος του Άιφελ ήταν ο υψηλότερος πύργος στον κόσμο, ωστόσο το 1930 έχασε αυτήν τη θέση από το Chrysler Building της Νέας Υόρκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν οι πρώτοι επισκέπτες εισήλθαν στο κτίριο στις 6 Μαΐου του 1889, τα ασανσέρ δεν λειτουργούσαν ακόμα. Ως συνέπεια, οι 30.000 επισκέπτες όφειλαν να ανέβουν τα 1.710 σκαλοπάτια για να φτάσουν στην κορυφή!
Ο δε Γκουστάβ Άιφελ, δήλωσε κάποτε: «Θα έπρεπε να ζηλεύω τον Πύργο. Είναι πολύ πιο διάσημος από εμένα. Ο κόσμος μοιάζει να πιστεύει ότι είναι το μοναδικό μου έργο, παρότι έχω κάνει άλλα πράγματα, τελικά». Ο Άιφελ, ο οποίος πριν από την κατασκευή του Πύργου είχε ήδη αποκτήσει φήμη για το έργο του πάνω στον σκελετό του Άγαλματος της Ελευθερίας, που είχε προσφάτως ολοκληρωθεί στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, στην πραγματικότητα δεν αποτελεί τον δημιουργό του συγκεκριμένου έργου. Πείστηκε για το σχέδιο των δύο κύριων μηχανικών του, Μορίς Κεσλέν και Εμίλ Νουγκέρ, μόνο μετά τις αλλαγές που εισήγαγε ο Στεφέν Σοβέστρ, αποκτώντας έτσι τα δικαιώματα της πατέντας.
Με μια ματιά…
1492: Οι βασιλείς της Ισπανίας Φερδινάνδος και Ισαβέλλα εκδίδουν το διάταγμα της Αλάμπρας, με το οποίο διατάσσονται οι 150.000 Εβραίοι που ζουν στη χώρα, είτε να μεταστραφούν στον Χριστιανισμό, είτε να εγκαταλείψουν την Ισπανία.
1596: Γεννήθηκε ο Γάλλος φιλόσοφος και μαθηματικός Ρενέ Ντεκάρτ, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Καρτέσιος, ο οποίος έμεινε στην ιστορία και για τη ρήση του «σκέφτομαι, άρα υπάρχω».
1727: Πέθανε ο Άγγλος φυσικός, μαθηματικός και αστρονόμος Άιζακ Νιούτον (Ισαάκ Νεύτωνας).
1776: Η Άμπιγκεϊλ Άνταμς αιτήθηκε με επιστολή της στο Κονγκρέσο των ΗΠΑ να μεριμνήσει για τα δικαιώματα των γυναικών. Το αίτημά της αγνοείται.
1821: Ο Αθανάσιος Διάκος υψώνει τη σημαία της Επανάστασης στη Λιβαδειά.
1947: Η Στρατιωτική Διοίκηση Δωδεκανήσων παραδίδεται από τους Βρετανούς στον αντιναύαρχο Περικλή Ιωαννίδη. Αρχίζει η μεταβατική περίοδος ενσωμάτωσης στην Ελλάδα.
1980: Πεθαίνει ο Τζέσε Όουενς, ο αφροαμερικανός αθλητής του στίβου που κέρδισε 4 χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου και γελοιοποίησε τις θεωρίες του Αδόλφου Χίτλερ περί άρειας φυλής.
1982: Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου κερδίζει το Όσκαρ για τη μουσική επένδυση του φιλμ «Δρόμοι της Φωτιάς», που αναφέρεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 1924.
2008: Ο Αμερικανός -με γαλλική καταγωγή- σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου και σύζυγος της Μελίνας Μερκούρη, Ζιλ Ντασέν, άφησε την τελευταία του πνοή πλήρης ημερών σε ηλικία 97 ετών.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ