Παρασκευή και 13 του 1307

Με εντολή του Γάλλου βασιλιά Φιλίππου του Ωραίου, συλλαμβάνονται ο Μέγας Διδάσκαλος και χιλιάδες μέλη του Τάγματος των Ναϊτών.

Παρασκευή και 13 του 1307

Υποβάλλονται σε βασανιστήρια και «ομολογούν» ότι είναι αιρετικοί, ενώ λίγους μήνες αργότερα θα καούν στην πυρά. Ήταν Παρασκευή και 13, όπως και σήμερα, και από τότε αυτή η μέρα θεωρείται ότι φέρνει γρουσουζιά. Η πρόληψη αυτή διαδόθηκε στις αγγλόφωνες χώρες τον 19ο αιώνα και πέρασε και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου μέσω της ταινίας τρόμου «Παρασκευή και 13» (1980). Για την προέλευσή της έχουν εκφραστεί ποικίλες θεωρίες, πέρα από την εξολόθρευση του Τάγματος των Ναϊτών από τον στρατό του βασιλιά Φιλίππου της Γαλλίας.

Συγκεκριμένα ότι ήταν Παρασκευή όταν η Εύα έδωσε στον Αδάμ τον απαγορευμένο καρπό, με αποτέλεσμα να εκδιωχθούν και οι δύο από τον Παράδεισο. Επίσης, ότι Παρασκευή έγινε η μεγάλη πλημμύρα της Βίβλου και Παρασκευή σταυρώθηκε ο Χριστός. Το 13 είναι ο κατεξοχήν κακότυχος αριθμός, που σπάει την αρμονία του 12 (12 Θεοί του Ολύμπου, 12 άθλοι του Ηρακλή, 12 φυλές του Ισραήλ, 12 μαθητές του Χριστού, 12 Ιμάμηδες κ.λπ.).

Με την προσθήκη του αριθμού «ένα» σχηματίζεται η αρχή ενός νέου κύκλου. Το άγνωστο, που αντιπροσωπεύει ο αριθμός 13, προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους κι έτσι άρχισαν να το συνδέουν με ατυχή γεγονότα. Στην Πληροφορική υπάρχει ένας ιός με το όνομα «Παρασκευή και 13» (Friday 13th), που δημιουργήθηκε στο Ισραήλ το 1988. Ενεργοποιείται όταν το ημερολόγιο του υπολογιστή δείξει Παρασκευή και 13, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της λειτουργίας του. Πρόκειται για δεισιδαιμονία που απαντάται στις αγγλόφωνες χώρες. Η σχετική φοβία ονομάζεται στα αγγλικά Paraskavedekatriaphobia, από τις ελληνικές λέξεις «Παρασκευή», «δεκατρία» και «φοβία». Οι Έλληνες και οι ισπανόφωνοι λαοί έχουν ως γρουσούζικη μέρα την Τρίτη και 13.

Να σημειωθεί ότι οι ιππότες του Ναού ή Ναΐτες ήταν μέλη του στρατιωτικοθρησκευτικού τάγματος του Ναού του Σολομώντος, οι οποίοι έφεραν και την ονομασία Ακτήμονες Ιππότες του Χριστού και του Ναού του Σολομώντος. Κατηγορήθηκαν για μυητικές τελετές (θεωρούνται πρόδρομοι των Μασόνων), ενώ συνεισέφεραν σημαντικά στην εξέλιξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το τάγμα των Ναϊτών ιδρύθηκε από τον Ούγο ντε Πεν (1070-1136) και εννέα άλλους Γάλλους ιππότες στην Παλαιστίνη, αμέσως μετά την Α' Σταυροφορία (1119), σύμφωνα με τα ιπποτικά πρότυπα του δυτικού μοναχισμού της εποχής. Σκοπός της ίδρυσής του ήταν η προστασία των ιερών προσκυνημάτων και των προσκυνητών από πιθανές επιθέσεις μουσουλμάνων.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1923: Η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας κηρύσσει την Άγκυρα πρωτεύουσα της χώρας αντί της Κωνσταντινούπολης.

1934: Γεννιέται στα Χανιά η Νάνα (Ιωάννα) Μούσχουρη, Ελληνίδα τραγουδίστρια με διεθνή καριέρα.

1968: Ολυμπιακός, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός καλούν τους οπαδούς τους να παρακολουθήσουν τον αγώνα Ολυμπιακός - ΑΕΚ στο Στάδιο Καραϊσκάκη που γίνεται για την οικονομική ενίσχυση του ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, Αριστείδη Παπάζογλου.

1970: Ο Παντελής Γκίνης, καπετάνιος καλυμνιώτικου σπογγαλιευτικού, καταθέτει στην Εισαγγελία αίτηση κατάσχεσης δίσκου της εταιρείας «Λύρα» που περιέχει την πασίγνωστη επιτυχία του νεαρού τραγουδοποιού Διονύση Σαββόπουλου, «Ντιρλαντά», διεκδικώντας την πατρότητα της σύνθεσης.

1972: Ένα αεροπλάνο, στο οποίο επιβαίνει μία ομάδα ράγκμπι της Ουρουγουάης, συντρίβεται στις Άνδεις. Αρκετοί από τους επιβάτες θα εντοπιστούν σώοι 72 ημέρες αργότερα και θα ομολογήσουν ότι κατέφυγαν στον κανιβαλισμό προκειμένου να επιβιώσουν. Η απίστευτη ιστορία τους θα μεταφερθεί δύο φορές στη μεγάλη οθόνη.

1976: Ο ΣΕΓΑΣ καθιερώνει το χάντμπολ ως επίσημο άθλημα.

1988: Ο 43χρονος Αμερικάνος ιππέας Μάικ Βενέτσια πέφτει από το άλογό του και σκοτώνεται κατά τη διάρκεια ιπποδρομίας στο Μπέλμοντ Παρκ, καταγράφοντας την πρώτη απώλεια ανθρώπινης ζωής κατά τη διάρκεια αγώνα. Το άλογο, ο «Mr Walter K.», σπάει το πόδι του και πρέπει να θανατωθεί.

2013: Πεθαίνει ο Έλληνας δημοσιογράφος Φίλιππος Συρίγος σε ηλικία 65 ετών από καρκίνο.

2018: Η δεύτερη θέση στο Χόκενχαϊμ αποδείχθηκε αρκετή για τον 19χρονο Μικ Σουμάχερ, γιο του επτά φορές παγκόσμιου πρωταθλητή Μίχαελ, για να ανακηρυχθεί πρωταθλητής και να πανηγυρίσει τον πρώτο του τίτλο στην Ευρωπαϊκή Φόρμουλα 3.

2021: Δολοφονημένη με το σώμα της γεμάτο μαχαιριές βρίσκεται στο σπίτι της η 26χρονη Κενυάτισσα, παγκόσμια πρωταθλήτρια στίβου, Άγκνες Τίροπ.

2022: Ο πρώτος σκόρερ στην Ιστορία του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα, Σταύρος Σαράφης, πεθαίνει σε ηλικία 72 ετών, ύστερα από βαρύ εγκεφαλικό που υπέστη στις 17 Σεπτεμβρίου.