Η μεγάλη πυρκαγιά στη Θεσσαλονίκη

Η πυρκαγιά στη Θεσσαλονίκη, που ξέσπασε το απόγευμα της 18ης Αυγούστου του 1917, ήταν ένα από τα γεγονότα που σημάδεψαν την Ιστορία της πόλης.

Η μεγάλη πυρκαγιά στη Θεσσαλονίκη

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε τυχαία και άλλαξε σημαντικά τη φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης. Μέσα σε 32 ώρες κάηκαν 9.500 σπίτια σε έκταση 1.000.000 m² και έμειναν άστεγοι περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι. Οικονομικές και εμπορικές λειτουργίες, διοικητικές υπηρεσίες, χώροι αναψυχής και τα σημαντικότερα πνευματικά και θρησκευτικά ιδρύματα των εθνοθρησκευτικών κοινοτήτων, μαζί με τα αρχεία τους, καταστράφηκαν ολοσχερώς. Το μέρος της πόλης που κάηκε ανοικοδομήθηκε με νέο οργανωμένο σχέδιο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια σύγχρονη πόλη. Η περιοχή που κάηκε ήταν κυρίως η περιοχή μεταξύ των οδών Αγίου Δημητρίου, Λέοντος Σοφού, Νίκης και Εθνικής Αμύνης. Αυτή η περιοχή στα επίσημα έγγραφα αναφέρεται ως «πυρίκαυστος ζώνη» και στις λαϊκές διηγήσεις τα «καμένα». Το ύψος των υλικών ζημιών υπολογίστηκε σε 8.000.000 χρυσές λίρες.

Μεταξύ των κτιρίων που κάηκαν ήταν το Ταχυδρομείο, το Τηλεγραφείο, το Δημαρχείο, οι εταιρείες Ύδρευσης και Φωταερίου, η Οθωμανική Τράπεζα, η Εθνική Τράπεζα, οι αποθήκες της Τράπεζας Αθηνών, ο ναός του Αγίου Δημητρίου και άλλοι δύο ορθόδοξοι ναοί, το Σαατλή Τζαμί και άλλα 11 τεμένη, η Αρχιραββινεία με όλο το αρχείο της και 16 από τις 33 συναγωγές. Καταστράφηκαν επίσης τα τυπογραφεία των περισσότερων εφημερίδων (η Θεσσαλονίκη είχε τον μεγαλύτερο αριθμό εκδιδόμενων εφημερίδων στην Ελλάδα), πολλές από τις οποίες δεν κατάφεραν να επανεκδοθούν. Επίσης καταστράφηκαν 4.096 από τα 7.695 καταστήματα, αφήνοντας ανέργους το 70% των εργαζομένων.

Παρά τις μεγάλες καταστροφές και τις χιλιάδες των πληγέντων, κανένας κάτοικος της πόλης δεν έχασε τη ζωή του από την πυρκαγιά, γιατί εξαπλωνόταν αργά, επιτρέποντας έγκαιρη διαφυγή. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, κάποιοι μεθυσμένοι Γάλλοι στρατιώτες παγιδεύτηκαν σε καπηλειό και κάηκαν ζωντανοί.

Το σχέδιο ανοικοδόμησης δεν εφαρμόστηκε πλήρως και εξαιτίας της δυσκολίας εξεύρεσης επαρκών κονδυλίων, ακόμη και πιέσεων εκ μέρους μεγαλοϊδιοκτητών, υπέστη πολλές μεταβολές, αλλά αποτέλεσε μεγάλη βελτίωση σε σχέση με την πρότερη κατάσταση της πόλης, δίνοντάς της σύγχρονη ρυμοτομία και όψη.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1841: H πρώτη γραπτή μαρτυρία για τον Καραγκιόζη στην αθηναϊκή εφημερίδα «Ταχύπτερος Φήμη».

1849: Καταστέλλεται από τις αγγλικές αρχές της Κεφαλληνίας επαναστατικό κίνημα των Ελλήνων κατά της Αγγλίας στη νήσο.

1923: Η αγγλική κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα της Συνέλευσης των Κυπρίων για Ένωση με την Ελλάδα.

1936: Εκτελείται από τους εθνικιστές του Φράνκο ο σπουδαίος Ισπανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.

1960: Η Σοβιετική Ένωση στέλνει στο διάστημα το «Σπούτνικ 5» με επιβάτες τους σκύλους Μπέλκα και Στρέλκα, 40 ποντίκια, 2 αρουραίους και πολλά φυτά. Το διαστημόπλοιο θα επιστρέψει στη Γη την επόμενη μέρα με όλα τα ζώα σώα.

1969: Μια ολόκληρη πόλη, κατεστραμμένη και θαμμένη από έκρηξη ηφαιστείου το 1530 π.Χ., ανακαλύπτεται στη Σαντορίνη. Πολλά σπίτια είναι τελείως ανέπαφα, ενώ τα σημαντικότερα ευρήματα ρίχνουν φως στον μινωικό πολιτισμό.

1974: Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Κύπρο, Ρότζερ Ντέιβις, δολοφονείται κατά τη διάρκεια αντιαμερικανικών διαδηλώσεων, έναν μήνα μετά την τουρκική εισβολή.

1975: Πεθαίνει ο διάσημος Έλληνας παλαιστής Τζιμ Λόντος, κατά κόσμον Χρήστος Θεοφίλου.

1991: Πραξικόπημα με πρωταγωνιστές σκληροπυρηνικούς κομμουνιστές ανατρέπει τον τελευταίο Πρόεδρο της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

2001: Με τη νίκη του στο Γκραν Πρι της Ουγγαρίας ο Μίχαελ Σουμάχερ εξασφαλίζει τον τίτλο και ισοφαρίζει το ρεκόρ του Αλέν Προστ με 51 νίκες σε Γκραν Πρι και 4 παγκόσμιους τίτλους.

2002: Ο Περικλής Ιακωβάκης καταρρίπτει το «στοιχειωμένο» ρεκόρ του Θανάση Καλογιάννη στα 400 μ. (48.80 από τις 19/7/1987) με 48.66 στο μίτινγκ του Λιντς.

2004: Ιστορική μέρα για τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το αγώνισμα της σφαιροβολίας επιστρέφει στην κοιτίδα του, στο στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας, έπειτα από 1611 χρόνια. Νικητές αναδεικνύονται ο Ουκρανός Γιούρι Μπιλόνογκ στους άνδρες και η Κουβανή Γιουμιλεϊντί Κούμπα στις γυναίκες.

2016: H Κατερίνα Στεφανίδη χαρίζει στην Ελλάδα το έκτο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, όταν με άλμα στα 4,85 μ. κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο επί κοντώ γυναικών.

2017: Πεθαίνει η ηθοποιός Ζωή Λάσκαρη.

2018: Η Εθνική πόλο εφήβων του Δημήτρη Κραβαρίτη κατακτά το χρυσό μετάλλιο νικώντας 9-8 την Ισπανία στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος που διεξήχθη στην Ουγγαρία.

2018: Ο 65χρονος Ιμράν Αχμάντ Καν Νιαζί γίνεται πρωθυπουργός του Πακιστάν. Πριν εισέλθει στην πολιτική, ως διεθνής παίκτης του κρίκετ είχε οδηγήσει την εθνική ομάδα του Πακιστάν στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1992, ενώ θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες όλων των εποχών.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110