Το Δόγμα Μονρόε

Στις 2 Δεκεμβρίου του 1823 ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζέιμς Μονρόε διακήρυξε απευθυνόμενος στο Κογκρέσο ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν στις ευρωπαϊκές δυνάμεις να αναμειχθούν στις υποθέσεις του δυτικού ημισφαιρίου και συγκεκριμένα σε Βόρεια και Νότια Αμερική.

Το Δόγμα Μονρόε

Προειδοποίησε, επίσης, τους Ευρωπαίους να μην προσπαθήσουν να εγκαταστήσουν μοναρχικά καθεστώτα στα νέα κράτη της αμερικανικής ηπείρου, τα οποία είχαν αποκτήσει την ανεξαρτησία τους κυρίως από την Ισπανία.

Η διακήρυξη αυτή του Αμερικανού Προέδρου έμεινε γνωστή στη διπλωματική Ιστορία ως Δόγμα Μονρόε και αποτελεί έκτοτε έναν από τους πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Ήταν η πρώτη μεγάλη προειδοποίηση προς τη διεθνή κοινότητα ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αποτελέσουν «ουρά» των ευρωπαϊκών δυνάμεων, αλλά θα ασκήσουν τη δική τους αυτόνομη εξωτερική πολιτική που θα εξυπηρετεί τα εθνικά τους συμφέροντα.

Από την εποχή που διατυπώθηκε ως τις μέρες μας, το Δόγμα Μονρόε προσαρμόστηκε κατά καιρούς στα εκάστοτε συμφέροντα των ΗΠΑ. Το 1840 οι ΗΠΑ διά των Προέδρων Τάιλερ και Πολκ χρησιμοποίησαν το δόγμα για να δικαιολογήσουν την επέκτασή τους προς δυσμάς και προς νότο.

Στη σύγχρονη εποχή, και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το Δόγμα Μονρόε χρησιμοποιήθηκε ως διπλωματικό εργαλείο για την αποτροπή επέκτασης της Σοβιετικής Ένωσης στην αμερικανική ήπειρο. Αφορμή στάθηκε η κουβανική επανάσταση του 1959 που έφερε στην εξουσία τον Φιντέλ Κάστρο, ένα κομμουνιστικό καθεστώς υποστηριζόμενο από τη Μόσχα στο μαλακό υπογάστριο των ΗΠΑ.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1805: Ο Ναπολέων Βοναπάρτης νικά στη Μάχη του Αούστερλιτς τις ενωμένες δυνάμεις των Αυστριακών και των Ρώσων.

1824: Οι Κυβερνητικοί του Κουντουριώτη καταλαμβάνουν την Τριπολιτσά, έδρα των Αντικυβερνητικών του Κολοκοτρώνη, κατά τις εμφύλιες συγκρούσεις στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.

1923: Γεννιέται η Μαρία Κάλλας, Ελληνίδα κορυφαία λυρική καλλιτέχνιδα.

1941: Η πείνα θερίζει στην κατοχική Ελλάδα και σε συνδυασμό με τις πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες προκαλεί χιλιάδες θύματα ανάμεσα στον αστικό, κυρίως, πληθυσμό της χώρας. Μέχρι τα μέσα του 1942 οι νεκροί θα φτάσουν τις 200.000.

1947: Ταραχές ξεσπούν στην Ιερουσαλήμ, μετά την απόφαση του ΟΗΕ να διαχωρίσει την Παλαιστίνη σε δύο κράτη (Εβραϊκό και Παλαιστινιακό).

1956: Ο Φιντέλ Κάστρο, ο Τσε Γκεβάρα και 80 μέλη του Κινήματος της 26ης Ιουλίου αποβιβάζονται στις ακτές της Κούβας με το πλοίο «Γκράνμα» για να ξεκινήσουν την Επανάσταση.

1971: Έξι κρατίδια του Περσικού Κόλπου ενώνονται και ιδρύουν το κράτος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Πρόκειται για τα Ντουμπάι, Άμπου Ντάμπι, Σαρζάχ, Φουτζάιρα, Αϊμάν και Ουμ αλ Κουάιν, τα οποία έως τότε συνδέονταν με τη Μεγάλη Βρετανία με διμερή σύμφωνα προστασίας που είχαν συνάψει την περίοδο 1820-92. Ένα έβδομο εμιράτο, το Ρας αλ Κάιμα, εντάχθηκε στο νέο κράτος στις 10 Φεβρουάριου 1972.

1979: Ο Άρης κερδίζει 79-78 τον Ηρακλή και ο Νίκος Γκάλης αγωνίζεται για πρώτη φορά σε ελληνικό έδαφος. Φορά τη φανέλα με το νούμερο 7 και σημειώνει 30 πόντους.

1993: Δολοφονείται ο πλέον διαβόητος έμπορος ναρκωτικών, Πάμπλο Εσκομπάρ. Ο Πάμπλο δέχτηκε πυροβολισμούς στο πόδι και στον κορμό και έναν μοιραίο μέσα από το αυτί. Ήταν παντρεμένος με τη Μαρία Βικτόρια, την οποία νυμφεύτηκε όταν εκείνη ήταν μόλις 15 χρόνων και αυτός 26. Είχε δύο παιδιά, τον Χουάν Πάμπλο και τη Μανουέλα.

1994: Βυθίζεται στη Σομαλία το πλοίο «Ακίλε Λάουρο».

2007: Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών ο Βρετανός ποδοσφαιριστής και προπονητής Λες Σάνον.

2019: Καθιέρωση του Τροπαίου Γιασίν από το «France Football».

2020: Η 36χρονη Γαλλίδα διαιτήτρια Στεφανί Φραπάρ γίνεται η πρώτη γυναίκα που διευθύνει αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ, το Γιουβέντους - Ντιναμό Κιέβου (3-0). Στον αγώνα αυτόν ο Κριστιάνο Ρονάλντο σημειώνει ένα γκολ και φτάνει τα 750 γκολ στην καριέρα του.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110