Η τραγωδία στον Γοργοπόταμο το 1964

Στις 29 Νοεμβρίου 1964 χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στον Γοργοπόταμο για να τιμήσουν την 22η επέτειο από την ανατίναξη της ιστορικής γέφυρας, που αποτέλεσε μία από τις κορυφαίες αντιστασιακές πράξεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν η πρώτη φορά που εορτασμός διοργανώθηκε από το επίσημο ελληνικό κράτος.

Η τραγωδία στον Γοργοπόταμο το 1964

Η τελετή στον Γοργοπόταμο κυλούσε ομαλά, μέχρι του σημείου που πολλοί από τους παρευρισκόμενους άρχισαν να διαμαρτύρονται, επειδή δεν επετράπη στις αντιστασιακές οργανώσεις να καταθέσουν στεφάνια. Στη συνέχεια το πλήθος, που προερχόταν κυρίως από την Αριστερά, αποδοκίμασε την κυβερνητική αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Μιχάλη Παπακωνσταντίνου. Ακολούθησε πανδαιμόνιο, διακοπή της τελετής και αποχώρηση των επισήμων.

Ήταν 1:22 μετά το μεσημέρι όταν ακούστηκε μια ισχυρότατη έκρηξη στον χώρο του συγκεντρωμένου πλήθους, που σκόρπισε τον θάνατο και τον πανικό. Κάποιος είχε πατήσει μια νάρκη κατά προσωπικού, με αποτέλεσμα 13 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους (Γεώργιος Γιαννακούλης, Νικόλαος Δασόπουλος, Κωνσταντίνος Κανιούρας, Χρήστος Κεστίνης, Κωνσταντίνος Λεμπέσης, Κική Λιακοπούλου, Κωνσταντίνα Μπότη, Δημήτριος Μυλωνάς, Ηρωδιών Παπαζαχαρίου, Απόστολος Πολύμερος, Ασημούλα Ραχιώτη, Κωνσταντίνος Τσαρουχάς, Δήμος Τσιντικίδης) και πάνω από 45 να τραυματιστούν.

Στην αρχή δημιουργήθηκε σύγχυση και κάποιοι από το πλήθος νόμισαν ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί. Στράφηκαν με άγριες διαθέσεις κατά των ανδρών της Χωροφυλακής, νομίζοντας ότι αυτοί πυροβόλησαν. Τελικά, επικράτησε σύνεση και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Το τραγικό γεγονός αποδόθηκε αμέσως από την Αριστερά σε σαμποτάζ ακροδεξιών κύκλων ή επιχείρηση οργανωμένη από τις αμερικανικές υπηρεσίες. Τις επόμενες μέρες επικράτησε μεγάλη ένταση. Το επίσημο πόρισμα από τις έρευνες που ακολούθησαν υιοθέτησε την εκδοχή του ατυχήματος από παλιά νάρκη που είχε τοποθετηθεί εκεί το 1947 και δεν είχε περισυλλεγεί κατά την εκκαθάριση της περιοχής δέκα χρόνια αργότερα.

Από τα επεισόδια κατά των αστυνομικών που ακολούθησαν την έκρηξη συνελήφθησαν 18 άτομα, ανάμεσά τους ο στρατηγός Αυγερόπουλος του ΕΛΑΣ και ο στρατηγός Κοσίντας του ΕΔΕΣ. Αρκετοί από τους κατηγορουμένους προφυλακίστηκαν μέχρι την έναρξη της δίκης, που άρχισε στη Λαμία στις 26 Μαΐου 1965. Το δικαστήριο εξέδωσε την ετυμηγορία του στις 17 Ιουνίου και καταδίκασε τους 12 σε ποινές φυλακίσεως έως τρία χρόνια και αθώωσε τους έξι. Οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

1812: Τελειώνει στη Ρωσία η μάχη της Μπερεζίνα, που ξεκίνησε στις 26 του μήνα, με πανωλεθρία των Γάλλων εισβολέων του Ναπολέοντα.

1822: Ο Στάικος Σταϊκόπουλος κυριεύει το φρούριο του Παλαμιδίου από τους Οθωμανούς Τούρκους.

1861: Γεννιέται ο συνθέτης Σπυρίδων Σαμάρας, που συνέθεσε τον ολυμπιακό ύμνο.

1899: Ο Ελβετός επιχειρηματίας Χανς Γκάμπερ ιδρύει την ποδοσφαιρική ομάδα της Μπαρτσελόνα.

1908: Το πρώτο ποδοσφαιρικό σωματείο της Θεσσαλονίκης, ο Ηρακλής, ιδρύεται σε γενική συνέλευση με πρώτο όνομα το Μακεδονικός Γυμναστικός Σύλλογος.

1912: Αρχίζουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις για την κατάληψη των Ιωαννίνων, κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου. Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει τις οχυρωμένες θέσεις Μεγάλο και Μικρό Μπισδούνι και Πεστά.

1924: Πεθαίνει ο μεγάλος Ιταλός συνθέτης Τζάκομο Πουτσίνι.

1967: Πιπινέλης και Τσαγλαγιαγκίλ συμφωνούν στην απόσυρση της Ελληνικής Μεραρχίας από την Κύπρο, μετά τα γεγονότα στην Κοφίνου. Την ίδια ώρα, πολεμικά αεροπλάνα της Τουρκίας υπερίπτανται πάνω από τη Λευκωσία και το Προεδρικό Μέγαρο, όπου συσκέπτονται ο Σάιρους Βανς με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

1970: Πανδαιμόνιο δημιουργείται στην πλατεία Συντάγματος, ενόψει της πρώτης προβολής της ταινίας «Γούντστοκ» στον κινηματογράφο «Παλλάς» της οδού Βουκουρεστίου. Πάνω από 3.000 νεαροί προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο εισιτήριο, ενώ σκηνές υστερίας εξελίσσονται κατά τη διάρκεια της προβολής μέσα στην κινηματογραφική αίθουσα. Ακολουθεί επέμβαση της αστυνομίας με 13 συλλήψεις.

1970: Ο Εθνικός νικά τον Ολυμπιακό με 1-0 στο 89’ στο Στάδιο Καραϊσκάκη με γκολ του Νίκου Σιδέρη, ανιψιού του Γιώργου. Είναι η σεζόν κατά την οποία ο Ολυμπιακός θα σημειώσει 10 ήττες και θα τερματίσει έβδομος στη βαθμολογία, αλλά θα κερδίσει τον εφοπλιστή Νίκο Γουλανδρή, ο οποίος θα παραμείνει πρόεδρος μέχρι τα Χριστούγεννα του 1974.

1987: Ο Ηρακλής σημειώνει τη μοναδική νίκη του εκτός έδρας επί του Ολυμπιακού όταν τον κερδίζει με σκορ 1-2 (Ηλιάδης – Χατζηπαναγής , Χαρδαλιάς) στο Ολυμπιακό Στάδιο.

2001: Πεθαίνει ο Τζορτζ Χάρισον, Βρετανός κιθαρίστας και συνθέτης, ένας από τους τέσσερις Beatles.

2016: 71 νεκροί και 6 μόλις επιζώντες είναι ο τραγικός απολογισμός της συντριβής του αεροσκάφους της πτήσης τσάρτερ CP-2933 στην περιοχή του Μεντεγίν που μετέφερε την αποστολή της βραζιλιάνικης ομάδας Σαπεκοένσε στην Κολομβία για τον πρώτο τελικό του Κόπα Σουνταμερικάνα με την Ατλέτικο Νασιονάλ.

2020: Ο πρώην διεθνής μέσος της Σενεγάλης και της ΑΕΚ, Πάπα Μπούμπα Ντιόπ, πεθαίνει σε ηλικία 42 ετών μετά από μάχη με ανίατη ασθένεια.